budgetinspiratieplanreizenrondreistips

Waarom Kenia voor mij de ultieme safaribestemming is

11 maart 2015 7 Comments
Over de Big Five, Afrikaanse taxibusjes en kampeersafari’s

Het was altijd al een langgekoesterde wens: ik wilde heeeeeel graag een keer op safari in Afrika. Het land maakte me niet zoveel uit, zolang ik er maar de Big Five kon spotten, met de wind door m’n haren in een safaritruck over de savanne kon rijden en liefst ’s nachts zou slapen op een plek waar de bush en ik alleen door een tentdoek van elkaar gescheiden zouden zijn. Dat leek me echt geweldig!

Nou en als ik er dan wat langer over nadacht, wilde ik liefst niet dat deze ervaring me de hoofdprijs zou kosten. Ik ben en blijf een budgetbewuste reiziger en hoewel sommige mensen er vast drie jaar voor sparen om zo’n safari te kunnen maken, hoopte ik het in te passen in mijn schema van twee avontuurlijke reizen per jaar – meestal eentje van 2 weken en eentje van 3 weken. En die kosten liefst niet steeds €3000 per stuk…

kenai-reis-safari-giraf-masai-mara

En als ik heel eerlijk ben leek een reis met alleen maar natuur me ook niet optimaal. Ik vind natuur prachtig, maar kan ook erg gelukkig worden van kleurrijke markten, beschilderde Afrikaanse openbaar-vervoer-busjes en maak ik ook graag kennis met de lokale bevolking. Tel daarbij op dat ik het liefst door een land reis per openbaar vervoer – hoe oncomfortabel ook, ik hou ervan, die zwetende volgepakte busjes met locals – en de zoektocht naar mijn ideale safaribestemming was begonnen.

Al snel kwam ik uit bij Kenia, omdat dit land zo’n beetje alles leek te bevatten waar ik naar op zoek was: voordelige vliegtickets, een openbaar vervoersysteem wat aardig goed functioneert en verschillende budgetsafari-touroperators. Plus prachtige stranden om de reis mee af te sluiten. Wat wil een mens nog meer? De reis is zelfs onderdeel van mijn favoriete Reis top 3 en dan vooral voor het spotten van wildlife.

Op jacht naar vliegtickets

De tickets waren snel gevonden. We wilden in juni/juli op reis, nog net voor het dure zomerseizoen en er waren veel goede aanbiedingen te vinden. Een rechtstreekse vlucht met KLM naar Nairobi kost met wat geluk zo’n €650; best een goede prijs vind ik. Wij waren echter nog wat budgetbewuster en maakten gebruik van de onrusten in het Midden-Oosten en de gedaalde populariteit van Egypte. Met Egypt Air regelde ik een ticket van €540 per persoon naar Nairobi met een korte overstap in Cairo. Topdeal! Bekijk ook hier mijn reiskalender met inspiratie per maand, waar moet je waarheen in welke periode?

kenai-reis-safari-bestemming-olifant

De ideale budgetsafari

Twee wildparken wilde ik sowieso graag bezoeken: het Lake Nakuru National Park vanwege de populatie witte en zwarte neushoorns plus duizenden flamingo’s en het Masai Mara National Reserve voor zo’n beetje alle andere wilde dieren. Qua budget, maar ook qua ervaring, kozen we voor een kampeersafari. Het leek me erg gaaf om ’s avonds in slaap te vallen met het geluid van hyena’s en olifanten in de verte… Het hoort voor mij bij de ervaring van een safari. En ik wilde het liefst reizen in een kleine groep, voor de gezelligheid. Daarom viel ons oog op safarioperator Best Camping Tours, die met kleine minibussen van maximaal zeven reizigers kampeersafari’s aanbiedt naar Lake Nakuru en de Masai Mara. Uiteindelijk bleek dat er op onze vertrekdatum geen andere reizigers waren geboekt, waardoor we het hele minibusje voor onszelf hadden. Jammer dat er geen andere medereizigers waren, maar stiekem wel erg luxe dat we nu dus op privésafari gingen voor een budgetprijs! De safari kostte ons €500 per persoon voor een tour van 5 dagen/4 nachten, waarbij we de eerste nacht in een simpel hotel bij Lake Nakuru sliepen en daarna drie nachten in een vooropgezet tentje aan de rand van de Masai Mara. Het budgetgehalte van de trip was wel behoorlijk hoog, zo zaten er wat scheuren en gaten in de bekleding van de bus en hield zelfs de motor er een keer mee op halverwege de toegangsweg naar de Masai Mara. Maar met wat Keniaanse inventiviteit plus wat geduld van onze kant werd dit binnen een uur opgelost. Wij vonden het eigenlijk wel onderdeel van het hele avontuur en realiseerden ons goed dat je in zulke gevallen nu eenmaal krijg waar je voor betaalt ;-)

kenia-reis-budget-safari-bus

De rest van de trip per openbaar vervoer

Na een start in Nairobi en een bezoek aan Lake Nakuru en de Masai Mara zijn we verder door Kenia gereisd per openbaar vervoer. Met roestige Afrikaanse busjes en meerdere malen overstappen richting Lake Baringo en Lake Naivasha in het noorden en vervolgens met de nachttrein van Nairobi richting de kust naar Mombasa en Lamu. We hebben in onze reis drie flinke reisdagen gehad met bussen en treinen en dat was voor ons precies genoeg, leuk om op die manier het lokale vervoer mee te maken zonder dat het dágen en dágen afzien betekent. Geweldig om te zien dat de volledige fundering van een huis, manden vol marktkoopwaar en dertig mensen allemaal in een kleine bus bus passen. Niet altijd even comfortabel – na één rit was mijn heup in slaap gevallen omdat mijn buurman daar al twee uur lang half bovenop zat en ik me niet kon bewegen – maar altijd goed voor mooie ervaringen en verhalen.

kenia-reis-masai-man

Contact met de lokale bevolking

Dit vind ik een belangrijk onderdeel van een reis. Ik wil niet alleen maar vanuit een hoge safaritruck naar het landschap kijken en daarna richting een veilig hotel gebracht worden waar ik een butler heb. Ik wil me écht tussen de mensen begeven, gesprekken aanknopen en me voor eventjes onderdompelen in de lokale cultuur. En dat ging in Kenia prima. Tijdens onze safari hadden we leuk contact met onze chauffeur en kampkok, omdat we niet een groep reisden hadden we veel tijd en gesprekken samen. Maar na de safari, toen we zelf rondreisden, kwamen we nog veel dichter bij het land en de bevolking. Zittend in de volgepropte lokale busjes ontstaan handen-en-voeten gesprekken met de Keniaanse buurman, we struinden over de groentenmarkt in Mombasa en werden meegenomen langs allerlei bijzondere kruiden en gingen in Lamu met twee vissersjongens een dagje op pad met hun traditionele dhow-boot. Daar word ik blij van, om meer van een land te zien dan alleen de stops van de touringcar.

kenia-reis-lamu-strand-boot

En waarom dan Kenia en niet een ander Afrikaans land?

Dat had vooral met het budget te maken. Safari’s in Kenia zijn wat goedkoper dan in Tanzania, net als hotels en het vervoer. Zuidelijk Afrika is qua ticket meestal duurder en daar ben je ook vaak op een huurauto aangewezen – en dat vind ik stiekem een stukje minder leuk, hoewel ik weet dat veel mensen dat niet met me eens zijn. Daarbij vind ik dat Kenia de ideale mix heeft: wildparken, openbaar vervoer, kleurrijke lokale stammen en paradijselijke stranden om mee af te sluiten. Even kort door de bocht, voor wie het wil weten: 15 dagen zelfstandig rondreizen door Kenia heeft ons €1600,- per persoon gekost, inclusief internationale vlucht, binnenlandse vlucht van Lamu naar Nairobi, vijfdaagse kampeersafari, overnachtingen, transport, eten en drinken. Had je misschien niet verwacht hè? Ik vond het zelf erg meevallen. En dat voor zo’n bucketlist-activiteit. Op safari in Afrika: check!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

7 Comments

Linda | Meisje van de Wereld 11 maart 2015 at 17:51

Ooohhhh dat wil ik ook!! Alhoewel, ik stap denk wel in die auto dus dan toch op een iets andere manier;-) Maar Afrika staat op hoog op mijn bucketlist. Vandaag bedacht ik me trouwens dat ik toch eens ga kijken of er een goedkopere manier is om te gaan en dan lees ik jouw blog! Heb je ook nog tips voor Zuid-Afrika toevallig?

Reply
Edith 11 maart 2015 at 21:44

Ik ben zelf nooit in Zuid-Afrika geweest, maar wat ik van vrienden en collega’s heb gehoord kun je daar juist goed rondreizen met een huurauto. Misschien meer in jouw straatje ;-) Je kunt zelfs met een 4×4 auto met daktent op pad! Soort van kamperen, maar dan óp je eigen auto…

Reply
Linda | Meisje van de Wereld 11 maart 2015 at 22:26

Ja, die had ik gezien op de vakantiebeurs. Dat zag er wel heel gaaf uit! Ik ga toch eens uitzoeken of je ook voor een leuk prijsje naar Zuid-Afrika kan:-)

Reply
Bob Schaap 23 maart 2015 at 17:12

Ziet er echt heel leuk uit. Kamperen in Europa valt hierbij in het niets! Volgens mij heb jij een hele leuke vakantie gehad.

Reply
Edith 26 maart 2015 at 11:40

Hi Bob, ja dat was zeker hartstikke leuk! Hoewel ik kamperen in Europa ook kan waarderen hoor. Maar daar is de gang richting het wc-gebouw meestal iets minder risicovol ;-)

Reply
sanne 6 maart 2016 at 13:44

Ben het helemaal met je eens! Kenia was voor mij ook de beste safari bestemming ever! Wat een geweldige populatie wildlife en wat een prachtige landschappen. Als ik je blog lees, wil ik eigenlijk meteen weer terug! :)

Reply
Edith 7 maart 2016 at 21:30

Ha, wat leuk! Ik denk zelf ook echt met veel plezier terug aan mijn reis door Kenia. En ik wil ook wel terug :-)

Reply

Geef een reactie