inspiratiereizenrondreis

Knorrende nijlpaarden in Lake Baringo, Kenia

17 maart 2017 8 Comments

Terwijl ik buiten stommelende en briesende geluiden hoor, schiet mij de enige gedachte te binnen die ik nu juist NIET wil hebben: ik moet plassen. Neeeeeee! Ik kan geen onhandiger moment bedenken dan nu, terwijl er buiten een paar dikke nijlpaarden voor mijn tent op de oever van het meer staan te grazen. Om drie uur ’s nachts… En er was me nog zó verteld dat ik niet zonder begeleiding naar het wc-gebouw mocht lopen in het donker. Fijn.

kenia-lake-baringo-nijlpaard

Must-do in Kenia: op safari!

Ik heb er al eerder over geschreven, Kenia is voor mij de ideale safaribestemming in Afrika. Een aantal jaar geleden reisde ik er rond per openbaar vervoer, aangevuld met een kampeersafari van enkele dagen over de Masai Mara, en ik vond het geweldig. Na de safari trokken we per openbaar vervoer verder door Kenia. En zo kwamen we na een flinke reisdag, waarbij we drie verschillende roestige busjes moeten nemen en 11 uur deden over een afstand van bijna 600 kilometer, aan bij Lake Baringo. Oftewel: het nijlpaardenparadijs!

kenia-reis-openbaar-vervoer-matatu

Genieten (of afzien…?) in de lokale matatu’s

Een kleine terzijde voor de openbaar-vervoer-liefhebber die onze reis wil nabootsen: in de ochtend bracht de minibus van de safaritouroperator ons van de Masai Mara naar de plaats Narok. Hier werd ons de weg gewezen richting de lokale taxistandplaats en namen we een matatu (gedeeld taxibusje) naar Nakuru, een rit van zo’n 2 ½ uur. In Nakuru stapten we over op een nieuw busje (of ik kan beter zeggen: nog ouder busje) naar Marigat, waar we zo’n 2 uur over deden. Hoe verder noordelijk we kwamen, hoe slechter de wegen werden, tot we uiteindelijk gewoon over een zandpad reden. Nog een laatste matatu bracht ons al hobbelend naar ons einddoel: Robert’s Camp.

kenia-lake-baringo-safari-tent

Nijlpaarden en krokodillen in Lake Baringo

Hier nemen we een paar dagen onze intrek in een geweldige safaritent op de oever van Lake Baringo. Tof! Voor zo’n €35 per nacht ben je hier trotse bezitter van een tent met tweepersoons bed, elektriciteit, ventilator en openslaande tentflappen op een geweldig uitzicht. Lake Baringo is een perfecte spot om een boottocht te maken en onderweg vogels, krokodillen en nijlpaarden te spotten. Om heel eerlijk te zijn: mijn vogelkennis (en –interesse) komt niet veel verder dan “hee, een grote witte vogel!” en “ooh daar zit een zwarte met een lange nek!” maar het werd mij wel snel duidelijk dat het een waar paradijs is voor vogelspotters.

kenia-nijlpaarden-lake-baringo

Nachtelijke spanning

Ik was meer onder de indruk van de familie nijlpaarden die in het riet stond te grazen en de kleintjes die er tussen dobberden, met hun grappige oortjes en bolle koppies. De gids vertelde dat de nijlpaarden behoorlijk agressief kunnen worden als ze op het land lopen en zich bedreigd voelen, door bijvoorbeeld menselijke aanwezigheid. En dat nijlpaarden in Afrika jaarlijks meer doden op hun geweten hebben dan leeuwen. Ohja en als laatste saillante detail: dat ze vooral ’s nachts aan land komen om lekker te grazen… Pal voor onze tent dus. Juist ja. Nou dat heb ik geweten! Overdag leek dat nog een leuke belevenis, maar ’s nachts dacht ik daar toch een beetje anders over… Hoewel het natuurlijk wel echt een onvergetelijke belevenis is en ik het niet had willen missen. Absoluut een ervaring die indruk heeft gemaakt!

kenia-lake-baringo-boottocht-gids

Eind goed, al goed…

Voor wie zich trouwens afvraagt hoe mijn nachtelijke plasverhaal afloopt: ik heb drie uur lang halfwakker-halfslapend geprobeerd vooral aan ándere dingen te denken dan mijn hoge nood of de knorrende zwaargewichten voor mijn tent… En bij het eerste ochtendgloren, toen ik geen grazende nijlpaarden meer hoorde, ben ik naar het wc-gebouw gesprint. Poeh wat een opluchting!


Meer Kenia:
> Waarom Kenia de ultieme safaribestemming is voor mij
> Visum Kenia: alles wat je moet weten

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

8 Comments

Robert | Traveljunks 18 maart 2015 at 19:21

Dat is i.d.d. niet een heel erg goede timing voor sanitaire stop. Ik wist trouwens niet dat ik een eigen camp had in Kenia ;-)

Reply
Edith 19 maart 2015 at 20:04

Haha ja het is echt waar! Misschien moet je een keer gaan kijken of het kampement je naam verdient ;-)

Reply
Bea 19 maart 2015 at 12:09

Hahahaha dat zul je altijd zien! Jij gaat in zulke situaties voortaan altijd voor het slapen nog even naar de wc of drinkt even niets meer ;-)

Reply
Edith 19 maart 2015 at 20:11

Pfff nee echt hoor, die sundowner cocktail was heel leuk, maar ’s nachts dus niet meer zo…

Reply
Bianca 21 maart 2015 at 11:37

Wat een beleving! Lijkt me wel heel mooi!

Reply
Edith 21 maart 2015 at 20:37

Hi Bianca, ja het was spannend maar wel ook heel gaaf!

Reply
Jenny - ikreis.net 25 maart 2015 at 23:07

Leuk om te lezen! En niet kunnen plassen als je moet… Zo herkenbaar en zo vervelend….

Reply
Edith 26 maart 2015 at 11:41

Hihi ja ik zou er een blogpost aan kunnen wijden: momenten waarom je echt NIET wilt plassen…!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.