citytripinspiratiereizentips

Oh Oh Den Haag – de leukste adresjes in mijn hometown!

19 juni 2016 17 Comments
Tips voor een dagje Den Haag

Ondanks dat ik negen jaar in Leiden heb gewoond en ‘slechts’ vijf jaar in Den Haag, voelt deze laatste plaats voor mij nu toch echt als thuis. Na mijn omzwervingen in Zuid-Amerika en de Balkan overwoog ik even in Rotterdam te gaan wonen (want Markthal en de geweldige Facebookpagina De Buik van Rotterdam), maar Den Haag blijft toch ‘mijn’ stadje. En dus ging ik hier direct weer op zoek naar een appartement! En oh oh, wat ben ik blij dat ik hier sinds april weer woon. Ik heb mijn vaste adresjes gemist en probeer ze allemaal zo snel mogelijk weer te bezoeken. Ook zijn er wat leuke nieuwe hotspots bijgekomen in het afgelopen jaar. Ik neem je mee naar mijn favoriete plekken in Den Haag!

grote-markt-tips-den-haag
Lunchen in het Hofkwartier

Ik vind het Hofkwartier het leukste deel van het centrum van Den Haag als het gaat om lunchtentjes. Het is een oude buurt rondom Paleis Noordeinde, vlakbij de Grote Kerk. Je vindt hier sowieso een boel leuke winkels, tearooms, restaurants en smalle straatjes met mooie panden. Leuk om doorheen te dwalen!

Juni Lekkernijen

Mijn favoriete lunchplek is Juni in de Molenstraat. Ik moet er voor de eerlijkheid bijzeggen dat de plek waarschijnlijk bij mannen niet zo aanspreekt, want alles is nogal bloemig, vrolijk en gekleurd. Maar ik vind het zo schattig en alleen van het interieur word ik al blij! Het voelt een beetje alsof je in een huiskamer zit en op de kaart vind je fruitshakes, quiches, heerlijke taarten en broodjes. Je kunt er ook superlekker hightea’en, en ik vierde hier mijn 30e verjaardag met een hightea met vriendinnen. De broodjes en taarten zijn allemaal plaatjes, zo mooi opgemaakt dat je direct begint te watertanden.

Juni, Molenstraat 63. Geopend op dinsdag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur en zaterdag & zondag van 10 tot 17 uur.

Salade met pittige kip, avocado en tomaatjes uit de oven! Mmm….. ? #lekkerbrood #salade #kip #avocado #gezond #junilekkernijen

A photo posted by Juni Lekkernijen (@juni_lekkernijen) on

Lapsang Theesalon

Het was moeilijk kiezen wie ik bovenaan zou zetten, Juni of Lapsang. Want Lapsang is ook een van mijn favoriete plekjes. Het is een knusse theesalon waar je een leuke theeproeverij kunt doen met verse thee van Betjeman & Barton. En ze hebben ook een boel zelfgemaakte zoetigheden en hartige hapjes, waarbij ook hier de hightea een topper is. Mijn favoriet van de lunchkaart: dikke bruine boterhammen met Doruvael roodkorstkaas, mango-chutney en rucola. Mmm! Het bloemetjesgehalte is minder hoog dan bij Juni, dus wellicht voelen mannen zich hier wat meer op hun gemak, haha. Ohja, Lapsang heeft ook een picknickmand die je kunt bestellen en meenemen naar het strand! Wat een goed idee.

Lapsang, Oude Molstraat 11A. Geopend op dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur.

Zon uurtjes op ons lieve terrasje ♡

A photo posted by Lapsang Theesalon (@lapsangdenhaag) on

Pistache Café

Een nieuwkomer in mijn favoriete lunchlijstje: Pistache Café. Sinds april van dit jaar zit Pistache op de Prinsenstraat, vlakbij de Paleistuin. Ik heb er vorige maand geluncht met een groep mede-reisbloggers en we waren het er allemaal over eens: Pistache heeft heerlijk eten en het ziet er ook nog eens uit alsof je zo een levensecht Pinterest-board bent binnengestapt. Het is strak gestyled met (pistache)groen en leuke knusse hoekjes met kussens. En de kaart… Mmm, alles is vers biologisch en heerlijk: een açai-bowl, panini met prosciutto en blauwe kaas, pistache-cheesecake.. What’s there not to love!

Pistache Café, Prinsenstraat 134. Geopend op maandag t/m donderdag van 8 tot 18 uur en op vrijdag t/m zondag van 8 tot 19 uur.

Grey & wet outside, tropical vibes inside #interiordesign #greenisourfavoritecolor #flamingos #comeandsee #pistachecafe

A photo posted by Pistache Café (@pistache_cafe) on

Dineren in het centrum

Den Haag telt een heleboel restaurants. Vast wel… honderden ofzo. En dat terwijl ik altijd met veel plezier terug ga naar mijn eigen favorieten. Voor wie niet uit Den Haag komt en op zoek is naar een restaurant: rondom de Grote Markt en het Plein vind je een boel restaurants. Hier mijn fijne plekjes voor een diner!

Vietnamees restaurant Little V

Onbetwist de nummer één. En niet alleen van mij, maar ook van heel veel Hagenaren en Hagenezen met mij. Little V zit aan de rand van Chinatown, pal achter de Haagse winkelstraten, en je vindt er goddelijke Vietnamese gerechten. Denk aan pho, verse ongefrituurde loempia’s, bahn mi-broodjes, gamba’s in zwarte pepersaus… Probeer ook vooral de gekarameliseerde zeebaars, wat een feestje is dat. De huisgemaakte ijsthee is ook een topper! Little V is ook prachtig aangekleed, het is een beetje een industriële setting met veel metaal en hout. De bediening is ook nog eens heel cool, mooie jonge mensen met veel tattoos en hip haar. Maakt de ‘dining experience’ helemaal af.

Little V, Rabbijn Maarssenplein 21. Geopend dinsdag t/m zondag van 12 tot 21.30 of zelfs 22.30 uur.

Eeuwige Jachtvelden

Er zitten een boel restaurants op het Plein, maar de meeste ben ik niet weg van. Teveel tijgerprint, of teveel nette pakken. De Eeuwige Jachtvelden is de uitzondering en het is dan ook zonder twijfel mijn favoriete plek om ’s avonds een hapje te eten als je nog lekker buiten kunt zitten op het terras. Ze hebben veel vegetarische opties, er staat op de kaart aangegeven welke gerechten weinig calorieën bevatten en ze gebruiken veel seizoensproducten. De hamburgers zijn vernoemd naar politici (je zit hier immers tegenover de ingang van de Tweede Kamer); zo is de Marianne Thieme-burger bijvoorbeeld een optie van de Vegetarische Slager. Ook binnen is de Eeuwige Jachtvelden trouwens een mooi plekje, met mediterrane tegels en veel hout en kussens.

Eeuwige Jachtvelden, Plein 14. Geopend op elke dag van de week van 9 uur ’s ochtends tot zeker 1 uur ’s nachts.

den-haag-tips-weekend-plein-gebouw

Vapiano

Ben je op zoek naar een voordelige plek om te eten, maar wil je wel iets (semi-)gezonds en vers? Dan is Vapiano een goede optie. Ik ga er vaak een hapje eten voordat ik bijvoorbeeld de bioscoop of het theater ga. Je kunt er pasta’s bestellen aan de speciale pastabar, of bestel een pizza en neem vervolgens je buzzer mee naar een tafeltje; als de buzzer af gaat, kun je je pizza ophalen. Alle pasta’s en pizza’s worden voor je neus vers gemaakt en op tafel staan plantjes met verse kruiden, zoals basilicum. Je krijgt een pas waarop de kosten voor je eten worden aangeslagen en je kunt gewoon plaatsnemen aan een tafel waar al andere mensen zitten; zo’n soort sociale plek is Vapiano dus. Sommige mensen vinden het een vreetschuur, maar daar ben ik het niet mee eens. Ik vind het oprecht lekker eten voor een goede prijs, in een gezellige buzzing atmosfeer. Try for yourself.
Vapiano heeft restaurants in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Tilburg. Trouwens, Vapiano is zelfs internationaal want ook in Belgrado zit een filiaal!

Vapiano, Buitenhof 45-51. Geopend op elke dag van de week van 10 uur ’s ochtends tot 12 uur ‘s nachts.

Nog een paar leuke Haagse plekken die je niet mag missen

Buiten deze lunchadresjes en restaurants zijn er natuurlijk nog veel meer leuke plekken in Den Haag. Veel mensen komen voor een avondje uit in het Circustheater of voor het strand, en belanden dan vervolgens aan de boulevard in Scheveningen. Ehm tja, dat is dus niet persé het leukste wat Den Haag te bieden heeft. Daarom hier nog wat insidertips zodat je wél de leukste kant van Den Haag ziet!

Rondvaart met de Ooievaart

Weinig mensen weten het, maar Den Haag heeft dus prachtige grachten waar je doorheen kunt varen! Nou ja, het is misschien geen Leiden of Amsterdam, maar er liggen veel kanalen en grachten in het centrum van Den Haag en met de Ooievaart kun je hier een mooie rondvaart maken. Vooral met groepen is dat een leuke activiteit; het is dan ook niet toevallig dat ik vorige maand met de groep reisbloggers op een boot van de Ooievaart belandde. De vrijwilligers die de rondvaarten organiseren weten ook nog eens de leukste wetenswaardigheden over de stad op te lepelen, inclusief wat politieke volksroddels die niet op papier (of digitaal scherm) herhaald mogen worden, haha. Leuk om te weten: onderweg kun je op een punt met een hijsmandje zo een bakje vers gefrituurde bitterballen bestellen en die de boot in laten takelen!

Website van de Ooievaart: www.ooievaart.nl

Zoek verkoeling op het water kom varen op de Haagse grachten. Www.ooievaart.nl

A photo posted by Ooievaart (@ooievaart) on

De Haagse Markt

Het heeft vijf jaar geduurd voordat ik voor het eerst voet op de Haagse Markt zette, maar nu ben ik dan ook direct verkocht! Het is de grootste onoverdekte markt van Nederland en zelfs een van de grootste van Europa. De markt ligt op de rand van de Schilderswijk en het is dan ook altijd een bont schouwspel, zowel qua uitstalling van de etenswaren en kledingstukken als de regenboog aan verschillende afkomsten die op de markt rondloopt. Heerlijk! Vaak wordt er links Arabisch geschreeuwd om dadels en vijgen aan te prijzen, staat er rechts een vrolijk salsamuziekje op, en staan twee volkse Haagse dames te keuvelen met de Surinaamse tante die kouseband verkoopt. Zo grappig. Het voelt alsof ik even op vakantie ben, een bezoekje aan de Haagse Markt geeft me altijd direct energie! Plus dat je er geweldig groente en fruit kunt krijgen voor een prikkie. Ik ben fan!

De Haagse Markt, Herman Costerstraat, tramhalte Hobbemaplein of Hoefkade. Geopend op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9 tot 17 uur.

Gezellige drukte op deze maandagochtend!! #dehaagsemarkt #thehaguemarket #food #fruit #denhaag #shopping

A photo posted by De Haagse Markt (@de_haagse_markt) on

Strand van Scheveningen: loop door naar het Zwarte Pad

Wie een dagje strand plant in Scheveningen, moet echt even wat verder doorlopen in plaats van direct aan de boulevard neer te ploffen. Want die strandtenten aan de boulevard, die zijn vaak duur, zitten vol Duitse toeristen en serveren middelmatig eten. Beter sla je af richting het Zwarte Pad, aan de noordkant van de Pier. Hier vind je een stuk of twaalf relaxte beachclubs, met fijne loungemuziekjes, kaarten met biologische snacks en een hele prettige vibe. Mijn favoriete strandtenten aan het Zwarte Pad zijn Culpepper en Buiten. De perfecte plek om met je voeten in het zand te zitten, een koud biertje of een cocktail te bestellen en even te genieten van het goede leven. Wat heeeeeerlijk dat dit voor mij gewoon de achtertuin is…!

Lente @ Zwarte Pad!

A photo posted by Edith Huntink ✈☀ (@edithhuntink) on


Zo, dat waren mijn tips voor een dagje of weekend uit in Den Haag. Hebben jullie nog leuke adressen die ik écht moet uitproberen? Laat het vooral weten, ik ga ze deze zomer graag testen!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

17 Comments

Anne 20 juni 2016 at 13:03

Heee lieve Edith! Jeej, jeej-jeej, JEEJ!
Je bent weer mijn buurvrouw, jeej!
En hier staan een heleboel adresjes tussen die ik nog NIET ken, en die ik dus heel graag samen met jou ga ontdekken, jeej!

Reply
Edith 21 juni 2016 at 08:46

Hoeraaa! En ik heb ook al weer een boel nieuwe tips gekregen, dus we kunnen samen ook allerlei nieuwe plekke testen :-)

Reply
Evelyn 20 juni 2016 at 15:50

Haha. Dat zijn dus voor het grootste gedeelte ook mijn favorieten. Bij de Eeuwige Jachtvelden is de kaasfondue ook echt een aanrader. En het dakterras van de Haagse Bluf is een topper die veel mensen niet kennen. Fijn he, Den Haag!

Reply
Edith 21 juni 2016 at 08:48

Oohja dat dakterras van Haagse Bluf ken ik! Heerlijke plek om te loungen als het zonnetje schijnt! En de kaasfondue bij de Eeuwige Jachtvelden is ook mijn favoriet ;-)

Reply
Linda | One Day Trip 20 juni 2016 at 23:41

Jaa, leuk lijstje!! Ook ik houd van Den Haag. En super grappig, ik heb in Den Haag gewoond, maar ga nu juist in Leiden wonen :) Al blijft Den Haag absoluut mijn favoriet hoor.

Als je van bier houdt is Fiddler een aanrader. Bij Curry & Cocos kan je heerlijk Thais eten en bij Eat Company lekker (en heel betaalbaar) lunchen.

Heb jij nog tips voor Leiden voor mij? ?

Reply
Edith 21 juni 2016 at 09:11

Aah ja Fiddler, daar kom ik eigenlijk alleen als het EK of WK is, om voetbal te kijken ;-) Ze hebben ook lekkere hamburgers! Curry & Cocos en de Eat Company ken ik niet, dus die komen gelijk om de lijst om uit te testen deze zomer!
En in Leiden heb ik wel 20 tips… Daar moet ik eigenlijk binnenkort ook eens een blogpost over schrijven! Tapas en Zo op de Oude Rijn, restaurant Aan de Rijn op de Nieuwe Rijn, Thais bij Sabai Sabai (de beste Thai in NL waar ik ooit ben geweest), pasta of pizza bij Cityhall, of Lot en de Walvis in de Haven… Genoeg leuke spots :-)

Reply
Lotte 26 juni 2016 at 22:33

Leuke blog edith! Ga ook eens naar Umami, naast vapiano en super lekker (Japans eten). Niet eens heel veel duurder dan de all you can eat tenten maar wel tig keer lekkerder.

Reply
Edith 27 juni 2016 at 09:07

Ah ja goede tip, ik heb laatst gegeten bij Umami! Vond het echt heel erg lekker. Vooral ook omdat wij allerlei kleine gerechtjes hadden die we konden delen; extra lekker om zo van alles wat te kunnen proeven!

Reply
Rjimke de Vries 27 juni 2016 at 09:27

FOAM is ook heel leuk!

Reply
Edith 27 juni 2016 at 16:11

Die moest ik even Googlen… Op de Frederikstraat? Die ken ik nog niet, komt op de to-do-lijst!

Reply
Sabina 27 juni 2016 at 13:58

Lunchroom Zondag in de Fahrenheitstraat is ook echt een aanrader. Een gezellige huiskamersfeer.

Reply
Edith 27 juni 2016 at 16:09

Ooh daar ben ik wel eens langsgefietst, maar nog nooit binnen geweest. Goede tip, die ga ik zeker uitproberen binnenkort!

Reply
Natasja 6 september 2016 at 21:09

Waar ik speciaal voor naar Den Haag rij vanuit de achterhoek is ‘ Toko Frederik’ op de Frederikstraat….Beste Indisch eten van NL wat mij betreft!
Groetjes!

Reply
Edith 6 september 2016 at 22:14

Hoi Natasja, daar heb ik nou nog nooit gegeten…! Wat een goede tip, die gaat op de to-do-lijst :-)

Reply
Tolga Ozcan 13 september 2016 at 07:50

Ik heb nog een leuk adresje! Probeer Baklust eens. Die zit op de Veenkade, vlakbij Paleis Noordeinde. Heel gezellig en lekker eten. En veganistische opties!

Reply
Edith 13 september 2016 at 08:11

Hi Tolga, dank voor de tip! Daar ben ik regelmatig langs gefietst. Maar heb er nog nooit gegeten, dat moet ik zeker eens doen!

Reply
Alexander 29 mei 2017 at 17:51

Edith,
Dank je wel, mooie fotos en ontdekken van nieuwe, leuke plekken.
Groeten

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.