reizentips

Visum Kenia: alles wat je moet weten

24 februari 2019 2 Comments

Alle info voor het aanvragen van je Kenia e-visum

De Big Five, witte palmstranden, kleurrijke stammen en supermooie natuur: Kenia heeft het allemaal. Het is wat mij betreft dan ook echt de ideale Afrikaanse bestemming! Ik reisde tweeënhalve week per openbaar vervoer door Kenia en maakte onderweg een georganiseerde safari van vijf dagen naar de Masai Mara en Lake Nakuru. Zó tof! Wil jij ook? Voor een reis naar Kenia heb je een visum nodig en in dit artikel vertel ik je alle info die je moet weten.

Belangrijke info voor een visum Kenia

Voor een reis naar Kenia zijn qua voorbereidingen twee dingen belangrijk om te weten:
1. Als je naar Kenia wilt reizen, moet je paspoort bij vertrek uit het land nog minimaal zes maanden geldig zijn.
2. En je moet een geldig visum regelen vóór je reis naar Kenia.

Er zijn verschillende visumopties, waarbij het Single Entry Visa voor de meeste Nederlandse reizigers van toepassing zal zijn, die je van tevoren als e-visum kunt aanvragen. Deze Single Entry Visa kost US$51 per persoon om aan te schaffen en ik zal hieronder het aanvraagproces uitleggen.

Visumopties Kenia

Voor de volledigheid zet ik eerst even alle digitale visumopties voor Kenia op een rijtje:

* Single Entry Visa: US$51 per persoon

Sinds 2015 is het niet meer mogelijk om bij aankomst in Kenia ter plekke een visum aan te schaffen, maar moet je dit al vóór je reis doen. Dit e-visum is bedoeld voor reizen van maximaal 90 dagen met als doel toerisme, een zakenreis of medische reden.

* Transit Visa: US$21 per persoon

Het is ook mogelijk om een Transit Visum aan te vragen, dit is nodig als je een tussenstop maakt in Kenia van maximaal 72 uur en gedurende deze periode het vliegveld wilt verlaten. Blijf je gewoon op de luchthaven om je volgende vlucht te nemen, dan is een visum niet nodig.

* Courtesy Visa: gratis

Het laatste visum dat je online kunt aanvragen is een Courtesy Visa, bedoeld voor diplomaten of overheidsofficials die op doorreis zijn naar een ander land.


Lees ook: Waarom Kenia de ultieme safari-bestemming is voor mij

visum kenia aanvragen - leeuw

Single Entry Visa voor de meeste reizigers van toepassing

Zoals gezegd is het Single Entry Visa voor de meeste Nederlandse en Belgische reizigers die naar Kenia op vakantie gaan, van toepassing. Het Single Entry Visa kan als e-visum aangevraagd worden vóór de reis, door de inwoners van 148 landen.

Nog wat belangrijke zaken omtrent het Single Entry Visa:

  • Houd er rekening mee dat het gemiddeld twee werkdagen duurt voordat je e-visum verwerkt is, vraag het dus uiterlijk één week voor vertrek aan!
  • Het Single Entry Visa is 90 dagen geldig. Wil je langer in Kenia blijven, dan is het visum in Kenia eenmalig te verlengen met 90 extra dagen via het National Immigration Office in Nairobi.
  • Ondanks dat het een Single Entry Visa heet, mag je met dit visum de grens naar Oeganda, Tanzania, Rwanda en Burundi oversteken en ook weer gewoon terug Kenia in. Als je dus van plan bent om naar Nairobi te vliegen, door Kenia en Tanzania te reizen, en vervolgens weer terug naar Nairobi reist voor je terugvlucht, is het Single Entry Visa voldoende. Je hoeft dan dus GEEN multiple entry visum voor Kenia te regelen (klinkt onlogisch maar het is écht waar).

Hoe vraag je het e-visum Single Entry Visa aan?

Je kunt de aanvraag voor het Single Entry Visa zelf online doen via de website http://evisa.go.ke/. Hoe werkt het precies?

  1. Maak op de website http://evisa.go.ke/ een persoonlijke account aan
  2. Vul online je aanvraagformulier in
  3. Lever de juiste documenten aan: de persoonlijke pagina van je paspoort, een duidelijke digitale pasfoto en je reisschema (retourvlucht, hotelreserveringen, etc)
  4. Betaal per VISA of MasterCard creditcard
  5. Download je e-visum als PDF in je persoonlijke login-omgeving als deze klaar is (zoals gezegd duurt dit doorgaans zo’n twee werkdagen)
  6. Print je e-visum uit en neem deze mee naar Kenia, om te laten zien aan de douane samen met je paspoort

Kenia combineren met Tanzania? > Vakantie Zanzibar: perfecte bestemming voor een relaxte week in de zon

visum kenia aanvragen - giraffe center

Hulp bij aanvragen e-visum Single Entry Visa

Vind je het spannend of toch wat ingewikkeld om zelf je e-visum via de Keniaanse website te regelen? Of heb je bijvoorbeeld geen creditcard om online je e-visum af te rekenen? Dan kun je er ook voor kiezen om je aanvraag te laten doen door een visumbureau, bijvoorbeeld VisumBuitenland.nl. Het visum voor Kenia aanvragen duurt ongeveer vijf minuten en de kosten bedragen €74,95 per persoon. Dat is dus iets meer dan als je het zelf regelt, maar je hebt er op deze manier geen omkijken naar als zij je visum Kenia aanvragen. Nog een voordeel: je kunt bij VisumBuitenland.nl gewoon gemakkelijk met iDeal betalen.

Uitzonderingen visum regelen via de ambassade

Voor de volledigheid van al deze visuminfo: er zijn nog enkele uitzonderingen qua visa waarvoor je geen e-visum kunt regelen. Dat zijn:
– een multiple entry visum dat een geldigheid heeft van een jaar
– of een East Africa Tourist Visa waarbij je een combinatievisum voor Kenia, Rwanda en Oeganda kunt aanvragen.
Beide opties kosten €80 per persoon en kunnen alleen direct bij de Keniaanse Ambassade in Den Haag aangevraagd worden.


Meer lezen over Kenia?

Ik heb verschillende artikelen geschreven over onze reis naar Kenia! Misschien leuk ter inspiratie en om zelf te besluiten ook naar deze toffe Afrikaanse bestemming te gaan!

Waarom Kenia de ultieme safari-bestemming is voor mij
Knorrende nijlpaarden in Lake Baringo, Kenia

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met een externe partij.

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

2 Comments

Henry van Willigen 18 februari 2020 at 10:00

Visum kan je anno 2020 gewoon nog steeds bij aankomst in Kenia aanschaffen voor 50USD.

Reply
Edith 24 februari 2020 at 19:59

Hoi Henry, volgens mij kan het op het vliegveld wel maar aan de landgrenzen niet. Is dat jouw ervaring ook?

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.