budgetinspiratiereizentips

Traveltag: mijn top 5 favoriete accommodaties

17 augustus 2015 16 Comments

In bloggersland is het populair om lijstjes te maken en tags in het leven te roepen. Best leuk tijdverdrijf en het levert vaak ook leuke lijstjes op. Vorige week werd ik door Robert van Traveljunks en Linda van One Day Trip gevraagd mijn top 5 van favoriete accommodaties in te vullen. Dussssss…. here we go!

Toen ik er even over na dacht, sprongen er niet gelijk vijf accommodaties uit. Ik dacht dat dit misschien zou liggen aan mijn budgetstandaard en het feit dat veel hotelletjes waar ik slaap schoon, simpel maar niet bijzonder noemenswaardig zijn. Even dacht ik dat dit een moeilijke opdracht ging worden… Tot ik in mijn hoofd al mijn voorgaande reizen eens lang ging, en in bijna elk land toch zeker wel een bijzonder leuk plekje kon bedenken. Of twee. En trouwens, nu ik erover nadenk… Nou en toen zat ik dus opgescheept met een lijst van wel 20 leukerds, haha. Daar is weer even flink in geschrapt en zie hier mijn Ultieme 5 Favoriete Accommodaties.

favoriete-accommodaties-bali-ubud-ibunda-bungalows

#1 guesthouse: Kampung Ubud Bungalow in Ubud, Bali

In de categorie ‘heerlijk relaxen voor weinig geld’ hoort absoluut mijn verblijf in Kampung Ubud Bungalow op Bali. Aan de drukke hoofdstraat Jalan Monkey Forest ligt een mooie groene binnentuin met verschillende bungalows en een heel fijn zwembad. De kamers zijn simpel maar schoon, met mooie bewerkte houten deuren en een buitenzitje. Absoluut het grootste pluspunt is natuurlijk het zwembad, waar je na een hete en bezwete dag sightseeing lekker kunt plonzen en afkoelen. En de kosten? €20 per nacht voor een tweepersoons kamer met eigen badkamer en inclusief ontbijt.

Kampung Ubud Bungalow, Jalan Monkey Forest, Ubud
Lees ook de blogpost: 5x leuke dagtrips vanuit Ubud op Bali

favoriete-accommodaties-casa-das-ilhas-kaapverdie

#2 guesthouse: Casa das Ilhas in Ribeira do Paúl, Kaapverdië

Guesthouse met de meest spectaculaire ligging waar ik ooit ben geweest en ook het moeilijkst te bereiken. Middenin een vallei, halverwege de flank van een vulkaan, op het Kaapverdiaanse eiland Santao Antão ligt het knalgele Casa das Ilhas. Gerund door een Belgische dame, met ook hier simpele en schone kamers. Er wordt ’s avonds geweldig lekker gekookt voor de gasten. Je bereikt het guesthouse al wandelend, vanaf de kraterrand van de Paúl-vulkaan al zigzaggend drie uur lang naar beneden door de mooiste omgeving ever. Je kunt vragen of het guesthouse bij je aankomst met de boot op Santo Antão je bagage ophaalt en meeneemt, zodat jij die gave wandeling kunt doen. Je neemt dan een lokaal busje naar de vulkaanrand, wandelt eerst de vruchtbare krater door en begint daarna aan de tocht naar beneden. Echt een van de meest spectaculaire hikes die ik in mijn leven ooit heb gedaan! Een tweepersoons kamer met ontbijt en gedeelde badkamer kost €40 per nacht.

Casa das Ilias, Ribeira do Paúl, Santo Antãofavoriete-accommodaties-trinidad-casa-cuba

#3 casa particular: Casa Toña in Trinidad

Als ik in Cuba ben – en dat is nogal vaak, zoals de trouwe lezer ondertussen weet – slaap ik altijd in casas particulares, een soort Cubaanse vorm van bed&breakfast en 10x beter dan de staatsgerunde hotels. Mijn favoriet is Casa Toña in Trinidad, gerund door een kwieke dame in een prachtig koloniaal huis met binnenplaats en schommelstoelen. De kamers zijn ook in koloniale stijl, met houten bedden, hoge plafonds, gekleurde tegels op de vloer en een emaille badkuip. Kers op de taart is het eten: Cuba staat niet bekend om zijn culinaire hoogstandjes, maar het eten in Casa Toña is vers, veel, smakelijk en kost maar $10 per persoon (oftewel €9) voor een hele tafel vol. Je kunt via de casa ook je was laten doen, excursies regelen of fietsen huren voor bijvoorbeeld een tripje naar Playa Ancon. Een tweepersoons met eigen badkamer (exclusief ontbijt) kost $25 oftewel €22 per nacht.

Casa Toña, 159 Calle Boca, Trinidad. Telnr: +53 41 992562, te boeken via Homestay.com – Casa Toña.

Lees ook de blogpost: Mijn 5 favoriete plekken in Cuba

favoriete-accommodaties-marokko-marrakech-riad

#4 bijzonder: riad Jnane Mogador in Marrakech

Samen met mijn moeder maakte ik een korte trip naar Marokko, naar Marrakech en de zandduinen van de Sahara. Ik was eerder in Marrakech geweest en sliep toen in een saai hotel in de Ville Nouvelle. Deze keer wilde ik wat meer sfeer en kozen we voor een riad in de medina – hierbij wel rekening houdend met mijn studentenbudget van dat moment. We boekten riad Jnane Mogador, aan de rand van het Djema el-Fna plein in een klein smal steegje. En wat een paleisje was het! Een betegelde binnenplaats, een smeedijzeren bed, overal mooie gekleurde kussentjes en een badkamer met blauwe tadelakt-muren (waar ik sindsdien van droom om die ooit in mijn eigen huis te hebben). Een tweepersoons kamer met eigen badkamer en ontbijt kost €44, dat is toch geen geld voor zo’n prachtige plek!

Riad Jnane Mogador, 116 Riad Zitoune Kedim, Medina, Marrakech

favoriete-accommodaties-felucca-egypte

#5 avontuur: in een felucca op de Nijl bij Aswan

Qua comfort hoort deze nacht misschien niet in dit rijtje thuis, maar in de categorie ‘bijzondere overnachting’ verdient ‘ie een ereplaats. Tijdens mijn backpackreis door Egypte met twee vriendinnen wilden we graag een nacht op een felucca slapen, een typische Egyptische zeilboot. Na wat rondvragen hadden we in Aswan al snel een groepje bij elkaar gevonden van twee stellen en ons drieën en gezamenlijk kozen we een dag van tevoren onze kapitein en boot uit. We brachten een heerlijke dag door op het water, waarbij we de oevers van de Nijl langzaam voorbij zagen glijden. Soms kaal en bruin, dan weer groen en vruchtbaar met ezeltjes en kleine dorpen. Geweldig. ’s Avonds legde de boot aan aan wal en kropen wij op de ligkussens op het dek in onze lakenzakken, gewoon in de buitenlucht dus. Primitief, maar wow wat een bijzondere ervaring. Ik werd de volgende dag pas wakker toen we alweer zeilend onderweg waren, wat wel aangeeft dat ik dus prima geslapen heb :-)

Felucca op de Nijl > tja, het heeft niet echt een adres… Rondvragen in de haven van Aswan en letten op briefjes in guesthouses, dan vind je er eentje.


Heb je zelf ook een blog? Natuurlijk ben je vrij om de tag over te nemen als je het leuk vindt! Link dan in je artikel ook even naar mijn blog, dankjewel :-)

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

16 Comments

mams 17 augustus 2015 at 18:46

Wat leuk om casa Toña te zien. Wanneer deze net zo fijn is als de kamer in Marrakech kan m’n trip niet stuk.
xxxx liefs mams

Reply
Edith 19 augustus 2015 at 23:23

Nou, ik beloof je dat de wastafel bij Casa Toña wel gewoon vast zit ;-) Leuk om zo alvast even een blik te werpen op de casa hè? Ik heb er hartstikke veel zin in samen! xx

Reply
Nathalie 17 augustus 2015 at 22:35

Wat een bijzondere laatste accommodatie!

Reply
Edith 19 augustus 2015 at 23:21

Ja dat was echt heel bijzonder. Niet echt een ‘accommodatie’ maar wel een eervolle vermelding waard!

Reply
Linda | One Day Trip 18 augustus 2015 at 09:41

Wat een mooi lijstje! En dat uitzicht op Kaapverdie! Super mooi.

Reply
Edith 19 augustus 2015 at 23:19

Aaaah sowieso was mijn trip naar Kaapverdië echt prachtig, dat is echt een volkomen onderschatte reisbestemming. Meer artikelen volgen hopelijk snel, daar kan ik nog wel een paar digitale kantjes over volschrijven!

Reply
Robert | Traveljunks 18 augustus 2015 at 11:19

Wauw, de bungalows op Bali lijken mij ook wel wat :-) Leuk om over jouw 5 favorieten te lezen.

Reply
Edith 19 augustus 2015 at 23:18

Het was heeeeeerlijk, die bungalow. Betaalbaar comfort, ik hou ervan!

Reply
Mir 19 augustus 2015 at 20:13

Wat leuk om te lezen! Ik denk ook nog met veel plezier terug aan die fantastische reis met die felucca over de Nijl (en de rest van Egypte natuurlijk), wat mij betreft een verdiende plaats in dit rijtje! Liefs

Reply
Edith 19 augustus 2015 at 23:15

Jaaa echt hè? Het leuke aan dit soort lijstjes is dat die herinneringen allemaal weer bovenkomen. Ik kwam ook nog hele vage foto’s tegen van Rosa’s verjaardagsfeestje die avond aan wal met een chocoladetaart en Bob Marley-poster… haha :-)

Reply
Rosa 20 augustus 2015 at 20:29

Hahaha, ja, die immense taart…!

Reply
Mir 20 augustus 2015 at 21:46

O ja fantastisch die avond!

Reply
Yvon 22 augustus 2015 at 03:50

Hoi Edith,
Kwam hier via Karlijn even kijken.
Wat een fijne accommodaties allemaal. Vooral de laatste ziet er avontuurlijk uit en past helemaal bij mij. Ik had dan ook een beetje hetzelfde ‘probleem’ bij het invullen van de tag. Zo veel heel bijzondere accommodaties heb ik niet gezien. De mijne (die morgen online komt) heeft dan ook een klein beetje een andere invulling gekregen.

Reply
Edith 22 augustus 2015 at 16:20

Wat leuk, welkom! Ik zag dat jullie in Beijing lekker sushi zijn gaan eten :-) Ben benieuwd naar jouw accommodatie top 5 morgen!

Reply
Celine DV 10 oktober 2016 at 12:27

Hello Edith! Eerst en vooral: jouw blog is TOP! Ben mijn reis aan het plannen en al veel ideetjes van jou gehaald :)

Ik heb juist nog een vraagje, ik vertrek voor drie weken eind oktober naar Cuba, waar zijn de beste/mooiste plekjes om te duiken?

Vielen dank :)

Céline

Reply
Edith 11 oktober 2016 at 21:44

Hoi Celine, wat leuk dat je binnenkort naar Cuba gaat! Duiken kun je in Cuba mooi doen in Maria la Gorda op de westpunt, en in Santa Lucia verder naar het oosten. Ook kun je op Cayo Levisa en in de Varkensbaai bij Playa Larga duiken. Veel plezier!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.