inspiratieplanreizentips

Cappadocië: must-do tijdens je reis naar Turkije

27 februari 2019 4 Comments
Fairy chimneys en ondergrondse steden in het hart van het land

Natuurlijk moet je een keer in je leven naar Istanbul, de fascinerende stad op de grens van oost en west, van Azië en Europa, waar je overdag over Midden-Oosterse bazaars struint en ’s avonds tussen de rich & famous een cocktail nipt in een hippe club aan de Bosporus. En ook de Turkse stranden zijn voor veel Nederlanders geen onbekend terrein: van all-inclusive praktijken in Bodrum en Kuşadasi tot wat kleinschaligere opties in de baaien ten westen van Antalya. Maar er is nóg een plek in Turkije die wat mij betreft alle faam verdient: Cappadocië.

Eerder schreef ik al waarom ik Turkije echt een geweldig land vind om doorheen te reizen. Zo ongeveer tussen Istanbul en de zuidkust in, in het midden van het land, ligt dit landschap van tufstenen torens en vruchtbare valleien. Het heeft iets mysterieus, de ene keer lijkt het alsof je door een set van Star Wars loopt (een gedeelte is hier ook daadwerkelijk opgenomen), terwijl je daarna heel down-to-earth appeltjes uit de bomen kunt plukken terwijl een Turkse boer het land omploegt. Het is een regio die ik echt prachtig vind en na mijn eerste bezoek in 2005 ben ik er een paar jaar geleden nog eens naar terug gegaan. Vooral om een excursie te doen die ik de eerste keer vanwege geldgebrek – want studentenbudget – niet heb gedaan: het maken van een ballonvaart boven Cappadocië. Wow wat was dat gaaf! Echt een aanrader voor wie die kant op gaat en bijna een reden op zich om naar Turkije te gaan!

turkije-cappadocie-luchtballon

Goed, je hebt Cappadocië dus op je bucketlist gezet. Hoe lang moet je ervoor uittrekken? Ik zou toch zeker zeggen: een dag of drie. Liefst nog iets langer natuurlijk.  Er zijn zoveel leuke dingen te doen in de omgeving dat je je dagen gemakkelijk kunt vullen! Ik baseerde me beide keren in het dorp Göreme, een plek die wat meer gericht is op individuele reizigers i.p.v. tourgroepen. De sfeer in het dorp is lekker laidback, overal vind je restaurants en bars met ligkussens en het lokale leven gaat er hand in hand met de reizigers die er ronddwalen.

Wandelen door de tufstenen valleien

Tijd om je stevige schoenen aan te doen en erop uit te trekken. Er zijn een heeeeeleboel wandelingen die je kunt doen in Cappadocië. Voor sommigen heb je een gids nodig, zoals naar de Rose Valley (in het Turks: Güllüdere). Ik hou normaal gesproken erg van zelf-doen, maar een gids kan je in de valleien plekjes laten zien die je zelf echt nooit gevonden zou hebben. Duivenhuisjes, een rotskerk, zachtroze uitgesleten gesteente en de beste plek om de zonsondergang over het landschap te zien. Wow! Voor wie graag een doe-het-zelf wandeling wil doen, dan kan ik de Pigeon Valley (Güvercinlik) aanraden. Je loopt er vanuit het dorp Göreme zo naartoe, want de 4 km lange trail begint in het dorp. Appelbomen, akkers vol pompoenen, een aantal tunnels en ook hier veel duivenhuisjes (tja, what’s in a name). Sla trouwens ook een bezoek aan het Göreme Open Air Museum niet over, aan de rand van het dorp. Ja, je bent er zeker niet de enige toerist (het gehalte Aziatische-toerist-op-groepsreis is er vrij hoog) maar je vindt er een kloostercomplex met een paar mooi beschilderde rotskerken en het is een goede introductie voor de streek met het bizarre sprookjeslandschap.

turkije-cappadocie-kerk-fresco

Langs ondergrondse steden en een flashback naar de Ardèche

Een dagtour die ik zo leuk vond, dat ik ‘em beide keren heb gedaan: een excursie langs de ondergrondse stad van Derinkuyu en wandelen en poedelen in de koele Ihlara vallei. In Cappadocië zijn verschillende steden onder de grond gebouwd, waar christenen 3500 jaar geleden soms wel maandenlang schuilden om uit de handen te blijven van islamitische veroveraars. Fascinerend om te zien hoe ze ondergronds een volledig functionerende stad van acht verdiepingen hebben opgebouwd, met paardenstallen, waterputten en keukens. Er konden wel 50.000 mensen in wonen! De Ihlara vallei is ook erg de moeite waard, het is een totaal ander landschap dan de rest van Cappadocië. In plaats van tufstenen torens lijkt het hier ineens alsof je soort van in de Franse Ardèche bent beland, met hoge rotswanden en een koel stroompje dat langs groene oevers ertussen door stroomt. In de vallei liggen zo’n 100 Byzantijnse kerken die uit de rotsen zijn gehakt, met kleurige fresco’s en kapellen.

cappadocie-turkije-ihlara-vallei

Waar slapen?

Het allerleukste is om te slapen in een van de hotels of pensions die uit de rotsen zijn gehakt. Een echte grotkamer dus! En dat is niet eens heel duur. Wij sliepen in het Flintstones Cave Hotel (tegenwoordig het Holiday Cave Hotel genaamd) waar een tweepersoons rotskamer mét heerlijke jacuzzi ons in oktober €45 per nacht kostte. Wie iets meer luxe wil, kan terecht in het Kelebek Cave Hotel. 36 rotskamers tussen tufstenen torens, mooie lokale versieringen en kussens plus een zwembad en een hammam. Een deluxe kamer kost €70 en een saunabezoek en massage in de hammam kost ook €70. Lekker!

cappadocie-goreme-doorkijk-edith


Meer lezen over Turkije?
> Waarom backpacken door Turkije geweldig is

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

4 Comments

Simone | Paper Travels 28 februari 2015 at 09:08

Je had me al overtuigd maar nu nog meer…:) ziet er prachtig uit en ik wil in een flintstone grot slapen! :) Eigenlijk jammer dat het hernoemt is!

Reply
Edith 28 februari 2015 at 20:48

Hi Simone! Jaaa Cappadocië is heeeeerlijk, óf als onderdeel van een langere Turkijereis, óf als weekendtrip. Doen! :-)

Reply
grabyourbagsnl 8 maart 2015 at 22:08

Wat tof! Bij Turkije heb ik toch altijd een beetje het beeld dat bij het massale toerisme aan de kust hoort gehouden. Zonde, zie ik al. Ik ga het zeker onthouden want ik hou wel van dit soort plekken. Een nacht in zo’n hotel lijkt me ook echt fantastisch!

Reply
Edith 8 maart 2015 at 23:52

Ja dat beeld had ik eerder ook altijd, maar dat is echt maar zó’n klein stukje van Turkije. En 5 km buiten de resorts vind je al een heel mooi authentiek land met supervriendelijke mensen. Echt een aanrader! En Cappadocië is de kers op de taart :-)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.