inspiratiereizenrondreistips

Vulkaan beklimmen op Bali: Mount Batur bij zonsopgang

17 februari 2021 0 comments

Langs kratermeren en stomende vulkaanspleten

Tijdens onze rondreis op Bali deden we een bijzondere excursie: in het pikkedonker beklimden we de vulkaan Batur, helemaal tot de top. Hier genoten we van de geweldige zonsopkomst, met magisch uitzicht over het hele eiland en in de verte zelfs Lombok. Wow! Want Bali is heus niet alleen maar zon-zee-en-strand, je kunt hier geweldige avonturen beleven. In dit blog vertel ik alles over het beklimmen van de vulkaan Mount Batur op Bali, plus tips waar je dit zelf ook kan regelen.

Vulkanen in Indonesië: de Ring of Fire

In Indonesië liggen honderden vulkanen, slapend en actief; het land maakt onderdeel uit van de Ring of Fire, een rand langs beide zijden van de Pacifische Oceaan waar veel vulkanische activiteit voorkomt. De meest actieve vulkaan is momenteel de Merapi op Java, die regelmatig uitbarst; dit haalt ook bij ons vaak het nieuws. Op Bali liggen twee bekende vulkanen: Gunung Agung en Gunung Batur (gunung betekent ‘berg’ in de lokale taal, het bahasa indonesia). De Agung was in 2017 en 2018 voor het laatst aan het rommelen, wat resulteerde in verschillende kleine uitbarstingen. Bij Batur was de laatste activiteit in 2000; die houdt zich dus alweer een tijdje rustig.


vulkaan beklimmen bali - batur overdag
.

Vulkaan beklimmen op Bali

Ik vind het een machtig fenomeen, zo’n vulkaan. Het lijkt gewoon een berg, maar tegelijkertijd weet je dat er in het binnenste van de berg iets kan opborrelen en uitbarsten. Zoveel natuurgeweld, echt fascinerend. Toen ik las dat je de vulkanen op Bali kunt beklimmen was ik direct enthousiast! Na wat onderzoek besloten we de Batur te beklimmen, gelegen in het noordoosten van Bali vlak bij de plaats Kintamani. Deze klim is medium zwaar, en voor iedereen met een fatsoenlijke conditie goed te doen.

Wij startten onze excursie naar Mount Batur vanuit Lovina, in het noorden van Bali. Dat is geen must; de meeste mensen doen de exursie vanuit Ubud of vanuit een van de kustplaatsen in het zuidelijke deel van Bali. Maar de organisatie van de excursie kan een pickup overal op het eiland regelen, dus een beklimming van Mount Batur is altijd in te passen in elke eis naar Bali.

vulkaan beklimmen bali sunrise
.

Vulkaan Bali beklimmen: vroeg op!

De start van de excursie is altijd vroeg, omdat je de klim naar de top maakt nog vóór zonsopgang. Zeg maar gerust: midden in de nacht. Om 1.30 uur ’s nachts stond onze transfer klaar bij het hotel! We worden naar het startpunt van de klim gebracht, aan de voet van de Batur-vulkaan. Hier krijgen we een flesje water en een kopje koffie of thee, terwijl we wachten op de rest van de groep die vanuit andere plekken op Bali wordt opgehaald. Na een half uur zijn we compleet en krijgen we wat uitleg van onze Engelstalige gids over de hike, plus informatie over de veiligheid voor het klimmen op een vulkaan.

En dan is het zover: we starten met wandelen! Best een beetje spannend, want het is nog hartstikke donker zo rond half vier ‘s nachts. We krijgen gelukkig zaklampen mee, en dat is wel nodig ook want af en toe moet je wel even goed kijken hoe het pad loopt. Ook gaan sommige stukken van de tocht over hellingen met fijn gruis, waarin je een stuk in weg zakt. Pfoeh, dan doe je dus twee stappen omhoog en zak je er weer eentje terug. Het is even aanpoten! Ik heb laagjes kleding aangedaan en hoe langer we bezig zijn, hoe meer laagjes er uit gaan want ik krijg het best warm van de hike. We zien in het donker de sterren fonkelen in de lucht en langzaam tekent zich een dieprode kleur af aan de horizon, als de zon langzaam in de verte begint op te komen. Het voelt heel magisch, om zo in het donker en in stilte een vulkaan te beklimmen.


vulkaan beklimmen bali top
vulkaan beklimmen bali edith
.

Mount Batur op Bali

De trek omhoog duurt in totaal zo’n twee uur, het is zo’n 3,5 kilometer lopen tot de top op ruim 1.700 meter hoogte. En ik moet zeggen: ik vond het best pittig om sommige stukken. We hebben expres niet voor de beklimming van Mount Agung gekozen, want die is heftiger – en vooral ook langer. Ik ben stiekem altijd een ietwat luie reiziger: ik vind een beetje inspanning leuk, maar niet als het al te lang duurt, haha. Wat mij betreft was de klim naar de top van Mount Batur dan ook ideaal: twee uur ploeteren is te overzien, zeker als je vervolgens op de top wordt beloond met prachtige uitzichten.

.

Onze ervaring: wow!

Want als we rond 6 uur boven komen, hebben we precies geluk: de eerste zonnestralen die over de top van de nabijgelegen vulkaan piepen laten niet lang op zich wachten! Wow wow wow, wat een geweldig gezicht zeg. We zien tegen de horizon Mount Agung afsteken, de hoogste vulkaan van Bali, en we kijken uit over het kratermeer van Mount Batur zelf. We kunnen een groot deel van het eiland Bali overzien, en in de verte zien we zelfs de Rinjani-vulkaan op Lombok liggen! Zo helder is het, hier boven de wolken. 

Op de top is een soort provisorisch kamp ingericht, een stuk tentdoek op palen met wat bankjes en stoelen. We krijgen allemaal een kopje warme thee op de top, toch wel lekker want er staat behoorlijk wat wind op deze hoogte. Als het vervolgens licht genoeg is, laat onze gids nog een ijzersterk staaltje van moeder natuur zien: hij hangt een mandje met eieren in een van de spleten van de vulkaanwand, waar stoom uit komt blazen. Na een paar minuten zijn de eieren hardgekookt, allemaal met de natuurlijke warme van de vulkaan! Dat is toch best tof. Er worden ook nog wat bananen gestoomd bij hetzelfde stoomgat. Naast ons kopje thee genieten we dus ook allemaal van een vulkanisch gekookt eitje als ontbijt en een hoeveelheid fruit en snacks die onze gids heeft meegebracht; heerlijk na al die inspanning.


vulkaan beklimmen bali - eitje koken
.

Mount Batur Bali: tijd voor de afdaling

Nadat we een uur op de top hebben doorgebracht, beginnen we rond 7 uur ’s ochtends weer aan de afdaling naar beneden. We maken eerst een ronde langs de verschillende kraters van Mount Batur, waarbij we goed kunnen zien welke delen ingezakt zijn en waar redelijk recent nog een uitbarsting heeft plaatsgevonden; het verschil tussen het zwartgeblakerde lavagesteente en de groene vruchtbare grond die eruit voort is gekomen, is goed te zien. Toch best een spannende gedachte, dat we hier gewoon boven op een actieve vulkaan staan! Natuurlijk wordt de activiteit van Mount Batur goed gemonitord en weten we dat een uitbarsting op dit moment zeer onwaarschijnlijk is, maar het feit dat de vulkaan enkele jaren geleden nog lava en stoom heeft gespuwd, en dat over een paar jaar weer kan doen, voelt toch wel heel machtig.

Rond half 10 zijn we weer beneden, bij het verzamelpunt vanwaar iedereen terug wordt gebracht naar zijn hotel. Wij hebben ervoor gekozen om niet terug te gaan naar Lovina, maar om na de klim naar Padangbai gebracht te worden om onze reis te vervolgen. Dat was geen probleem, en dus hebben we op deze manier ook mooi het transport van Lovina naar Padangbai uitgespaard. Vanuit Padangbai gaan wij de boot pakken naar de paradijselijke Gili-eilanden: tijd om een paar dagen lekker te relaxen na deze inspanning!

Zelf Mount Batur beklimmen? Je regelt het hier online, vanaf €45 per persoon inclusief vervoer van/naar je hotel. Kijk op GetYourGuide voor actuele prijzen en data.

(Foto: © Getyourguide)

Kamperen op de top van Mount Batur

Wil je de beklimming van Mount Batur nog een tikje spannender maken? Kies er dan voor om een nacht op de top te slapen! Je start dan ‘s middags met de klim en zet op een hoogte van 1.500 meter je tentje op. Hier kun je genieten van de zonsondergang, met een stuk minder mensen dan er ’s ochtends tijdens de zonsopgang zullen zijn. Bij de tenten wordt een kampvuur gemaakt en wordt er voor je gekookt. Na een nachtje in de tent ga je ’s ochtends in alle vroegte naar de top, om bij de eerste zonnestralen nóg een keer te genieten van het panorama van vulkaantoppen en roodoranje luchten. Wow!

De tweedaagse beklimming van Mount Batur inclusief nacht kamperen bij de top boek je hier online, vanaf €120 per persoon. Kijk direct voor actuele prijzen en beschikbaarheid.

(Foto: © Getyourguide)

Per jeep naar Batur en warmwaterbronnen

Wil je juist liever een wat meer ontspannen excursie, en zie je dat hiken naar de top niet echt zitten? Kies dan voor een excursie naar Mount Batur waarbij je de omgeving van de vulkaan per jeep verkent. In een 4×4 rijd je in de vroege ochtend over de lavavelden, zie je de dorpen die in de vulkaankrater liggen en steekt de vulkaantop af tegen de horizon. De excursie sluit je af met een bezoek aan de natuurlijke warmwaterbronnen van Batur, voor een extra relaxt tintje.

Per jeep naar Mount Batur en de warmwaterbronnen: je boekt het hier online. Vanaf €61 per persoon, kijk op GetYourGuide voor prijzen en beschikbare data.

Boek hier online je excursie naar Mount Batur


Lees ook mijn andere blogs over Bali: 

> Perfecte route Bali & Gili’s in twee weken
> Wat kost twee weken backpacken op Bali?
> 5x leuke dagtrips vanuit Ubud op Bali
> Wat te doen op Bali: 7x gave excursies & must do’s

Dit artikel bevat affiliatelinks. Meer weten?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.