Alles wat je moet weten over het verdwijnen van de CUC
Wie zich inleest voor een reis naar Cuba, komt al snel een merkwaardig weetje tegen: in Cuba worden twee munteenheden naast elkaar gebruikt. Sterker nog: het land kent bijna twee parallelle economieën met ieder hun eigen geldsoort. Maar onlangs kwam er Breaking News naar buiten: na jaren van praten over monetaire hervormingen is het in 2021 dan eindelijk zover: de ‘toeristenpeso’ (CUC) verdwijnt en Cuba gaat over op slechts één valuta, de Cubaanse peso (CUP). Wat dat inhoudt voor jou als reiziger? In dit blog vertel ik je alles over geld in Cuba in 2021!
Hoe zat het ook alweer met dat geld in Cuba?
Ik schreef er eerder al eens een blog over en het is nog steeds een van de meest gelezen artikelen op deze website: Geldzaken tijdens je Cubareis – CUP’s en CUC’s. In Cuba worden twee munteenheden naast elkaar gebruikt, in een soort dubbel economisch systeem. Cubanen verdienen hun lokale salaris in Cubaanse pesos, CUP genaamd, en kunnen hiermee in staatsgerunde winkels dingen kopen als rijst, bonen en zeep. Toeristen daarentegen moeten gebruik maken van de convertibele peso, oftewel de CUC, waarmee ze betalen in hotels, restaurants of winkels met luxeartikelen. Zo is het al sinds 1994.
Voor reizigers die naar Cuba gaan, is het altijd even wennen. Wat betaal ik nu met welke munt? Heb ik als reiziger iets aan CUP, of heb ik alleen CUC nodig? Wat is de wisselkoers? En als ik ergens een prijs zie staan, hoe weet ik dan in welke valuta dat is? Dat soort vragen beantwoord ik in bovengenoemd blog en ook per e-mail krijg ik regelmatig nog meer vragen over dit complexe systeem.
Lees ook: Voorbereidingen voor je reis naar Cuba – handige checklist!
Het gaat nu écht gebeuren
Maar: in 2021 gaat dit dus veranderen! Zo lang als ik met Jesús samen ben – ondertussen alweer bijna zeven jaar – steekt het gerucht de kop op dat de Cubaanse overheid het dubbele valutasysteem gaat afschaffen. Cubanen lachen erom als je ernaar vraagt, want nooit werden er concrete stappen ondernomen. Maar: in oktober van dit jaar kwamen de eerste geluiden naar buiten dat de Cubaanse overheid nu écht plannen aan het maken was om de dubbele valuta aan te pakken. En de eerste hervormingen werden eind 2020 daadwerkelijk doorgevoerd.
Geld in Cuba: wat gaat er veranderen in 2021?
Per 1 januari 2021 is het zover: de CUC gaat verdwijnen en alleen de CUP blijft over. Oftewel: de munteenheid die 26 jaar geleden voor toeristen in het leven werd geroepen, wordt weer afgeschaft. De ‘gewone’ Cubaanse peso, die de lokale bevolking zelf gebruikt, is de munt die overblijft.
De overheid heeft een overgangsperiode aangekondigd van zes maanden, waarin CUC nog wel uitgegeven kunnen worden, maar waarbij je vervolgens je wisselgeld in CUP terugkrijgt. Net zoals bij ons met de invoering van de euro, toen we guldens uitgaven en euro’s terugkregen. Op deze manier hebben de Cubanen tot eind juni 2021 de tijd om van hun CUC af te komen. Mocht je nog ergens CUC hebben liggen thuis – wat eigenlijk niet kan, want je kan CUC in Nederland niet wisselen en je mag het officieel ook niet uitvoeren, maar toch hebben veel Cubagangers nog wat CUC thuis omdat ze het vergeten zijn te wisselen of bijvoorbeeld op de luchthaven niet meer konden uitgeven – dan wordt dit geld dus waardeloos na eind juni 2021. Een goede reden om misschien nog een tripje naar Cuba te boeken begin 2021?
Lees ook: Coronavirus in Cuba | Informatie over de situatie en reizen naar Cuba
Alle prijzen worden aangepast
De officieel vastgestelde wisselkoers van CUC naar CUP is 1 op 24, oftewel voor 1 CUC krijg je 24 CUP. Het betekent dat in Cuba nu vrijwel alle prijzen van alle goederen en services die in CUC waren, omgerekend worden naar CUP. De dubbele gescheiden economie hield in Cuba namelijk niet zo heel goed stand, veel luxeproducten werden in CUC berekend en de Cubanen zelf betaalden deze diensten ook in CUC. De prijzen van internet en telefonie zijn in CUC, een Cubaans paspoort moet je afrekenen met CUC, in winkels koop je dingen zoals shampoo en potjes olijven met CUC en al deze dingen moeten omgerekend worden naar CUP.
Lees ook: Visum Cuba of toeristenkaart Cuba regelen? Dit is wat je moet weten
Geld in Cuba 2021: wat betekent het voor reizigers?
Als reiziger zal je denk ik niet heel veel ‘hinder’ ondervinden van deze wijziging van munteenheid. Voor de mensen die vaker naar Cuba gaan zal het even aanpassen zijn dat de prijzen waaraan zij gewend waren, nu ineens 24x zo hoog lijken omdat ze in CUP worden weergegeven. Omdat de convertibele toeristenpeso CUC gelijk was in waarde aan de Amerikaanse dollar, had je als reiziger al snel wat ‘gevoel’ bij de CUC. Een kamer in een casa particular van 30 CUC per nacht kwam namelijk overeen met 30 Amerikaanse dollar per nacht, dus dat omrekenen in waarde was erg makkelijk. Straks zal deze kamer 30×24 = 720 CUP kosten, en dat is toch even iets meer omrekenen voor ons Nederlanders en Belgen.
Maar buiten dat zal het verder vanzelf gaan: als je in Cuba bij een pinautomaat geld opneemt, komt het na 1 januari 2021 in CUP uit de machine rollen. En als je je euro’s wil omwisselen bij het geldwisselkantoor Cadeca, krijg je na 1 januari 2021 dus CUP in plaats van CUC. Easy.
Lees ook: Mijn ideale route voor drie weken Cuba
Amerikaanse dollars nu ook geaccepteerd
Klein bijkomend puntje van deze verandering in munteenheid: voorheen waren Amerikaanse dollars in Cuba niet gebruikelijk en stond er zelfs een ‘boete’ van 10% op het wisselen van dollars naar Cubaans geld. Dit standpunt van de Cubaanse overheid is nu losgelaten en sinds eind 2020 mag de Amerikaanse dollar wel gewoon gebruikt en omgewisseld worden in Cuba, zonder dat hier een boete voor geldt. Dus waar ik eerder altijd zei: zorg dat je contante euro’s meeneemt naar Cuba en geen dollars, kun je nu ook prima Amerikaanse dollars meenemen zonder dat dit je geld kost aan een slechte wisselkoers. Zeker als je vanuit Noord-, Midden of Zuid-Amerika naar Cuba reist is dat natuurlijk heel fijn, want daar worden dollars een stuk meer gebruikt dan euro’s.
Wat betekent het voor de Cubanen zelf?
Dit is eigenlijk de lastigste vraag om te beantwoorden. Zoals ik hierboven al zei, voor reizigers betekent het dat alle prijzen 24x zo hoog lijken omdat er met een andere valuta wordt gerekend, maar in feite zijn de prijzen in waarde natuurlijk gewoon gelijk. Bij veel Cubanen heerst echter wel de vrees dat de omrekening naar een andere munt ook gaat inhouden dat prijzen uiteindelijk zullen gaan stijgen. Ook een beetje wat er bij ons gebeurde met de overgang van gulden naar euro dus, na een paar jaar waren de europrijzen toch wel wat hoger dan de omgerekende guldenprijzen.
Omdat de gemiddelde Cubaan een heel schamel staatssalaris ontvangt van omgerekend zo’n 25 tot 30 Amerikaanse dollar per maand, zal een prijsstijging van alledaagse producten voor hen een flinke impact hebben. De Cubaanse overheid is van plan ook de salarissen en pensioenen wat te verhogen om dit effect op te vangen, maar de tijd zal moeten leren wat het daadwerkelijke effect hiervan gaat zijn op de portemonnee van de Cubanen.
Lees ook: Mijn favoriete casas particulares in Cuba
Heb je plannen om in 2021 naar Cuba te gaan? Wij hopen natuurlijk dat we aankomend jaar weer op bezoek kunnen bij de familie van Jesús in Viñales. Ik ben heel benieuwd wie er nog meer richting Cuba wil gaan!
Meer Cuba?
> Voorbereidingen voor je reis naar Cuba – handige checklist!
> Reizen door Cuba: per huurauto of openbaar vervoer?
> Mijn favoriete casas particulares in Cuba
> De beste reistijd voor Cuba
> 10x hotspots in Havana, Cuba
6 Comments
Mooie teksten en compleet. Ik ga zelf 4 keer per jaar naar Holguin. (Voor Corona) Daar woont mn vriendin. Ik hoop spoedig weer veilig te kunnen gaan. Adios! ROBERT
Fantastische verhaal en uitleg over Cuba. Het is erg fijn om dit nieuws te horen met de uitleg erbij. Ik ben onafhankelijke dieren beschermer en heb afgelopen drie jaar veel heen en weer gereisd om zwerfdieren te helpen. Nu vanaf een afstand. Ik hoop ook dat ik dit jaar weer terug kan. Ik hoop het voor jullie ook! De beste wensen voor het nieuwe jaar.
Gaat er nog iemand voor eind juni naar Cuba? Wij hebben nog wat CUC’s omdat we overhaast uit Cuba weg moesten in maart en juist CUC’s hadden opgenomen omdat we niet wisten of we wel een terugvlucht zouden krijgen. Graag een berichtje! Hasta luego!
Hoi Ronald, heb je al van iemand een reactie gekregen? Wij gaan zelf waarschijnlijk ook niet voor die tijd… Mocht ik van iemand horen, dan zal ik ze zeker even op je berichtje wijzen!
Ondertussen zijn de lonen van staatsambtenaren verviervoudig (80 a 100 dollar) en de prijzen in de winkels negenvoudig, elektriciteit dat voordien bijna gratis was, heeft nu ook een stevig prijsticketje. Voor de eerste keer word er honger geleden in Cuba en hebben de mensen schrik voor hun ventilator aan te zetten. De prijzen voor voeding nemen nog elke dag toe. Personen die geen loon hebben van de staat zijn nog slechter af omdat deze niet meer inkomsten hebben en alles wel veel duurder is geworden. Ik vrees voor Venezolaanse toestanden op korte termijn
Hi Ronny, dank voor je reactie. Ja ook onze familie in Cuba springt nu zuinig met electriciteit om, ze hebben een houtvuur aangelegd om op te koken en op die manier iets te besparen op de stroom… Ik ben benieuwd hoe het er over enkele maanden voor staat.