budgetinspiratieplanreizenrondreistips

Galápagos on a budget – is het mogelijk?

24 september 2019 28 Comments

Aan het eind van ons half jaar in Zuid-Amerika stond ons nog een hele bijzondere trip te wachten: een bezoek aan de Galápagoseilanden! Wat een mooie plek om ons avontuur door Bolivia & Ecuador af te sluiten. We hadden van tevoren niet bedacht om naar deze eilandengroep te reizen, voornamelijk omdat we wel doorhadden dat ons budget dat waarschijnlijk niet toe zou laten. Maar uiteindelijk kregen we de kans een trip naar de Galápagos te maken en we zijn superblij dat we deze kans met vier handen hebben aangegrepen. Omdat ik weet dat veel reizigers graag de Galápagoseilanden zouden willen bezoeken, maar bang zijn dat je hier bijna zo’n beetje miljonair voor moet zijn, zet ik onze kosten voor je op rij. Zodat je kunt zien dat je hier met een klein budget ook prima uit de voeten kunt!

ecuador-galapagos-samen-aankomst
De grootste uitgave: voordat je ook maar een voet op de eilanden hebt gezet

Op de Galápagoseilanden zelf vallen de kosten nog wel mee; hoewel ik je kan verklappen dat de kosten natuurlijk wel hoger liggen dan ons eerdere gezamenlijke Ecuador-budget van €45 per dag. De grootste kostenpost is ongetwijfeld om er eerst te geraken: de eilanden liggen zo’n 1000 kilometer uit de kust van Ecuador en nee, helaas kun je niet met de boot. Dat wordt dus vliegen. Er zijn drie maatschappijen die van Guayaquil naar de Galapagos vliegen: LAN, TAME en AeroGal. Prijzen liggen zo’n beetje tussen de US$280-US$450 per persoon voor een retourtje. Je moet geluk hebben om de laagste ticketprijzen te vinden – zie je ze, dan zou ik zeggen: meteen boeken! Nog even goed om te weten: je kunt ook vanaf Quito naar de Galápagos vliegen, maar deze vluchten maken altijd eerst een stop in Guayaquil. Ticketprijzen liggen vanaf Guayaquil dan ook altijd net iets lager. Op de Galápagoseilanden vind je twee vliegvelden: eentje op Baltra, een piepklein eiland dat alleen een luchthaven heeft en verder niks, op steenworp afstand van eiland Santa Cruz. Het tweede vliegveld ligt op San Cristobal. Tip: je kunt heen vliegen op de een en terug vliegen vanaf de ander; dat scheelt je op z’n minst een boottocht als je gaat eilandhoppen. Let dan wel even op de airportcodes als je je ticket online boekt: Baltra heeft airportcode GPS en San Cristóbal SCY.

Goed, de vlucht is betaald. Dan ben je er helaas nog niet. Iedere toerist die naar de Galápagoseilanden vliegt moet op de luchthaven van Quito of Guayaquil (bij een loketje naast de incheckbalie) ook de ‘INGALA Transit Control Card’ betalen à US$20 per persoon. Dit is om de toeristenstroom naar de eilanden goed in kaart te kunnen brengen, je wordt geregistreerd en ze houden bij hoeveel dagen je blijft, op welke eilanden, etc. Hou er rekening mee dat je ‘em alleen cash kunt afrekenen op de luchthaven.

ecuador-galapagos-san-cristobal-tijeretas

Yes, nu zit je dus in het vliegtuig, mét je INGALA kaart. Ben je er dan? Eh, nee. Dan komt nog een flinke uitgavenpost: het entreegeld voor het Galápagos National Park à US$100 per persoon, te betalen bij aankomst op de luchthaven – en ook alleen in cash. De entreeprijs is hoog, om zo de natuur te kunnen beschermen, bijvoorbeeld met conserveringsprogramma’s voor flora en fauna, en om de tsunami aan toeristen nog een beetje tegen te gaan. Ik heb wel eens gehoord of gelezen dat er maar een beperkt aantal toeristen per jaar (maand? dag?) op de eilanden mag zijn, maar daar heb ik niks van gemerkt. Dat is dus toch echt een fabeltje. Sterker nog, er komen jaarlijks meer dan 150.000 toeristen naar de Galápagos, dus erg moeilijk zijn ze niet met het toelaten van mensen ;-)

Even een kleine samenvatting van de kosten vooraf: uitgaande van een vlucht van US$300 ben je dus al US$420 per persoon kwijt als je voet aan de grond zet, om je Galápagostrip te beginnen. Oeffff.

ecuador-galapagos-santa-cruz-zeeleguaan-strand

Overnachtingen: goedkope hostals bestaan

Goed, je bent er! Dan moet je natuurlijk ook ergens slapen. Veel mensen denken bij de Galápagos aan van die exclusieve boten waar je een week mee kunt roncruisen en waarbij je slaapt aan boord. Heel gaaf, maar die cruises beginnen meestal bij zo’n US$1500 à US$2000 per persoon. Oeps, daar gaat je budget… Gelukkig is er ook een goedkoper alternatief, en ik moet zeggen, misschien vind ik dit zelfs wel een veel leukere optie: eilandhoppen! Je kunt op drie eilanden overnachten en hiertussen oversteken met een speedboot. Vervolgens kun je op de eilanden allerlei excursies plannen, te land, te zee en zelfs in de lucht als je zou willen. Ideaal!

Overigens is dit het enige stukje van onze Galápagoreis dat qua uitgaven niet helemaal representatief was voor een ‘budget-trip’; onze overnachtingen waren geregeld door een reisorganisatie en die vielen in de midrange categorie. Nou ja, ze noemden het budgethotels, maar voor ons waren het toch hotels van een wat hogere klasse dan de accommodaties die we tot die tijd in Ecuador hadden gehad ;-) De hotels waar wij sliepen lagen rond de US$70 per kamer per nacht en daarvoor kregen we een fijne kamer, schone eigen badkamer (soms zelfs met bad! Bliss!), ontbijt inclusief en vaak ook nog een mooi uitzicht. Hadden we onze hotels zelf geboekt, dan waren we toch wel wat naar beneden gegaan in prijs. We hebben op alledrie de eilanden prima hostals gezien (oftewel kleinschalige, lokaal gerunde guesthouses) die rond de US$30-US$40 per kamer per nacht lagen. Let wel, de hotelprijzen op de Galápagoseilanden liggen wat hoger dan vergelijkbare hotels op het vasteland; waarschijnlijk zouden deze hostals op het vasteland zo’n US$15-US$20 per nacht kosten. De goedkope hostals zijn overigens niet echt online te vinden, maar als je ter plekke wat rondloopt vind je ze zo. Ze liggen meestal 1 of 2 straten achter de hoofdstraat, enkele blokken er van af dus. Neem van mij aan: je kunt als budgetreiziger echt prima op de bonnefooi naar de Galápagos! Op de bewoonde eilanden Santa Cruz, Isabela en San Cristóbal kun je absoluut ter plekke een hostal vinden voor een geschikte prijs.

galapagos-santa-cruz-streetfood-markt-goedkoop

Eten en drinken: dagmenu’s met veel verse vis en garnalen

Hierop kun je goed besparen. Wederom, de prijzen op de Galápagoseilanden liggen in winkels en restaurants iets hoger dan op het vasteland, omdat er niks groeit en alles geïmporteerd moet worden. Op Isabela vonden we het ’t lastigst om budgetdeals te vinden qua eten; hier aten we meestal een ‘menú del día’ voor zowel lunch en avondeten en dit kostte meestal zo’n US$6-US$7 per maaltijd per persoon. Op Santa Cruz hadden we het juist heel makkelijk: hier tref je op Charles Binford Street in Puerto Ayora elke avond een enorme streetfoodmarkt met eetstalletjes, gezellige terrassen en dagmenu’s van US$4 per persoon. Top! Vis, garnalen in kokossaus, kip met rijst… En voor een wat ruimer budget: je kunt hier ook geweldige kreeft eten! Per eiland zal ik onze beste tips geven qua eten, maar ik kan je nu alvast verklappen dat deze avondmarkt op Santa Cruz onze absolute favoriet was qua lekker & goedkoop eten.

Oh en wat betreft drinken… Wij hebben werkelijk waar alleen maar water op, haha. Het was WARM toen wij er eind augustus waren! Maar hier gaat wel een beetje de universele regel op: hoe toeristischer het restaurant en hoe centraler de lokatie, hoe duurder je drankjes zijn. Ook hier loont het om wat te drinken in de tentjes enkele blokken verderop. Is vaak nog gezelliger ook, omdat je tussende locals zit in plaats van tussen de toeristen.

ecuador-galapagos-santa-cruz-schildpad-kijken

Transport: rappe speedboten tussen de eilanden

Nog een belangrijke en onvermijdelijke uitgavenpost als je gaat eilandhoppen op de Galápagos: de boten tussen de eilanden. Deze zijn niet goedkoop: US$30 per persoon voor een tocht van zo’n 2 uur, per snelle speedboat. Over open zee… Ik vond die boottochten best spannend! Wij namen drie keer de boot (van Santa Cruz naar Isabela, vervolgens van Isabela terug naar Santa Cruz en uiteindelijk van Santa Cruz naar San Cristóbal). Dat is bij elkaar dus US$90 per persoon, toch geen geringe uitgave.

Leuke dingen doen: je belangrijkste uitgavenpost!

Tja, hiervoor moet je wel echt wat budget inplannen hoor op de Galápagos! Het is toch zonde als je helemaal naar deze eilanden afreist en vervolgens de hele dag op je hotelkamer gaat zitten om geld te besparen. That said: er zijn wel echt een héleboel toffe activiteiten te doen die niet veel geld kosten, zoals een fiets huren en door de hooglanden langs reuzenschildpadden toeren, of met een snorkelset een verlaten baai opzoeken en daar zwemmen tussen de speelse zeeleeuwen. Ook hierover vind je meer specifieke tips in de artikelen per eiland! Buiten de doe-het-zelf-excursies op de eilanden kun je ook dagtrips per boot boeken naar plekken die je zelf niet gemakkelijk kunt bereiken. Dit is wat mij betreft wel echt de moeite, omdat je zo ook op plekken komt waar geen toeristen zijn en je de ongerepte eilanden, stranden en baaien kunt meemaken. Alsnog zitten er dan wel flinke prijsverschillen tussen de excursies: een dagtrip naar een onbewoond eiland vanaf Santa Cruz kost al gauw zo’n US$100 per persoon; kies je echter voor een halve dagexcursie vanaf bijvoorbeeld het eiland Isabela, dan kun je voor US$40 al gave dingen doen: pinguïns spotten, zwemmen met schildpadden, luierende zeeleguanen bekijken… Eigenlijk is álles op de Galápagoseilanden gaaf, ook als je er geen fortuin aan uit kunt/wilt geven!

ecuador-galapagos-isabela-snorkelen-samen

Totale kosten: schatting voor 9 dagen Galápagos on a budget

Goed, stel dat je een DIY-programma gaat opzetten voor de Galápagoseilanden. Dan zou ik je aanraden naar Baltra te vliegen, vervolgens drie nachten op Isabela, drie nachten op Santa Cruz en drie nachten San Cristóbal te blijven, en vervolgens vanaf San Cristóbal terug te vliegen naar het vasteland. Wat zou dat zo ongeveer kosten als je een beetje op je budget wilt letten:

– vluchten, National Park fee en INGALA kaart: US$420 p.p.
– overnachtingen: 9 x US$15 is US$135 p.p.
– eten en drinken: 9 x US$20 is US$180 p.p.
– transport: 3 x US$30 is US$90 p.p.
– excursies: nogal wisselend qua kosten, maar wij hebben er voor gekozen veel zelf te doen en weinig dure boottours te boeken, waardoor het uitkwam op US$150 p.p.

Bij elkaar is dat dus US$975 p.p. Toch nog best een flink bedrag, maar bijna de helft gaat dus op aan je ticket en toegangskosten!

Verder lezen?

> Deel 1: doe-het-zelf programma op eiland Isabela
> Deel 2: eiland Santa Cruz op eigen houtje
> Deel 3: de Galápagos on a budget: DIY op eiland San Cristóbal

 


Je kunt een bezoek aan de Galápagoseilanden natuurlijk echt veeeeeel duurder maken, als je bijvoorbeeld meer boottours maakt, als je ter plekke gaat duiken (ongeveer US$70-US$80 per duik) of luxer wil eten & slapen. Maar hopelijk geeft dit je een beetje een idee wat voor budget je opzij moet gaan zetten als je de Galápagoseilanden wil toevoegen aan je to-do-list. Ik kan je wel verzekeren: ik vond het absoluut de moeite waard! En zoals je in het interview met Jesús kon lezen: het was zijn hoogtepunt van onze zes maanden in Ecuador & Bolivia.

En, wat vinden jullie van de kosten? Valt het je mee of tegen? Enneh….. Zou je naar de Galápagos gaan als je binnenkort misschien Ecuador aandoet?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

28 Comments

Chris W. - Chris Travel Blog 25 september 2015 at 10:53

Wow, vet!!! Ik wil ook …… budget, denk dat dat weinig is. Mooie fotos ook. ze hebben ook penguins dus? top. Mijn dochter is Penguin gek en heb beloofd dat we uiterlijk 2016 ze in het wild gaan bekijken….. antarctica is te duur helaas.

Reply
Edith 25 september 2015 at 12:02

Jaaa er zijn zeker pinguïns! Wel de tropische variant; deze beestjes hebben nog nooit in hun leven sneeuw gezien en wonen op de evenaar. Galapagos met kinderen zou prima kunnen denk ik, veilig en westers genoeg!

Reply
Mellisa - Grenzeloosreizen 25 september 2015 at 13:49

Ecuador gebruikt de Amerikaanse dollar toch? Dan is het nu best prijzig door de wisselkoers inderdaad! Het is niet echt een budgetbestemming, maar wel ontzettend gaaf lijkt me!

Reply
Edith 28 september 2015 at 17:35

Jep, de Amerikaanse dollar is de officiële munteenheid in Ecuador. In het begin van 2015 zag het er voor ons even dramatisch uit qua wisselkoers, maar gelukkig trok het nog een beetje bij… Maar goedkoop is anders ja ;-)

Reply
Kimber - Reisgenie 25 september 2015 at 19:53

Jeetje, wat een bedragen! Al vind ik het, als het inderdaad op een goede manier gebruikt wordt, echt niet verkeerd dat ze dit er voor vragen. Ik zou er super graag heen gaan, maar zo te lezen moeten we dan echt even wat extra’s sparen ;). De eerste foto van jou met de varaan is echt zo tof!

Reply
Edith 28 september 2015 at 17:34

Ha, dank! Ik zal de credits aan de goede fotograaf doorgeven ;-) En het is het wel waard hoor, om voor te sparen. Er waren nog wel twintig andere gave momenten die niet eens op de foto staan…

Reply
Sigrid | My Travel Secret 27 september 2015 at 09:57

De Galapagos eilanden lijken me echt geweldig, maar die prijzen….OMG! Als butget-reiziger moet ik toch ff slikken ;-) Aan de andere kant ben ik wel blij dat er hier geïnvesteerd wordt in het behoud van de eilanden. Ze zijn zo speciaal, dat mag niet verloren gaan. Super fijn artikel! Bespaart een hoop uitzoek-werk :-) Thanks!

Reply
Edith 28 september 2015 at 17:33

Hihi, ja hè… Ondanks dat de kosten zo te zien lager liggen dan wat anderen hadden gedacht, is het alsnog wel een mega-hap uit je reisbudget hoor. Voor dat geld kun je in Azië een heeeeeeeleboel leuke dingen doen… ;-) Maar als je er eenmaal bent, voel je wel écht dat je op een bijzondere plek bent, tenminste, dat vonden wij wel!

Reply
Jessica 27 september 2015 at 18:16

Ik moet bekennen dat ik het eigenlijk nog best mee vind vallen.. ik had op zo’n 100 tot 150 euro per dag gerekend, maar als je dus langer blijft is je dure vliegticket dat ook wel waard. Het valt inderdaad niet onder budgetreizen, maar als je ervoor spaart kun je de eilanden dus wel enigszins budgetproof verkennen. Goed artikel!

Reply
Edith 28 september 2015 at 17:31

Ja helemaal waar: hoe langer je blijft, hoe lager de kosten-per-dag zullen uitvallen. Want ter plekke viel het ons dus echt mee! Als je voor US$15 kunt slapen en voor US$4 kunt eten, gaat het budget best lang mee! Daarbij is fietshuur en een snorkelset ook niet duur, dat hebben wij veel gedaan – daarover later nog wat artikelen! :-)

Reply
jenny - ikreis.net 28 september 2015 at 16:21

Goede informatieve post! De prijs valt me ergens wel mee, met name omdat je prijzen verwacht die duurder dan duur zijn. Maar eerlijk is eerlijk, als ik die kant op zou gaan zou ik beslist ook willen duiken…

Reply
Edith 28 september 2015 at 17:26

Ja deze post is ook vooral om aan te geven dat het dus wel kán, on a budget! Veel budgetreizigers schrijven de Galápagos bij voorbaat al af, omdat ze denken dat het megaduur is. Maar het kan wel echt met een wat kleiner budget – hoewel, ruim US$1100 is niet niks natuurlijk. En ik snap dat je wil duiken, het is natuurlijk wel een van de beroemdste plekken ter wereld om de onderwaterwereld te verkennen!

Reply
Mir 29 september 2015 at 12:22

Vorige week kwamen we – door een overvloed aan verhalen – niet meer toe aan je belevenissen op de Galápagoseilanden, nu ben ik in ieder geval weer bij ;-P! Wat een prachtige bestemming, die voeg ik toe aan mijn wish-list. Tot gauw Ed, X

Reply
Edith 1 oktober 2015 at 15:06

Hihi, ja hier heb je alvast een voorproefje! Er komen er binnenkort nog wat, met de activiteiten en tips per eiland, en wat wij er überhaupt gedaan hebben en wat we ervan vonden :-)

Reply
Linda | One Day Trip 1 oktober 2015 at 12:38

Wat een interessant artikel! Het is wel echt veel geld dat je eraan kwijt bent, maar het lijkt mij dan ook té prachtig. Wij moeten er denk nog maar even goed over nadenken of we de eilanden gaan bezoeken. Moeilijke…

Reply
Edith 1 oktober 2015 at 15:07

Tja, ik snap de lastige keus…! Jullie gaan vijf maanden op reis, toch? De Galapagos zijn gewoon wel een flinke hap uit je budget; ruim 1100 dollar, terwijl je voor dat geld ruim een hele maand zou kunnen reizen in bijna elk ander land in Zuid-Amerika. Maar ja, het zijn wel de Galapagos…! Keuzes, keuzes ;-)

Reply
Linda | One Day Trip 5 oktober 2015 at 12:30

Jaa, ruim vijf maanden, dus we moeten wel op ons budget letten.
Hahah, daarom. Even goed over nadenken :)

Reply
Ester 4 oktober 2015 at 15:03

Ik vind het meevallen, maar ik moet wel zeggen dat ik het geld er nu niet voor over zou hebben. Maar als ik in die buurt zou zijn zou ik er serieus over nadenken. Ik was trouwens afgelopen lente op Islas Barristas in Peru, dat wordt ook wel de budget versie van de Galapagos eilanden genoemd. Ook penguins, zeeleeuwen en heel veel vogels – maar net iets bereikbaarder en dus goedkoper ;-)

Reply
Edith 6 oktober 2015 at 08:09

Wat leuk! Voor de kust van Ecuador heb je ook zo’n plek, Isla de la Plata voor de kust bij Puerto Lopez. Dit was ons alternatief, voor als we niet naar de Galapagos gingen. Maar ik ben heel blij dat wij wél naar de Galapagos zijn geweest, want het was erg gaaf! :-)

Reply
Marcella 10 oktober 2015 at 21:45

Wauw, lijkt me echt het paradijs! Overzichtelijk zo met alle kosten op een rij! Goed om te weten dat overnachten + eten & drinken ter plekke nog prima te doen is.

Reply
Edith 16 oktober 2015 at 20:19

Jaaaa ik denk ook dat het paradijs er wel ongeveer zo uit ziet! :-)

Reply
wilmac2016 11 oktober 2015 at 13:35

Ha dank voor je uitgebreide blog en WoW wat een prachtige plaatjes. Wij gaan in januari starten in Panama en verwachten in maart op de Galapagos te zijn! Fijn om te weten dat je zo er naar toe kunt en dat het leven daar ook betaalbaar is.

Reply
Edith 16 oktober 2015 at 20:21

Wat leuk dat jullie door Zuid-Amerika reizen! Hoe lang gaan jullie op pad? Het eerste artikel over Isabela eiland is ondertussen ook geplaatst, dus je kunt je nog wat verder inlezen en alvast wat voorpret hebben! :-) > http://travelcreaterepeat.nl/galapagos-isabela-eiland-tips/

Reply
wilmac2016 23 oktober 2015 at 15:38

Dat voorpret hebben lukt zeker met jouw blogs. Erg leuk om allemaal te lezen.
Wij gaan 12 maanden op pad. Het plan is de eerste 9 maanden in Zuid Amerika rond te trekken. De laatste drie hebben we nog niet scherp.

Reply
Edith 24 oktober 2015 at 09:53

Wat een heerlijk plan! Veel plezier met inlezen!

Reply
De reisblogs van de week - #33 - Reis Blog 24 november 2015 at 17:02

[…] Travel create repeat sloot haar reis door Bolivia en Ecuador af op de Galapagoseilanden en zette alle kosten op een rijtje. En voordat je de bestemming nu van je bucketlist schrapt – de belangrijkste conclusies zijn: […]

Reply
Riemer Dijkstra 3 november 2016 at 01:10

Galapagos op budget is zeker mogelijk! Veel van het lijstje vandaag op santa Cruz gedaan! Vanochtend om 8 naar het Darwin centrum; daarna een fiets gehuurd en ons af laten zetten iets boven santa Rosa bij de vulkanen, om vervolgens af te dalen naar santa rosa. Ga daar het dorpje in en klim/daal wat af naar beneden. Na 5 minuten ongeveer heb je de mogelijkheid om links af te dalen naar de schildpadden rancho; echt heel gaaf! Terug naar boven kun je het beste een taxi met laadbak pakken, want anders ben je wel een uurtje kwijt. Je boor 5 dollar; 2,5 pp. Af laten zetten bovenaan bij santa rosa en verder afdalen naar beneden. Ook het strandje Tortuga nog kunnen pakken; echt heerlijk! Morgen snorkelen bij isla Pinzon:)

Reply
Edith 3 november 2016 at 13:10

Hoi Riemer, wauw wat gaaf dat je nu op Santa Cruz bent! Geniet ervan :-) Klinkt als een topdag gisteren. En je had meer geluk dan wij, want van de rancho terug naar Santa Rosa konden wij helaas geen vervoer krijgen. Dus moesten die weg toch echt heuveltje op terugfietsen, haha. Heel veel plezier met de rest van je tijd op de Galapagos, hopelijk heb je ook nog wat aan mijn tips op de andere eilanden! Groeten, Edith

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.