inspiratieplanreizenroutetips

Cuba in twee weken: welke route raad ik aan?

19 september 2019 54 Comments

Tips voor een tweeweekse reis door West-Cuba – per huurauto of bus

Ik krijg regelmatig e-mails van mensen die vragen of ik een handje wil helpen bij hun planning voor een reis naar Cuba. Dat doe ik graag! En daarna maak ik er een blogpost van zodat ook anderen ervan kunnen profiteren. Eerder schreef ik zo al de blog met mijn ideale route voor drie weken in Cuba, maar ik krijg ook vaak vragen wat ik zou aanraden in twee weken. Want tja, dan is het eigenlijk teveel van het goede om helemaal naar het oosten van Cuba te gaan. Maar welke plekken moet je dan kiezen in het westen in twee weken? En hoe zorg je ervoor dat je niet alleen op de meest toeristische plekken belandt, maar je ook nog wat onontdekte plekken bezoekt? Zie hier….. Mijn tips voor een route van twee weken door Cuba!

Laatste update: nieuwste tips toegevoegd in december 2020

cuba twee weken route tips - oldtimer
.

De toeristische driehoek van Cuba

Er zijn een paar dingen van belang om als eerste even uit te leggen. Zoals het begrip ‘de toeristische driehoek’. Deze bestaat in Cuba uit de plaatsen Havana, Viñales en Trinidad. Het zijn plekken die je wat mij betreft niet mag overslaan en als je maar één week de tijd zou hebben, zou dit de perfecte introductie tot Cuba vormen. Havana is de bruisende hoofdstad, vol charmante vervallen koloniale gebouwen en tegelijkertijd een steeds moderner wordende vibe. Viñales is het echte platteland, met paardenkarren op straat en ossen die het land bewerken, tussen oprijzende bergen en tabaksplantages. En Trinidad is vervolgens een soort picture-perfect dorp, gerestaureerd met UNESCO-geld en bestaande uit pastelkleurige huizen en straten vol kinderkopjes.

cuba twee weken route tips - havana
.

Reis ook naast het gebaande toeristische pad

Maar als je alleen deze driehoek bezoekt, betekent het wel dat je je op de grote toeristenstroom beweegt. Eerder schreef ik al dat Cuba behoorlijk toeristisch is geworden, want iedereen wil NU nog dit bijzondere socialistische en grotendeels gesloten land zien, voordat de Amerikanisering er toeslaat. Begrijpelijk, maar gezien het feit dat het land niet zo’n goede toeristische infrastructuur heeft, betekent het ook dat de beschikbaarheid van casas particulares, huurauto’s, bussen, taxi’s en goede gidsen een beetje begint te kraken onder deze stroom aan toeristen. Ik zou iedereen die twee weken de tijd heeft in Cuba daarom aanraden ook wat minder toeristische plekken te bezoeken, om zo ook wat meer te zien van de minder opgepoetste kant van het land. Waar toeristen niet de overhand hebben en het alledaagse leven z’n gewone gangetje gaat. Tips daarover volgen hieronder.

huurauto-cuba-reis-informatie

Reizen per huurauto of per openbare bus?

Als tweede is het nog belangrijk om onderscheid te maken tussen reizen per huurauto of reizen per bus. Eerder schreef ik al dit artikel over Reizen door Cuba: per huurauto of openbaar vervoer? Beide manieren van reizen hebben hun voor- en nadelen, zoals ik hier uitlegde. Als ik je tips zou geven voor een route van twee weken door Cuba, zou ik mensen met een huurauto net wat andere dingen aanraden dan mensen die per bus reizen. Simpelweg omdat sommige plekken per bus lastig te bezoeken zijn, terwijl je met je huurauto natuurlijk vrijer bent om ergens heen te rijden. Dat betekent overigens niet dat je met de bus geen gave tweeweekse reis kunt maken, in tegendeel. Maar ik zal proberen specifieke tips te geven voor deze twee weken Cuba route voor zowel de huurauto als de bus.

Lees ook: Reizen door Cuba – per huurauto of openbaar vervoer?
cuba twee weken route tips - casa particular
.

Ontdek het westen en slaap bij de Cubanen thuis

Als je twee weken de tijd hebt, zou ik je in ieder geval aanraden in het westelijke deel van Cuba te blijven. Met drie weken tot je beschikking kun je van oost naar west reizen en zo beide kanten van het eiland ontdekken. Maar in twee weken vind ik die afstand echt te lang en zou ik je aanraden dan beter wat meer plekken in het westen te bezoeken, zowel op als naast de toeristische route. En natuurlijk zou ik je sowieso adviseren om te slapen in casas particulares, de Cubaanse vorm van een bed & breakfast waarbij je slaapt bij de Cubanen thuis, in kamers die zij speciaal hebben gebouwd om te verhuren aan toeristen.

Meer over casas particulares? Lees dan: Casas particulares in Cuba: wat kun je verwachten en hoe boek je ze
cuba-casa-particular-vinales

Jeetje, wat een lange inleiding is het zo hè? Maar goed, all that said, laten we aan de route beginnen!

Havana – 3 nachten > zowel met auto als bus

Natuurlijk moet je reis beginnen in Havana, de hoofdstad van Cuba. Alle lijndienstvluchten komen aan in Havana, zoals de relaxte rechtstreekse vluchten van KLM. Vlieg je met een van de chartervluchten van TUIfly – vaak goedkoper dan met KLM – dan kom je aan in Varadero. Het is een prima vlucht naar Varadero, maar dan raad ik je eigenlijk wel aan om direct na aankomst door te rijden naar Havana, een rit van zo’n tweeënhalf tot drie uur. In Havana vind je charmante vervallen gebouwen, sfeervolle koloniale plaza’s, smalle straten met bicitaxi’s en oldtimers, plus een verzameling aan steeds beter wordende privégerunde restaurants (paladares genoemd). Ook moet je zeker naar de Malécon, de boulevard langs zee, die tijdens zonsondergang verandert in een soort openlucht woonkamer van de Habaneros.

Benieuwd wat je nog meer kunt doen in Havana? Check dan dit artikel met mijn Havana hotspots.
cuba twee weken route tips - havana straatje
.

Las Terrazas – 1 nacht > als je met de auto bent

Tijd om de hoofdstad achter je te laten. Ga je rondreizen per huurauto, dan raad ik je aan vandaag je auto op te pikken (in Havana heb je ‘em de eerste dagen echt niet nodig) en richting het westen te rijden. Je kunt een overnachting plannen in de regio rondom Las Terrazas, een soort wooncommune in een mooi groen natuurgebied.

Slapen kan in Hotel Moka in Las Terrazas, het enige eco-hotel in Cuba, of in een casa particular in het nabijgelegen Soroa. Dit is dan ook de reden waarom ik een stop in Las Terrazas niet zo handig vind als je met de bus reist; de Viazulbus stopt in Las Terrazas maar niet in Soroa, en dat terwijl de meeste casas particulares in Soroa zitten en je dan dus steeds taxi’s moet regelen om die twintig kilometer tussen beide plaatsen af te leggen. Met de bus zou ik Las Terrazas zelf dus overslaan.

cuba twee weken route tips - las terrazas
.

Viñales – 2 nachten (met de auto) of 3 nachten (met de bus)

Na Las Terrazas zou ik met de auto doorrijden naar Viñales en daar vervolgens twee nachten blijven. Als je met de bus reist zou ik aanraden in een keer van Havana door te rijden naar Viñales en daar vervolgens drie nachten te blijven. Met de bus doe je namelijk wat langer over de rit en ben je de hele ochtend kwijt, en dan hou je maar anderhalve dag over Viñales en dat vind ik te kort. Met de auto kun je al vroeg vertrekken vanuit Soroa en dan ben je er in een uurtje, dus dan is twee nachten voldoende.

In Viñales moet je zeker het platteland op en een tabaksboer bezoeken, die je uitleg kan geven over het oogsten en drogen van de tabaksplanten. Plus natuurlijk een demonstratie geven in het rollen van de sigaren. Het leukst vind ik om dit te doen tijdens een paardrijdexcursie, die populair zijn in Viñales. Die paardrijdexcursie kun je hier overigens online boeken op de website VisitaVinales.com van mijn (Cubaanse) vriend Jesús.

Lees ook: Paardrijden tussen de tabaksvelden in Viñales
cuba-tips-vinales-vallei
.

Wie van strand houdt zou ik verder ook aanraden vanuit Viñales een dagtrip te maken naar Cayo Jutías, een parelwit relaxt strand in de buurt. Te doen met je eigen auto, of boek een excursie in Viñales met bustransport erbij. Veel mensen plannen hun strandtijd aan het einde van hun reis, in Varadero. Maar aangezien je daar bijna alleen maar all inclusive resorts vindt, zou ik je aanraden ook af en toe tussendoor een stranddag te plannen. Cuba is een eiland, dus je vindt er meer dan genoeg mooie stranden!

Meer tips over wat je kunt doen Viñales en omgeving vind je in mijn blog over de Vallei van Viñales.
.

Playa Larga – 2 nachten > als je met de auto bent

Tijd om richting het oosten te rijden tijdens deze twee weken Cuba route met tips. Als je met de auto bent, zou ik je aanraden een stop te maken van twee nachten in Playa Larga. Deze plaats ligt aan de beroemde Varkensbaai en is nog niet erg toeristisch. Het is vooral een perfecte plek als je houdt van snorkelen, want je vindt er een boel mooie baaien waar je met een snorkel op zo zwemmend vanaf het strand de riffen voor de kust kunt ontdekken. Overigens zijn de stranden bij Playa Larga niet de aller mooiste (eerder wat rotsachtig), maar je hebt er wel verschillende plekken langs de kust waar je op ligstoelen kunt relaxen, bijvoorbeeld in Punta Perdiz op de route tussen Playa Larga en Playa Giron.

Playa Larga zelf is een leuke vissersplaats, vooral de kleurrijke wijk Caléton direct aan zee is een aanrader. Hier vind je een boel casas particulares om te verblijven, een ideale plek om even wat meer het Cuba ‘off the beaten track’ te ervaren. Playa Larga is wat lastiger te bereiken zonder auto omdat er (meestal) geen Viazulbus heen gaat. Gelukkig kun je tegenwoordig wel gebruik maken van de vele ’taxis colectivos’ vanuit Viñales, wil je toch graag Playa Larga bezoeken.

Lees ook: Snorkelen en relaxen in vissersdorp Playa Larga
cuba-twee-weken-route-tips-cienfuegos
.

Cienfuegos – 1 nacht > als je met de bus bent

Vanuit Viñales gaat elke dag een rechtstreekse Viazulbus naar Cienfuegos, de perfecte volgende stop als je met de bus reist. Deze stad heeft veel Franse koloniale gebouwen, zoals een soort miniatuur Arc de Triomphe op het centrale plein. De wijk Punta Gorda in het zuiden van de stad is heel relaxt, langs het water met wat meer ruimte en statige gebouwen. Zeker leuk voor een nacht. Reis je met de auto, dan kun je onderweg van Viñales naar Trinidad via Cienfuegos rijden en wat uurtjes doorbrengen in de stad, voordat je doorrijdt. Je hoeft hier dan niet persé te slapen.

Meer informatie over Cienfuegos? Lees dan Cienfuegos, koloniale stad met France invloeden
cuba twee weken route tips - trappen trinidad
.

Trinidad – 3 nachten > zowel met auto als bus

Tijd voor een van de hoogtepunten van Cuba: het schattige koloniale dorp Trinidad. Toeristisch, dat zeker, maar onwijs fotogeniek en ik vind ook zeker niet dat je Trinidad over moet slaan. Al was het alleen al omdat je er geweldige casas particulares vindt, heerlijke paladares om te eten en de meest swingende Casa de la Música van heel Cuba. Trinidad is echt het Cuba uit de boekjes, waar vrouwen met krulspelden in hun haar in de deuropening van hun huis staan en kinderen in een achterafstraatje achter een vlieger aanrennen. Plus natuurlijk een flinke dosis aan sierlijke oldtimers en gekleurde huizen. In de omgeving van Trinidad kun je verschillende dagtrips maken, zoals naar het natuurpark Topes de Collantes of het strand van Ancon.

Zie ook het artikel met mijn top 10 highlights in Trinidad voor meer inspiratie.
cuba-tips-trinidad-oldtimers
.

Sancti Spiritus – 1 nacht > als je met de bus bent

Als tegenhanger van het toeristische Trinidad vind ik het leuk om een wat authentieker dorp te bezoeken. Er gaan twee Viazulbussen in de ochtend van Trinidad naar Sancti Spiritus. Sommige mensen omschrijven Sancti Spiritus als het Trinidad van vroeger, met dezelfde soort zuurstokkleurige huizen en kinderkopjesstraten, maar zonder de touringcars vol toeristen. Als je met de bus reist, zou ik je aanraden er een nachtje te blijven tijdens je twee weken Cuba route met tips. Rijd je met een huurauto, dan kun je Sancti Spritus bezoeken op weg naar Santa Clara.

blog-cuba-che-memorial
.

Santa Clara – 1 nacht > zowel met auto als bus

Eerlijk is eerlijk: Santa Clara zal waarschijnlijk niet de highlight zijn van je rondreis van twee weken door Cuba. De stad is namelijk maar matig interessant. Wat de stad echter wel heeft, is het beroemdste Che Guevara memorial van het land. Hier vind je de laatste rustplaats van Che, een interessant museum over zijn leven en de socialistische revolutie, plus een groot standbeeld van de held op een hoge sokkel. Eén nachtje in Santa Clara is wel genoeg. Parque Vidal is het levendige middelpunt van de stad en hier vind je ’s avonds vaak livemuziek en wat kleine opgezette terrasjes aan de rand.

Varadero – 2 nachten > zowel met auto als bus

Natuurlijk is het lekker om aan het einde van je tweeweekse Cuba-reis nog even te relaxen op een van de mooie witte zandstranden. Ik zou je aanraden twee nachten in Varadero te blijven, net genoeg om even te genieten van het strand, maar niet zo lang dat je het hele Cuba-gevoel weer kwijt bent. Als je kiest voor een van de all inclusive-hotels in Varadero, weet dan dat Cuba hier ver te zoeken is. Zonverbrande toeristen, een animatieteam en dinerbuffetten vind je hier – hoewel die luxe soms juist wel heel lekker is als einde van je reis. Je kunt ook kiezen voor een casa particular, bijvoorbeeld in de dorpskern van Varadero tussen Calle 48 en Calle 64, waar de meeste restaurants en strandbars zitten. Hier is het strand ruim twintig kilometer lang, met zacht wit zand en met azuurblauw water. Een fijne plek om je reis af te sluiten!

Slapen in Varadero? Lees dan ook dit blog: Strand in Varadero, Cuba – tips voor resorts die wél leuk zijn
havana-cuba-playa-del-este-strand

And there you have it, mijn twee weken Cuba route tips voor 14 nachten met de bus of 14 nachten met een huurauto. Allebei net een beetje anders, maar beiden zijn routes die de toeristische driehoek combineren met plekken die net wat minder op het gebaande pad liggen. Ik hoop dat jullie iets hebben aan mijn tips!


Ben je van plan om binnenkort naar Cuba te gaan? Of ga je er binnenkort heen? Ik hoor graag jullie ideeën en ervaringen.

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

54 Comments

Monique 20 september 2016 at 19:12

Wat een fijne tips, we gaan ze zeker gebruiken bij het plannen van onze reis.
Dank je wel!

Reply
Edith 20 september 2016 at 22:09

Hoi Monique, wat fijn dat je de tips kunt gebruiken. Veel plezier bij het plannen van jullie trip naar Cuba!

Reply
Robert | Traveljunks 22 september 2016 at 09:32

Zo, da’s nog eens een uitgebreide post met tips. Cuba, het land dat samen met Peru op en neer danst op mijn bucketlist. Dan wil ik weer graag, maar even later niet meer zo. Twee keer stonden we kort voor het boeken van tickets naar Cuba, maar sprak ons een andere bestemming om de e.o.a. reden meer aan.. Cuba gaat er sowieso wel een keer van komen.

En dan heb ik nog een ander dingetje.. Zodra een land gehyped wordt, dan haak ik heel snel af. Ik wacht wel tot de kolkende massa weer een beetje tot rust is gekomen. Ik weet het, ik ben een enorme tegendraadse bastaard.. ;-)

Reply
Edith 22 september 2016 at 21:58

Nou he? Ik dacht ik kan het beter 1x schrijven dan 10x typen in een e-mail… En Robert, Cuba verdient een plek hoor op je bucketlist! Cuba is nu populair, maar niet voor niks. Ik kom er nu drie jaar regelmatig en heb al heel veel dingen zien veranderen. Ik zou zeggen: beter wat medetoeristen op de koop toenemen, dan deze bijzondere fase van een land in ontsluiting volledig missen. Maar ja… just my humble opinion ;-) En dan mag je me mailen voor speciale echt-niet-toeristische tips!

Reply
Robert | Traveljunks 23 september 2016 at 10:33

Jajaja, is al goed… ;-) Je hebt natuurlijk gelijk. Bij mij doemen bij het overwegen naar Cuba te gaan momenteel beelden op, zoals ik het tijdens mijn 2e bezoek in 2002 in Playa del Carmen beleefde. Dat verschil in aantallen toeristen met de eerste keer midden negentiger jaren was verschrikkelijk.. We hebben al zoveel ‘meejbies’ voor volgend jaar, maar ik zal het voor de volgende directievergadering op de agenda plaatsen :-)

Reply
Patty 26 september 2016 at 18:41

Hoi Edith, bedankt voor je fijne en heldere blogs over Cuba! Dankzij deze blogs gaan we over 2 weken, per huurauto, ongeveer je route doen! En… hopen op een casa particulares bij jouw vriend in Vinales! Heb gemaild voor beschikbaarheid :-) groetjes Patty

Reply
Edith 29 september 2016 at 19:57

Hoi Patty, ik begreep van Jesús dat hij ondertussen een casa voor je heeft geregeld! Wat leuk. Hij mailt je deze avond de bevestiging! :-) Groetjes, Edith

Reply
naomiinwonderland 3 oktober 2016 at 10:44

Wat een leuk artikel! Het verblijven bij Cubanen thuis vind ik een super alternatief ipv de gewone hotels. Je leert altijd zoveel bij en ik vind het heerlijk om nieuwe mensen te ontmoeten! Ik ben nog nooit naar Cuba gegaan, dus hopelijk ooit!

Reply
Edith 3 oktober 2016 at 20:07

Hoi Naomi, zo is het inderdaad precies! In een casa particular krijg je veel meer mee van het land dan in een onpersoonlijk hotel. Zet Cuba maar snel op je bucketlist, want het is een geweldige bestemming! :-)

Reply
Magda 22 oktober 2016 at 16:19

Hi Edith,
Wat een superleuke, heldere en handigeg tips!? Complimenten.
Ik heb een vraag, ik ga er in november heen. Ik las ergens dat je een casa ter plekke kan regelen. Dat de eigenaren wachten vaak bij de bushaaltes om hun casa te verkopen. Wat zou jij adviseren?
Groet, Magda

Reply
Edith 23 oktober 2016 at 19:45

Hoi Magda, dank voor het compliment! Ik raad je aan even dit artikel te lezen, dat ik vorig jaar november schreef: http://travelcreaterepeat.nl/cuba-tips-november-2015/. Voorheen kon je Cuba behoorlijk goed op de bonnefooi reizen, maar tegenwoordig zou ik zeker in de toeristische driehoek Havana-Viñales-Trinidad aanraden om je casas particulares (en je vervoer!) van te voren te reserveren. Fijne reis!

Reply
Michelle 24 oktober 2016 at 20:23

Hi Edith! Geweldig handige blog heb je!
We gaan over 1 maand naar Cuba voor 3 weken. We reizen met het ov of shared car. We gaan van Havana naar Vinales, playa larga (om te snorkelen, is dit een aanrader? Of heb je een andere tip?) naar Cienfuegos om vanuit daar de El Nicho waterval te bezoeken (ik las ergens dat ze je na de trip in Trinidad kunnen afzetten, heb jij enig idee of dit klopt?) door naar Trinidad. Dan willen we nog iets in het Noorden meepikken, heb jij nog tips? Misschien ook nog een paar dagen varadero? Of heb je andere leuke tips?

Reply
Edith 27 oktober 2016 at 21:08

Hoi Michelle, ik heb eerder een blogpost geschreven met mijn ideale route voor een Cubareis van drie weken: http://travelcreaterepeat.nl/ideale-route-drie-weken-cuba-reis/. Snorkelen bij Playa Larga is zeker een aanrader. Vooral tussen Playa Larga en Playa Giron kun je mooie plekjes vinden. El Nicho waterval ben ik niet geweest, dus daar kan ik je niet mee helpen. In het noorden zijn Santa Clara, Remedios en Cayo Las Brujas mooie plekjes. Veel plezier in Cuba!

Reply
Heleen Wiering 2 november 2016 at 08:42

Hallo Edith, mooie site en onwijze goede tips heb je en leuk om alles te lezen.
Nu heb ik een vraag. Ik ga 22 december a.s. samen met mijn vriend naar Cuba en ik organiseer altijd zelf alle reisjes die wij maken, maar nu heb ik een probleem. Wij willen met de bus gaan reizen en evt. fietsen gaan huren, maar op de website van Viazul.com kan ik geen tickets boeken. Ze geven dan aan dat er 1 of 0 kaarten beschikbaar zijn. Een week later is dat nog steeds het geval. Misschien iets mis met hun site? Ik heb al een mail gestuurd maar daar reageren ze niet op.
Ook voor januari 2017 (nieuwe schedule) kan je nog niet boeken. Weet jij misschien hoe wij onze bustickets kunnen regelen? Ik hoop dat je ons kan adviseren/ helpen.
De eerste 3 nachten zitten we in Havana (al geboekt), en we vliegen terug op 9 januari.
Hartelijke groeten, Heleen

Reply
Edith 2 november 2016 at 21:20

Hoi Heleen, er is helaas niks mis met de website van Viazul… De bussen zijn simpelweg volgeboekt op veel routes! Helaas helaas. Ik raad je aan de website in de gaten te houden, want de ritten voor januari zullen snel open gaan. Meestal zo’n twee maanden van tevoren namelijk. Mocht je in de problemen komen met sommige routes, dan zou je deze website eens kunnen proberen: http://yotellevocuba.com. Het is een site waarop je zelf contact zoekt met drie taxichauffeurs en vervolgens de chauffeur en prijs zelf kunt kiezen. Handig als alternatief. Succes!

Reply
Heleen Wiering 3 november 2016 at 17:15

Hi Edith, bedankt voor je informatie en tips.
Ik denk zelf dat het iets met phising is. Ik kreeg nl. een waarschuwing op mijn eigen computer dat het emailadres niet correct was.
Ik heb net op mijn werkcomputer geprobeerd en ik kreeg als melding:
Er is een probleem met het beveilingscerttificaat van deze website.
Het beveiligingscertificaat dat door deze website wordt gebruikt, is niet verleend door een vertrouwde certificeringsinstantie.
Het beveiligingscertificaat dat door deze website wordt gebruikt, is verleend aan een adres voor een andere website.
Problemen met beveiligingscertificaten kunnen duiden op een poging om u informatie te ontfutselen of om informatie die u naar de server verzendt, te onderscheppen.
U wordt aangeraden om deze webpagina te sluiten en niet naar deze webpagina te gaan.
Klik hier als u deze webpagina wilt sluiten.
Doorgaan naar deze website (niet aanbevolen).

Zoals je kunt lezen heb ik even gekopieerd wat de waarschuwing is van het beveilingssysteem van mijn werkcomputer.

Het is heel frustrerend dat dit gebeurd.
Misschien kan je zelf even kijken op de site van Viazul, om te checken.
Als het wel zo is, kan je misschien Viazul op de hoogte brengen?!
Graag hoor ik van je.

Groeten,
Heleen

Reply
Edith 4 november 2016 at 21:09

Hoi Heleen, wat vervelend dat het niet lukt om online de buskaartjes te boeken. Maar ik hoop dat je snapt dat ik maar gewoon een Nederlands meisje met een reisblog ben, en niet iemand van de IT-afdeling van Cubaans staatsbedrijf Viazul… Ik kan je er dus niet mee helpen.

Reply
Heleen Wiering 5 november 2016 at 12:40

Hi Edith, dat begrijp ik heel goed. Geen probleem. Ik was wat gefrustreerd ;-)
Ik heb onze plannen al aangepast, we gaan lekker fietsen en misschien dat we voor begin januari nog wel bustickets kunnen krijgen. Wordt nog niet aangegeven op de site van Viazul dat je voor januari kan boeken.
Ik wens jou alvast een hele mooie reis toe.
Hartelijke groeten,
Heleen

Reply
Edith 5 november 2016 at 20:53

Haha, prima. Ik snap de frustratie over Cubaanse zaken hoor, zelfs na drie jaar kan ik me er af en toe toch nog eens over opwinden ;-) Veel plezier in Cuba!

Reply
josee 3 december 2016 at 16:53

Hallo, wat een fijne site, inderdaad heel veel tips! Ik heb een vraag over de busreizen, ik ben namelijk heel snel misselijk in een bus, vooral als er bochtige wegen zijn en ik niet voorin kan zitten. Kan iemand mij vertellen hoe het reizen met bussen in Cuba is? Met het oog op mijn maag :)
dank

Reply
Edith 6 december 2016 at 01:07

Hoi Josee, in Cuba zal je weinig bergen aantreffen! Van Pinar del Rio naar Viñales is een bochtig stuk van 30km, en als je naar Topes de Collantes gaat bij Trinidad is het ook een stuk slingeren. Maar voor de rest is het land bijna helemaal plat!

Reply
Rosa 1 januari 2017 at 20:34

Hoi Edith,
Wat een leuke site heb je met fijne tips!
Ik vertrek over een paar weekjes al naar Cuba toe met vriend en zoontje van 1,5 :) Normaal reis ik lekker op de bonnefooi maar nu ga ik dankzij jouw blog en vanwege mijn zoon toch maar wat vastleggen en plannen.
Dus ik vroeg me af of je nog een extra tip hebt: ondanks dat Trinidad ons heerlijk lijkt zien we ook wel op tegen lange busreizen met/voor onze zoon. Dus we denken er aan om rond Havana en Vinales te blijven. Maar nu zoek ik een fijne plek in de buurt van Havana of Vinales waar wij lekker een paar dagen aan het strand kunnen relaxen (maar dus niet Varadero wat me helemaal niet trekt….)?? Weet jij zo’n plek?
Zodra ik er een beetje uit ben wat het plan is zal ik zeker jouw vriend mailen voor ons verblijf in Vinales!
Trouwens, in het kader van ongevraagd advies, bij al jouw te gekke reisbestemmingen zie ik Colombia nog niet staan, dat is absoluut mijn aanrader aan jou!!!
Groet,
Rosa

Reply
Edith 7 januari 2017 at 22:25

Hoi Rosa, we hebben via de site van Jesús ook al contact, maar ik zie dat er nog wat vragen zijn die ik niet heb beantwoord. Je zou kunnen overwegen om bij Playas del Este een hotel te boeken, dat is zo’n 15 km buiten Havana en hier heb je mooie stranden en verschillende hotels. Ook een paar nachten op Cayo Levisa zou kunnen, dat ligt tussen Viñales en Havana in. Of anders is Playa Larga in de Varkensbaai misschien een optie? Succes met de route! Groeten, Edith >> PS Ik ben twee weken geleden teruggekomen uit Colombia en vond het een fantastische bestemming! Blogs volgen nog ;-)

Reply
Hanne 5 januari 2017 at 11:01

Hi Edith, wat een toffe site!

Mijn vriend en ik willen dit jaar graag naar Cuba toe, wellicht rond september.
We twijfelen nog of we een huurauto zouden nemen, of toch met de bus rondtrekken.
Is het een idee om een stukje van de route een auto te huren? Bijvoorbeeld van Vinales naar Trinidad?
We zijn namelijk erg benieuwd naar Playa Larga. Of kiezen we er toch best voor om ofwel de huurauto voor de volledige periode te huren of toch alles met de bus te doen?

Lieve groetjes,
Hanne

Reply
Edith 7 januari 2017 at 22:33

Hoi Hanne, ik denk dat het wel mogelijk is om voor een deel een auto te huren. Kijk dan wel even uit met een eventuele dropoff-fee, als je er veel geld voor moet betalen kun je het beter niet doen. Vanuit Viñales zou je ook per bus en taxi naar Playa Larga kunnen, vervolgens per taxi door naar Cienfuegos en dan weer verder met de bus. Het is een route die ik zelf graag komende keer wil uitproberen, maar ik weet dat het in theorie moet kunnen; met de taxi kom je immers overal. Misschien hebben jullie nog iets aan dit artikel: http://travelcreaterepeat.nl/huurauto-cuba-openbaar-vervoer/.

Reply
Maya Jansen 17 januari 2017 at 23:46

Wat een ontzettend leuke tips allemaal! Wij zijn op dit moment bezig om een reis naar Cuba samen te stellen. We zijn van plan om met de bus te reizen en in casas particulares te verblijven. Ons plan is om ergens eind april/ begin mei twee á drie weken te gaan. We willen alle bussen en overnachtingen al geregeld hebben, waarschijnlijk door MiCuba. Hun voorstel was voor 2 dagen Havanna, dan 3 dagen Vinales, 2 dagen playa Giron, 2 dagen Cienfuegos, 3 dagen Trinidad, 1 dag Santa Clara en dan weer terug naar Havanna …Nu zijn wij niet van die strandgangers dus ik heb m’n twijfels over Playa Giron…Sancti Spiritus met het natuurgebied Lomas de Banao klinkt eigenlijk veel interessanter… Heb jij misschien nog tips voor plaatsen die we beslist ook zouden moeten zien?

Reply
Edith 23 januari 2017 at 20:48

Hi Maya, wat leuk dat jullie in april naar Cuba gaan! Playa Giron is wel leuk hoor, het is eerder een kustplaats dan een plek waar je twee dagen op het strand gaat liggen. Je kunt er uitstapjes maken naar het moeras Cienaga de Zapata en kunt ook mooi snorkelen in de Varkensbaai. Maargoed, Sancti Spiritus is ook leuk en juist meer cultuurgericht ipv strand. Ik denk dat je rondje behoorlijk compleet is voor twee weken. Als je nog wat langer de tijd hebt, zou je Remedios kunnen overwegen, net als een stop in Las Terrazas. Twee dagen Havana vind ik trouwens wel kort, daar kun je gerust nog een dag aan vast plakken!

Reply
Laura 19 februari 2017 at 14:25

Hoi Edith! Volgende maand ga ik 2 weken naar Cuba en de route die jij aanraadt ziet er top uit! Vanwege de huidige toeristische drukte wil ik liefst zo veel mogelijk op voorhand plannen. Op de website van Viazul is er echter geen optie om van Vinales naar Cienfuegos te gaan per bus. Enkel de verbinding Vinales – Trinidad wordt weergegeven. Weet jij of het busnetwerk recent veranderd is? En is er een alternatief om toch vanuit Vinales een tussenstop in Cienfuegos (of een Playa) te maken?

Reply
Edith 20 februari 2017 at 22:05

Hoi Laura, als ik op de website van Viazul kijk, kan ik wel kiezen voor een bus van Viñales naar Cienfuegos: vertrek uit Viñales om 6:45u, aankomst in Cienfuegos om 14:25u. Misschien toch nog een keer proberen? Anders zou het nog zo kunnen zijn dat de buskaartjes naar Cienfuegos zijn uitverkocht… Dan zou ik gewoon die naar Trinidad kopen, want die bus komt onderweg gewoon langs Cienfuegos!

Reply
Rick 22 maart 2017 at 21:04

Hoi Edith,

Wat een leuke Blogs allemaal over Cuba, erg interessant! In juli ga ik met mijn vriendin 23 dagen naar Cuba. De tickets zijn geboekt! We willen gaan reizen met de bus. Daar zijn we inmiddels aan uit. We hebben echter ook nog twijfels. We landen op Havana en willen dus sowieso het westen en het midden van Cuba gaan ontdekken. Naast de stad zijn we ook liefhebbers van de natuur. Daarom willen we misschien ook richting het oosten van het eiland gaan (Baracoa). We willen alleen niet na drie weken het gevoel hebben dat we alleen maar in een bus hebben gezeten en voornamelijk aan het reizen zijn geweest. Aan de andere kant is het sonde als we een deel van het eiland niet hebben gezien….. Keuzes keuzes!
Wat zou jij adviseren? Mocht je tijd hebben om te reageren, zou dat top zijn! Ga in ieder geval door met dit soort blogs te schrijven! (We hebben ook het boek CubaConga gekocht op jouw advies. Wat een geweldig boek is dat!)

Groeten,
Rick

Reply
Edith 24 maart 2017 at 22:27

Hoi Rick, in drie weken kun je prima tot Baracoa reizen, maar dan zou je kunnen overwegen om bijv terug te vliegen naar Havana in plaats van die hele afstand terug te reizen per bus. Ik vind zelf het oosten echt anders dan het westen, dus als het even kan zou ik zeggen dat het een meerwaarde is om beide kanten van het eiland te bezoeken. Misschien heb je iets aan dit artikel: http://travelcreaterepeat.nl/ideale-route-drie-weken-cuba-reis/. Succes met plannen!

Reply
Cheyenne 24 juni 2017 at 18:42

Hoi Edith, Ik wil volgend jaar met een vriendinnetje voor twee weken naar Cuba.. Ik vroeg mij dan ook af wat de kosten waren voor de route die jij hebt gedaan?

Reply
Edith 2 juli 2017 at 15:18

Hi Cheyenne, je reactie was in de spam beland vandaar dat ik ‘em nu pas zie…! Ik heb eerder een handig artikel geschreven over de kosten van reizen door Cuba, wellicht dat dit je helpt: http://travelcreaterepeat.nl/reis-cuba-kosten-budget-uitgaven/. Succes met het plannen van je reis!

Reply
Sophieke Langenberg 8 oktober 2017 at 14:35

Hoi Edith!
Superleuke stukjes heb je op je blog staan. Ik ben zelf verzot geraakt op Latijns Amerika en wil zeker naar Cuba. Helaas ben ik niet erg flexibel qua vakanties (ik ben nog studente) dus ik zou eigenlijk alleen in de zomervakantie weg kunnen. Zou je het me afraden? In dat geval kijk ik of ik wat colleges kan skippen ;).

Groetjes Sophieke

Reply
Edith 18 oktober 2017 at 19:49

Hi Sophieke, de zomermaanden zijn niet de meest ideale reistijd omdat het dan wat warmer en vochtiger is, met meer kans op regen. Maar er reizen elk jaar een heleboel mensen in juli en augustus hoor, en het is het tweede hoogseizoen van Cuba. Dus ik zou je zeker niet afraden om tijdens deze maanden te reizen, als dat nou eenmaal het beste uitkomt met je vakantieperiode!

Reply
DJ 7 december 2017 at 17:08

Hey Edith,

Ik ga in Januari voor 2 weken met 2 vrienden ook naar Cuba. Nu wilden wij ook een auto huren, we vroegen ons alleen af of dit wel mogelijk was aangezien ik mijn rijbewijs pas voor 1 maand heb. Ik weet dat dit in Nederland niet mogelijk is maar weet jij mischien of dit wel kan in Cuba? en is het wel veratwoord (veilig) om in Cuba rond te rijden met pas 1 maand een rijbewijs?

Groet, DJ

Reply
Edith 9 december 2017 at 14:24

Hoi DJ, voor zover ik weet moet je bij alle verhuurmaatschappijen minstens 1 jaar in bezit zijn van je rijbewijs voor een kleine categorie auto, en voor grotere categorie vaak zelfs 3 jaar. Dus ik denk helaas dat je in Cuba geen auto kunt huren, en bent aangewezen op bussen of taxi’s (of gedeelde taxi’s, colectivos genaamd).

Reply
DJ 13 december 2017 at 19:10

Bedankt! Wij willen echter wel heel graag naar de varkensbaai (playa larga) omdat we hier hele mooie verhalen over hoorden. Is dit te doen zonder auto?

Groet Dj

Reply
Edith 17 december 2017 at 17:35

Hoi DJ, jahoor je kan zeker naar Playa Larga zonder auto. De meeste mensen reizen na Viñales naar Playa Larga, en dan kun je prima in Viñales een taxi colectivo (gedeelde taxi) regelen via je casa particular. Meestal kost dit zo’n 35CUC per persoon, in een oude gedeelde oldtimertaxi. Ook vanuit plaatsen als Cienfuegos en Trinidad kun je colectivo’s regelen naar Playa Larga.

Reply
DJ 13 december 2017 at 19:11

Daarnaast zijn andere tips voor een trip door midden en west Cuba meer dan welkom!

Reply
Edith 17 december 2017 at 17:37

In dit artikel vind je denk ik al een boel tips voor centraal- en midden-Cuba! :-) Wat voor andere tips ben je naar op zoek? Hoe lang heb je in totaal de tijd en welke plaatsen staan al op je wensenlijst?

Reply
amber2508 16 februari 2018 at 22:51

Hoi Edith, welke casa’s raad je aan in Varadero?

Reply
Edith 6 maart 2018 at 11:46

Hi Amber, excuses je berichtje was er tussendoor geglipt! Ik heb zelf niet in een casa in Varadero geslapen, maar zou iets aanraden dat qua locatie tussen Calle 42 en Calle 62 zit. Dat is het leukste deel van Varadero Pueblo, met verschillende restaurants, bars en een souvenirmarkt. Succes!

Reply
Joany Bos 5 juli 2018 at 10:32

Hola Edith,
Wat een fijne tips! Over vijf dagen vliegen we voor 18 dagen naar Cuba. We hebben een heenvlucht naar Varadero en een terugvlucht vanaf Havana. Ons plan is om van Varadero via Cienfuegos of Santa Clara naar Trinidad te reizen en van Trinidad door naar Havana. Van Havana naar Vinales en van Vinales weer terug naar Havana. Raad je het aan om van Trinidad direct door te reizen naar Vinales? Ook het paardrijden in Vinales willen we zeker gaan doen.
Groetjes Joany

Reply
Edith 5 juli 2018 at 21:01

Hoi Joany, wat leuk dat jullie al bijna naar Cuba gaan! Ik denk dat je in 18 dagen nog wel een of twee extra plaatsen aan je route zou kunnen toevoegen, want de afstanden zijn in het westen niet enorm. Playa Larga, Sancti Spiritus of Cayo Levisa zouden leuke plaatsen kunnen zijn om op te nemen in je reis. Van Trinidad naar Viñales is een lange reisdag, maar niet onmogelijk. Ik denk dat je er zo’n zes tot zeven uur over doet. Qua route zou het logischer zijn om bijv. Varadero – Santa Clara – Trinidad – Cienfuegos – Playa Larga – Viñales – (Cayo Levisa) – Havana te doen. De paardrijdtour in Viñales van de familie van Jesús kun je vinden op deze website: VisitaVinales.com. Veel plezier in Cuba!

Reply
Kirsten 14 oktober 2018 at 14:18

Hoi Edith, wat een fijne blogs allemaal over Cuba! Heel handig voor het voorbereiden voor mijn reis naar Cuba!
Wij gaan 15 nachten met de bus en met de route Havana (4 nachten) -Vinales (3 nachten) -Cienfuegos (1 nacht) -La boca (1 nacht) – Trinidad (3 nachten) -Santa Clara – Havana (2 nachten). Nu willen wij graag Santa Clara in een dag doen zonder overnachting, en aan het einde van de middag met de bus door naar Havana, zou je dit aanraden, of heb je echt een volledige dag nodig in Santa Clara? Ook hebben we nu nog 1 nacht over, heb jij misschien een leuke tip voor een plaatsje in de route om toe te voegen? Dankjewel! Groetjes, Kirsten

Reply
Edith 18 oktober 2018 at 09:20

Hoi Kirsten, wat een leuke plannen! Voor Santa Clara heb je geen nacht nodig hoor. De voornaamste trekpleister is het Che Guevara-memorial en die heb je met max twee uur wel gezien (ligt een beetje aan de wachtrij, haha). Je kunt in Santa Clara een taxi huren voor een bezoek aan het memorial en dan aan de chauffeur vragen of hij op je wacht. Zo kan je bagage in de taxi blijven liggen en kun je hem aan het eind vragen je naar de terminal te brengen waar de colectivos naar Havana vertrekken. Is prima te doen denk ik! En als je nog een nacht overhebt, zou ik denk ik Playa Larga aanraden. Dat ligt net voor Cienfuegos en is een leuke plek om even te genieten van wat kleinschalige strandvibe!

Reply
Kirsten 24 oktober 2018 at 17:53

Dankjewel Edith! :)

Reply
Stef en Martine 24 oktober 2018 at 18:31

Hi Edith, we zijn deze week terug gekomen van onze 14-daagse rondreis in Cuba. Het was een ontzettend mooie ervaring met zeer fijne casas en we hebben erg veel gehad aan jouw tips en adviezen. Dank je wel! Lieve groetjes, Stef en Martine

Reply
Edith 3 november 2018 at 20:05

Hoi Stef & Martine, wat leuk om te horen dat jullie zo’n fijne tijd hebben gehad in Cuba. Daar doe ik het immers voor met mijn blog!

Reply
Tina 17 januari 2019 at 21:17

Hallo Edith en Jésus, wij zijn van plan om 14 dagen naar Cuba te gaan in september (12 tot en met 26 september) nu lees ik op internet dat het dan veel regent. Zou je het afraden? Of zeg je: gewoon gaan. Alvast bedankt voor de reactie en we zullen je tips opvolgen als we gaan! Groeten, Tina en (ook) Edith :)

Reply
Edith 23 januari 2019 at 23:29

Hoi Tina, september is inderdaad het regenseizoen maar dat betekent niet direct dat ik een reis dan zou afraden. Ik heb er eerder een uitgebreid artikel over geschreven: https://travelcreaterepeat.nl/beste-reistijd-cuba-reisadvies/. Misschien helpt dit je bij je keuze!

Reply
Lisa 22 februari 2020 at 23:57

Hoi! Welke tips zal jij geven als je 7 dagen in cuba bent en hiervan 3 dagen in Havana wil zijn? Ik denk dat Trinidad dan te ver is of zou dat wel net kunnen? Met sowieso valadero!:)

Dankjewel.

p.s. vette blog!

Reply
Edith 24 februari 2020 at 19:54

Hoi Lisa, in zeven dagen moet je keuzes maken… lastig! Is Varadero een must voor je? En reis je per huurauto of per bus? Ik zou kiezen uit van de drie volgende mogelijke combi’s: Havana-Vinales-Cayo Levisa, of Havana-Vinales-Varadero, of Havana-Trinidad-Varadero. Succes met kiezen!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.