inspiratietips

Mijn favoriete boek over Cuba – een must-read!

16 oktober 2015 24 Comments

Wie binnenkort naar Cuba gaat, heeft vast al een Lonely Planet gekocht om zich een beetje te kunnen inlezen. En misschien ook wel de roman De ritselaars van Havana besteld, om alvast een sfeerbeeld te kunnen vormen. Hartstikke leuk. Maarrrrrr… ik stuitte vorige week op een boek wat ik echt dé must-read vind voor iedereen die een reis naar Cuba gaat maken. Of die gewoon wat meer wil weten over dit fascinerende Caribische eiland. De naam van het boek: CubaConga, ‘de beste alternatieve Cuba reisgids’.

Cuba is een bizar land. Iedereen die er geweest is kan dat beamen, en iedereen die er nog niet geweest is heeft er ondertussen wel verhalen over gehoord. Natuurlijk is Cuba het land van rum, sigaren, salsa en oldtimers. En deze geweldige iconische beelden zul je tijdens elke Cubareis aantreffen – er is geen ontkomen aan. Maar Cuba is ook het land van bonnenboekjes, staatssalarissen en censuur. Deze zaken zijn voor toeristen fascinerend, maar het is soms moeilijk daar écht iets van mee te krijgen als je slechts twee of drie weken door het land reist.

cuba-tips-che-muur

En dan is daar dus CubaConga! Dit Nederlandstalige boek schetst een geweldig beeld van Cuba, zowel ‘the good’ als ‘the bad’. Daarbij zit het boek propvol humor en barstte ik gemiddeld twee keer per pagina in lachen uit toen ik het las. Ik heb het ook daadwerkelijk in één ruk uitgelezen… Ik zal even een paar passages uit het boek aanhalen om te laten zien wat ik bedoel:

“Cuba is een waanzinnig gaaf shitland, en jij mag kiezen welke kant van de medaille boven komt drijven.”

“Geen enkele huurauto heeft een routeplanner, gewoon omdat GPS in Cuba verboden is. Gelukkig staan er meer dan genoeg navigatiesystemen langs de weg. Wij zouden dat lifters noemen.”

“Alle huizen in Cuba zijn voorzien van tralies, alleen zijn die tralies of het ijzer om ze te maken nergens te koop… Daarom is er zo’n 3000 kilometer spoorlijn ‘zoek’.”

“Zodra het warmer is dan 24 graden klagen de Cubanen over de warmte. Als het kouder is dan 23 graden klagen ze over de kou. Alleen als het 23,5 graden is wordt er niet over het weer geklaagd.” > Heel herkenbaar, zelfs Jesús heeft meestal maar een magisch moment van een half uur waarin hij het ‘lekker weer’ vindt, alles daarvoor of daarna gaat gepaard met gepuf en gesteun over ondragelijke hitte-dan-wel-kou…

“Ga er in principe van uit dat je alles wat je nodig hebt, meeneemt. Ik heb eens drie uur gezocht naar een aansteker…” > Ha! Dit kan ik uit eigen ervaring beamen. Toen ik nog rookte heb ik zelfs eens anderhalve dag gezocht tot ik ergens een plek tegenkwam waar ik een aansteker kon kopen!

blog-cuba-gibara-straat

Echt hoor jongens, lezen dat boek. Je zal er geen spijt van krijgen. Het e-book is 89 pagina’s lang en staat boordevol tips, weetjes, adviezen en hilarische anekdotes. Het kost € 11,95 en zoals de schrijver zelf (waarschijnlijk zeer terecht) opmerkt: “Simpele garantie: dit boek maakt je vakantie minimaal 30% goedkoper en je hebt veel meer plezier van je reis.” Dus dat geld heb je er zo weer uit als je zelf binnenkort naar Cuba gaat :-)

Je vindt de link naar het e-book hierrrrr: http://www.cubareizen.com/

Heb je het boek gelezen? Laat me vooral weten wat je ervan vond! Moest je net zo vaak hardop grinniken als ik?


Disclaimer: ik heb een gratis kopie van het e-book ontvangen voor deze recensie. Maar ik had er met alle plezier de dubbele prijs voor betaald, zo leuk vond ik het! Alle meningen, ervaringen en spelfouten in dit artikel zijn, zoals altijd, dan ook volkomen afkomstig van mijzelf.

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

24 Comments

Mellisa - Grenzeloosreizen 18 oktober 2015 at 16:57

Hihi klinkt leuk! Ik zat even naar tickets te kijken voor in de zomer naar Cuba, maar ik denk dat ik of te vroeg ben of dat het zo duur blijft :/ Ik heb een e-reader, dus ga zeker overwegen om dit boek aan te schaffen!

Reply
Edith 20 oktober 2015 at 11:03

Wat kosten de tickets op dit moment voor de zomer…? Een gebruikelijke prijs is zo’n 700-800 euro. Vooral Air Europa heeft nog wel eens goede deals via Madrid, die dan zelfs onder de 700 euro blijven. Weet je al zeker dat je wilt gaan, of zijn het nog slechts plannen? :-) En het boek is echt een aanrader!

Reply
10 leuke weetjes over Cuba door een deskundige 25 oktober 2015 at 12:45

[…] kunt Edith & Jesús volgen op hun website, of via hun Facebook, Twitter of Instagram. Begin november doen ze hun rugzakken weer op en trekken […]

Reply
Marcella 30 oktober 2015 at 09:19

Oeh, dit boek wil ik lezen. Gave tip Edith!

Reply
Edith 3 november 2015 at 10:22

Ja als je zelf komend jaar naar Cuba gaat, kan dit boek je echt een beetje meer begrip geven over de kant die je niet ziet in mooie glossy reismagazines en Lonely Planets. Natuurlijk is Cuba hartstikke charmant en vol levenslust, en tegelijkertijd is er een soort dubbele samenleving met eigen regels die je als toerist bijna niet kunt begrijpen. Heel interessant!

Reply
Ivo 8 november 2015 at 14:07

Hi, in het kader van de schaamteloze zelfpromotie wil ik je graag wijzen op mijn “Cubaanse Roman” Manto Negro, over de rauwe werkelijkheid van het leven in Havana. Voor meer info: http://www.mantonegro.nl

Reply
Edith 8 november 2015 at 22:22

Hai Ivo, hee dat boek ken ik nog niet! Ik zou het met plezier lezen voor een recensie op mijn site, als je dat leuk zou vinden! Enneh, niks mis met schaamteloze zelfpromotie als je wat leuks te bieden hebt hoor ;-) Zeker niet als het voor mijn lezers ook interessant is. Groetjes, Edith

Reply
Ivo 9 november 2015 at 11:20

Hi Edith, stuur dan even een mail met je adres naar Ivo@alabatalla.nl. Dan stuur ik je een recensie-exemplaar toe!

Reply
janny 20 november 2016 at 17:49

Ha Edith, wij hebben het boek ook aangeschaft voor onze trip in februari, heel leerzaam en leuk. Weet jij of je nog makkelijkmsigaretten kan kopen op Cuba, wij roken namelijk nog steeds….

Reply
Edith 20 november 2016 at 23:29

Hoi Janny, ja hoor je kunt zeker gewoon sigaretten kopen in Cuba. Wellicht niet alle merken die je in Nederland gewend bent, maar er is genoeg keus. En anders zijn er altijd nog lokale sigaren ;-)

Reply
Janny 21 november 2016 at 13:35

Bedankt!

Reply
Bram 30 januari 2017 at 22:29

Hi Edith,
Prachtige blog met veel info, we gaan hier veel gebruik van maken tijdens onze reis naar Cuba in november/december
Het boek Cuba Conga wordt ook in PDF aangeleverd?

Heb je ook informatie over vertragingen van de binnenlandse vluchten van Santiago de Cuba naar Havana.
We zitten te twijfelen of we deze vlucht op de dag van ons vertrek naar Nederland kunnen nemen; de binnenlandse vlucht zou aankomen om ca 9.40 uur in Havana en volgens plan vertrekken we smiddag om ca. 17.00 uur.
Als er veel vertragingen zijn kunnen we een dag eerder naar Havana vliegen en daar een extra overnachting plannen.
Groetjes Bram

Reply
Edith 31 januari 2017 at 23:54

Hi Bram, het boek Cuba Conga wordt als e-book geleverd. Ik weet niet zeker of dit in PDF is, maar in ieder geval online leesbaar. En ik zou zelf nooit de vlucht van Santiago naar Havana en van Havana naar huis op dezelfde dag plannen, daarvoor zijn de vluchten echt niet betrouwbaar genoeg. Ik zou zeker nog 1 nacht in Havana plannen aan het einde, zodat je eventueel de nachtbus kan nemen als alles tegenzit en de vlucht onverhoopt wordt geannuleerd.

Reply
urs 13 augustus 2017 at 19:20

Hi Edith, wij zijn met ons gezin (ouders met twee jongeren van 16 en 18 jaar) 2,5 week in Cuba geweest met een print van een aantal pagina’s van jouw website in onze rugzak. we hebben een geweldige rondreis gemaakt. In casas geslapen en met Viazul gereist. Naast de info in onze reisgids stonden er vooral over Habana, Trinidad en Santiago de Cuba echt hele leuke tips bij jouw informatie. In Santiago waren we met carnaval dat gaf een extra demensie! Je hebt een leuke, nuttige website! Dankjewel!

Reply
Edith 16 augustus 2017 at 11:06

Wat ontzettend leuk om te horen dat de tips van mijn website zo bruikbaar waren tijdens jullie reis! Ik ga zelf eind deze maand weer en hoop dan nóg meer leuke tips te kunnen delen over nieuwe plekken. En wat tof dat jullie Carnaval in Santiago hebben meegemaakt zeg!

Reply
Marjet 27 september 2017 at 12:38

Lijkt me leuk boek Cuba Conga, maar kun je alleen met paypal of creditcard betalen? (Dat geeft de link aan die je noemt) Dan moet ik namelijk eerst 1 van beide zien te regelen…
Fantastische website én Facebookpagina heb je trouwens, ga zo door!

Reply
Edith 28 september 2017 at 21:38

Hi Marjet, wellicht kun je even een mail sturen naar de website van Cuba Conga? Volgens mij is er ook een overschrijving mogelijk, maar dat kun je het beste even vragen. En dank voor het compliment!

Reply
Judith | Worldwife.nl 3 februari 2018 at 19:46

Leuke tip Edith! Ik heb het boek besteld als voorbereiding op mijn reis naar Cuba in november dit jaar. Hiervoor ga ik ook nog even al je andere Cuba-blogs lezen.
Ik heb nu een globale planning gemaakt die er als volgt uitziet:
Vliegen op Holguin – Guardalavaca – Baracoa – Santiago de Cuba – Camaguey – Remedios – Santa Clara – Trinidad – Cienfuegos – Playa Larga – Viñales – Playa Largo of Coco – Havana – terug naar Amsterdam. Eigenlijk is het teveel (4 weken zoals ik het nu gepland heb) omdat ik max 3,5 weg kan. Maar ik weet echt niet wat ik zou moeten schrappen :) Zover mogelijk gaan we met de Viazul-bus reizen. En wie weet komen we Jesus nog tegen. Zou leuk zijn!

Reply
Edith 9 februari 2018 at 12:08

Hoi Judith, wat leuk dat je in november naar Cuba gaat! Je route door Cuba is echt perfect, langs alle highlights maar ook de wat meer onbekende en verborgen plekken. Alleen… in 3,5 week is het wel flink aanpoten vrees ik! Ik zou denk ik de volgende route aanraden qua aantal nachten: Guardalavaca 2n – Baracoa 3n – Santiago de Cuba 2n – Camaguey 2n – Remedios 1n – Santa Clara 0n (alleen doorheen rijden en memorial van Che bezoeken) – Trinidad 3n – Cienfuegos 1n – Playa Larga 2n – Viñales 3n – Playa Largo of Coco > geen van beiden, ik zou je hier Cayo Levisa 2n aanraden wat beter op de route ligt – Havana 2n of 3n. En tja, dan kom je eigenlijk nog iets te ruim uit. Als je dan plekken moet schrappen, zou ik denk ik Cienfuegos overslaan omdat je tegen die tijd al veel koloniale steden hebt gezien. Je zou ook kunnen kiezen tussen Playa Larga en Cayo Levisa, en ze niet allebei doen.. Moeilijk, moeilijk ;-) Succes met puzzelen voor je route!

Reply
Nienke 23 februari 2018 at 15:32

Hoi Edith,

Ik heb al je blogs gelezen en ook Cuba Conga….hilarisch ja!!! Wij gaan 26 april tm 21 mei naar Cuba. Havana (3n) – Vinales (3n) – Trinidad (3n) – Bayamo (2n) – Santiago (2n) – Baracoa (3n) – Santiago (1n) – nachtbus naar Santa Clara en door naar Remedios (2n) – Varadero (3n) – Havana (1n). Heb je nog tips voor deze route? We zullen veel met de bus reizen denk ik dus kost veel reistijd. Ik hoor het graag!

gr Nienke

Reply
Edith 25 februari 2018 at 07:02

Hi Nienke, wat een leuke route gaan jullie doen! Eigenlijk alle highlights van zowel oost als west, met afwisseling tussen cultuur en natuur. Top! Ik neem aan dat jullie de Comancancia la Plata gaan bezoeken vanuit Bayamo? Ik heb over vrijwel alle plekken die je aandoet een boogartikel geschreven. Je vindt ze op deze pagina: http://travelcreaterepeat.nl/cuba/. Alleen Bayamo en Remedios staan er (nog) niet bij. Veel leesplezier!

Reply
Nienke 26 februari 2018 at 13:11

Ja klopt Edith we willen naar Sierra Maestra gaan dus moeten wel 2 nachten in Bayamo verblijven. Ik ga ze lezen, dankjewel!

Reply
Nienke 27 februari 2018 at 11:07

Ik heb alles gelezen, hele goede tips! Ben aan het kijken voor een casa in Havana (26 tm 28 april), jouw favoriete casa’s zitten allemaal al vol helaas :-(. Heb je toevallig nog meer aanbevelingen?

Reply
Edith 28 februari 2018 at 04:41

Hi Nienke, op de website van Homestay.com vind je echt een heleboel andere goede opties. Ik zou zeggen: kies voor een casa in Havana Vieja, liefst nog in mijn favoriete buurt rondom Plaza del Cristo, en zorg dat de casa goede beoordelingen heeft op de website. Dan komt het wel goed!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.