planreizentoekomst

Coronavirus in Cuba | Informatie over huidige situatie en reizen naar Cuba in de toekomst

18 september 2020 23 Comments

Coronavirus COVID-19 in Cuba: hoe gaat het en wanneer kan je weer op reis?

Het coronavirus COVID-19 houdt de wereld in zijn greep en vakantieplannen zijn nog nooit zo onzeker geweest als dit jaar. Sommige mensen zijn deze zomer op pad gegaan binnen Europa, anderen trokken erop uit in eigen land. Langzaam komen de gedachtes aan vakantieplannen búiten Europa weer bovendrijven. Want deze coronapandemie duurt langer dan menigeen had kunnen denken, en de verre reizen die voor het najaar op de planning staan, zijn nog steeds onzeker. Natuurlijk zijn Jesús & ik ook heel benieuwd of en wanneer we weer naar Cuba kunnen reizen. Ik heb de afgelopen tijd al wat vragen gekregen over corona in Cuba en wat wij verwachten voor reizen in de toekomst, dus bij deze een blogpost met onze kijk op reizen naar Cuba in de komende periode.

Blog voor het eerst verschenen: 12 juni 2020. Laatste update:18 september 2020

Klik hier om direct naar de meest actuele update te gaan!

Disclaimer

Ik heb best even getwijfeld of ik deze blog zou schrijven, want wij zijn natuurlijk geen medisch specialisten, geen opiniemakers en zeker ook geen waarzeggers die de toekomst kunnen voorspellen. Maar als je van plan bent om in de komende maanden naar Cuba te reizen – omdat je al een ticket op zak hebt, of omdat je nieuwe plannen aan het maken bent – ben je misschien wel op zoek naar wat info over de coronasituatie in Cuba. Vandaar dat ik heb geprobeerd om informatie te verzamelen en in dit blog een overzicht te geven van de situatie. Ook vertel ik hoe wij op dit moment staan tegenover reizen naar Cuba en wanneer we denken dat we weer kunnen afreizen. Natuurlijk is dit een persoonlijke afweging en geen objectief advies, dat moge hopelijk duidelijk zijn.

Ik zal proberen dit blog up to date te houden als er nieuwe informatie beschikbaar komt vanuit de Nederlandse of Cubaanse overheid, omtrent reizen naar Cuba. Dit blog is voor het eerst verschenen op 12 juni 2020. Laatste update van dit blog: op 18 september 2020.

Allereerst, wat is de situatie qua reizen op dit moment?

Sinds 24 maart 2020 mogen buitenlanders niet meer naar Cuba reizen, en op 31 maart kondigde de Cubaanse overheid een complete sluiting aan van de het luchtruim voor commerciële vluchten. Dat betekent dus dat de Cubaanse grenzen daarmee zijn gesloten. Deze sluiting werd afgekondigd per direct en zonder einddatum; het is nu (half september) nog steeds onzeker wanneer het luchtruim weer zal openen.

Er gaat nog wel heel af en toe een vlucht naar Cuba, maar dit zijn repatriëringsvluchten met Cubanen vanuit bijvoorbeeld Madrid (er wonen veel Cubanen in Spanje). Op dit moment mogen alle mensen die geen inwoner zijn van Cuba, niet naar het land reizen. Dus alleen Cubanen en mensen met een Cubaanse verblijfsvergunning mogen het land nog binnen, maar zij moeten bij binnenkomst wel eerst 14 dagen in quarantaine én ze moeten toestemming hebben van de Cubaanse overheid om te reizen.

Cijfers over het coronavirus in Cuba

De Cubaanse overheid publiceert elke dag de cijfers van corona in Cuba. Jesús zat de eerste weken altijd aan zijn telefoon gekluisterd op het moment van bekendmaking, zeker toen het virus in het begin flink begon op te lopen. De curve is een hele tijd flink afgezwakt geweest, maar is de laatste tijd net als bij ons in Nederland weer wat opgelopen. De aantallen van coronabesmettingen in Cuba zijn wel een stuk lager dan in Nederland.

Situatie op 12 juni 2020

Cuba heeft in totaal 2.233 bevestigde gevallen van het coronavirus, waarvan 84 patiënten zijn overleden. De meeste besmettingen komen voor in hoofdstad Havana en de aangrenzende gemeenten, namelijk bijna de helft van alle gevallen. Ter vergelijking: Cuba heeft 11 miljoen inwoners en 84 doden, Nederland heeft 17 miljoen inwoners en ruim 6000 doden. Cuba heeft gelukkig dus veel minder slachtoffers, zowel in absolute cijfers als relatief.

In veel landen in Latijns-Amerika is de coronauitbraak nog in volle gang, zoals in Brazilië en in Mexico. In Cuba zijn de aantallen geïnfecteerden en doden een heel stuk lager. De Cubaanse overheid verklaarde begin juni dat ze de coronauitbraak onder controle hadden, na negen opeenvolgende dagen zonder coronadoden.

Situatie op 18 september 2020

Er zijn in Cuba op dit moment 5.004 besmettingen vastgesteld, waarbij het dodental ondertussen is uitgekomen op 111. Sinds begin augustus lopen de besmettingen weer op, nadat een hele tijd leek dat het virus op Cuba onder controle was. Ter vergelijking: in Nederland zijn nu ruim 88.000 vastgestelde besmettingen en staat het dodental op ruim 6.200.

Ook naar Cuba? Lees dan: Cuba in twee weken: welke route raad ik aan?

Aanpak van de Cubaanse overheid in deze coronacrisis

Al vanaf het begin van de uitbraak heeft de Cubaanse overheid een heel actief beleid gevoerd om besmette coronapatiënten op te sporen en af te zonderen. Cuba doet actief contactonderzoek bij besmettingen en ze doen heel veel tests. De overheid heeft een enorm team van medische assistenten ingezet die langs alle huishoudens gaan, deur tot deur, om temperatuur op te meten en uitleg te geven over het coronavirus en hoe gezond te blijven. Ik was heel bang voor een grote uitbraak in Cuba, maar het lijkt er toch op dat het actieve beleid zijn vruchten afwerpt en de aantallen relatief gezien meevallen.

De coronamaatregelen in de samenleving

Er is in de meeste delen van Cuba geen officiële lockdown in effect, mensen mogen zich buiten op straat begeven. In de praktijk betekent het wel dat veel winkels en restaurants gesloten zijn. Transport is grotendeels opgeschort en provinciegrenzen zijn gesloten, het is niet de bedoeling dat er grote verplaatsingen plaatsvinden. Wanneer de bussen weer zullen gaan rijden is nog niet bekend. De scholen zijn van maart tot september gesloten geweest en het dragen van een mondkapje in het openbaar is op dit moment verplicht. Toeristische attracties zijn nog gesloten – maar er zijn ook geen toeristen om ze te bezoeken, dus tja. Interessant weetje: de Cubaanse overheid heeft de prijs van het internet voor huishoudens in Cuba verlaagd, om te stimuleren dat mensen thuis blijven.

Social distancing wordt door de overheid aangeraden, maar eerlijk gezegd: dat komt niet bij elke Cubaan even goed door. Er bereiken mij regelmatig foto’s en video’s van Cubanen die op elkaar gepakt in de rij staan voor een winkel of slager. Want dat is wel een heel nijpend effect van de coronacrisis in Cuba: nu er geen toeristen meer komen, zijn de inkomsten vanuit het toerisme voor de overheid enorm afgenomen. En dat heeft als gevolg dat er minder geld is voor voedselimporten, waardoor in de winkels de schappen leeg zijn en er schaarste heerst voor voedsel. Nu zijn de Cubanen daar met vlagen wel aan gewend, maar op dit moment is er echt heel erg weinig te koop.

Meer Cuba: Voorbereidingen voor je reis naar Cuba – handige checklist!

Hoe gaat het met de familie van Jesús?

We hebben de ouders van Jesús aan het begin van de pandemie op het hart gedrukt heel spaarzaam te zijn met geld, omdat er de komende maanden geen geld bij hen zal binnenkomen via het toerisme. De moeder van Jesús is een kei in besparen, maar zoals ze zelf zegt: ze kan het geld ook helemaal nergens aan uitgeven. Want zoals eerder vermeld is er dus helemaal niks te koop nu. Veel Cubanen zijn de afgelopen weken weer afhankelijk geworden van het beruchte rantsoenenboekje, waarmee ze op de bon bij de staatsbodega rijst, bonen, olie en zeep kunnen kopen. Zoals ze vroeger deden. Ik maakte me in het begin van de uitbraak erg zorgen over de staat van de gezondheidszorg in Cuba en de weinige middelen die er voor handen zijn; zeker in combinatie met de slechte gezondheid van de moeder van Jesús. Maar in Viñales, waar zijn familie woont, is de uitbraak beperkt gebleven tot slechts een handvol gevallen en het lijkt erop dat het ergste gezondheidsgevaar nu geweken is. Fieuw.

Toeristengeld ontbreekt op dit moment in Cuba

Niet alleen de Cubaanse overheid, maar ook veel Cubaanse particulieren zijn afhankelijk van het toerisme: reizigers brengen euro’s en dollars mee, en geven CUC (Cubaanse toeristenpeso’s) uit in het land. Heel veel Cubanen werken in het toerisme en verdienen CUC, zoals mensen met een casa particular, een taxi of een paladar (particulier gerund restaurant). En als er geen toeristen zijn, verdienen ze dus geen CUC. Heel veel Cubanen die níet in het toerisme werken, zijn tóch afhankelijk van de CUC: want de Cubanen die wel in het toerisme werken en dus goed verdienen, geven dit verdiende geld vervolgens uit aan allerlei zaken: ze verbouwen hun huis en kopen verf, ze geven vaker een feestje en kopen een varken voor aan het spit, ze kopen een nieuwe koelkast of televisie voor in hun huis. Voor al deze dingen bestaat er in Cuba en zwarte markt en hier verdienen heel veel Cubanen hun geld mee. En nu dus niet, want er zijn geen toeristen, niemand verdient CUC en niemand geeft dus ook CUC uit. Moeilijk hoor, want hiermee komen een heleboel Cubanen met kleine privébedrijfjes in de knel.

Lees ook: Geldzaken tijdens je Cubareis – CUP’s en CUC’s

Reizen naar Cuba in de nabije toekomst?

Cuba heeft het toerisme dus heel hard nodig om de samenleving draaiende te houden. De Cubaanse overheid publiceerde in juni = een plan hoe ze het land in drie fasen weer open willen stellen. De eerste fase is het binnenlandse toerisme, dus Cubanen die naar campismo’s en hotels gaan in hun vrije tijd. Hiermee kunnen ze dus weer (beperkt) reizen over het eiland. Stap twee is het opstarten van internationaal all inclusive-toerisme naar de noordelijke cayo’s, een strip met resorts rondom Cayo Santa Maria, Cayo Coco en Cayo Guillermo. Vooral veel Canadezen reizen naar deze resorts en dit zijn belangrijke inkomsten voor de Cubaanse overheid. Het internationale toerisme naar de rest van het eiland zal pas in de derde fase opstarten. De Cubaanse overheid heeft geen exacte data genoemd, maar het zal dus nog even duren voordat we vanuit Nederland weer naar Cuba kunnen reizen.

Voor de meeste toeristen zijn september en oktober de minst populaire maanden om naar Cuba te reizen, omdat het dan orkaanseizoen is. Vanaf november begint het toeristenseizoen weer, als de kans op orkanen en regens afneemt en de dagen weer droog zijn. De Cubaanse overheid neemt nu vrij strenge maatregelen, omdat ze het toeristenseizoen vanaf november zonder complicaties door willen laten gaan. Veel reisorganisaties die reizen uitvoeren naar Cuba, raden aan om je vlucht te boeken met een vertrek na 31 oktober, zodat de goede reistijd begonnen is en er nog een paar extra maanden overheen gegaan zijn waarin Cuba weer langzaam kan opstarten.

Lees ook: De beste reistijd voor Cuba

Onze eigen reisplannen naar Cuba

Jesús had zelf eind april een vlucht naar Cuba gepland staan, maar die vlucht ging logischerwijs helaas niet door. De volgende vlucht was ook al geboekt: half september zouden we met zijn drietjes naar Cuba reizen. Ik had in juni nog goede hoop: als fase één en twee van de versoepeling in Cuba goed zouden verlopen, kon het zijn dat fase drie begin september in kon gaan. En dat we dan misschien inderdaad naar onze familie in Cuba zouden kunnen reizen. Helaas helaas, een reis in september zat er helaas ook niet in.

Reizen naar Cuba post-corona

Hoe de reizen er precies uit gaan zien, dat weten we natuurlijk nog niet. Nu de eerste reizigers deze zomer weer binnen Europa op pad konden, zien we wat het betekent om post-corona vakantie te vieren. Vliegen met een mondkapje op, maar ter plekke wel genieten van mooie natuur, witte stranden, een mojito op het terras en vrolijke salsamuziek op de achtergrond (natuurlijk met inachtneming van lokale regels en gepaste afstand)? Ik hoop dat het in Cuba ook kan!  ❤

Meest actuele update 18 september 2020

Ondertussen zijn we enkele weken verder en het luchtruim van Cuba is nog steeds vrijwel gesloten. Jesús en ik zouden eigenlijk op dit moment samen met Robin in Cuba zitten, maar helaas: we moesten onze trip uitstellen naar een onbekend later tijdstip. We houden onze fingers crossed voor november, in de hoop dat er dan wat versoepelingen volgen.

Wél is er enig nieuws met betrekking tot vluchten naar Cuba: op 4 september is de eerste chartervlucht van Air Canada geland op het vliegveld van Cayo Coco vanuit Montreal, met Canadese toeristen die vakantie hebben gevierd in één van vier toegewezen all inclusive resorts op de noordelijke cayo’s. En deze week las ik het nieuws dat er vanaf 26 september ook een wekelijkse chartervlucht van Air Canada vanuit Toronto zal zijn naar Cayo Coco voor all inclusive toerisme. Dit is heel mondjesmaat het begin van fase 2, waarin internationaal chartertoerisme naar de resorts weer mogelijk zal zijn. Van fase 3, oftewel de opening van het luchtruim voor reguliere vluchten, is helaas nog geen sprake.

Havana de hele maand september in lockdown

Op 1 september is Havana weer in stricte lockdown geplaatst, omdat het aantal besmettingen daar flink opliep. Restaurants, bars en zwembaden zijn gesloten, openbaar vervoer in de stad is gestaakt en een bezoek aan een van de stranden is verboden. Ook geldt er een avondklok tussen 19 uur en 5 uur. In eerste instantie zou de lockdown gelden voor 14 dagen, maar deze is in Havana verlengd tot 30 september 2020.

In Cuba gelden in de verschillende provencies nu verschillende niveaus van restrictie. De meeste provincies bevinden zich in fase 1, een aantal in fase 2 en Havana in fase 3. In fase 1 gelden de minste restricties en zijn scholen en winkels weer open. Wel zijn mondkapjes en social distancing nog steeds overal verplicht.

Wanneer gaan de grenzen weer open?

Er zijn verscheidene landen wereldwijd die na een lange tijd van volledige sluiting nu vrij plotseling weer open gaan, zoals Colombia per afgelopen 1 september en Zuid-Afrika per aankomende 1 oktober. Ook al zijn de aantallen coronabesmettingen in die landen nog hoog, toch kiezen de overheden ervoor hun luchtruim weer te openen om handel en wat toerisme toe te laten. Ik ben benieuwd welke route de Cubaanse overheid kiest; zouden we daar ook ineens goed nieuws van kunnen verwachten…? Ik weet het eerlijk gezegd echt niet, en wacht in spanning af. Ik heb mijn hoop gevestigd op een opening van het internationale luchtruim per 1 november 2020, maar dat is natuurlijk meer hoop dan wijsheid. Dan is het vervolgens natuurlijk nog maar de vraag of de Nederlandse overheid reizen buiten Europa ook toestaat… Want op dit moment staan alle landen buiten Europa nog op code oranje, oftewel reizen wordt sterk afgeraden. Toch hebben andere landen laten zien dat er de laatste tijd wel wat meer beweging komt in de openstelling van grenzen. Als er nieuws is, zal ik het hier natuurlijk delen!


 

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

23 Comments

Lineke 13 juni 2020 at 08:31

Ik duim met jullie mee!

Reply
Edith 13 juni 2020 at 19:03

Thx Lien!

Reply
henny strijker 25 augustus 2020 at 11:30

Hallo Edith, ik ben benieuwd naar je ervaringen als je nu post corona een reis maakt naar Cuba. Hoe het er dan toegaat. Zelf was ik er vanaf januari tot half Maart 2020 en vast van plan om er weer heen te gaan en spaans te studeren in Havana. ook weer vertrek tussen November en Januari. tot en met eind Maart/april. Ik vond het er heel fijn. Ik wil er weer graag heen. Ik volg je op je reis via je blog.
Ik wens je heel veel reisplezier en genieten samen met de cubanen.

Reply
Edith 21 september 2020 at 15:33

Hoi Henny, tja op dit moment is reizen naar Cuba nog niet mogelijk helaas. Hoe het reizen er post-corona uit zal zien, zal nog even moeten blijken als de grens straks weer open is. Ik doe mijn best het nieuws hier te delen als er wat bekend is!

Reply
Bram Visser 20 september 2020 at 10:11

Hoi Edith dank voor je update. Onze dochter woont in Vinales en is net bevallen van een dochter. Wij hadden tickets voor 1 oktober en willen natuurlijk graag heen. Wil je mijnop de hoogte houden? Vriendelijke groeten Bram Visser 0622698237 visserbram3@gmail.com

Reply
Edith 21 september 2020 at 15:31

Hallo Bram, wat bijzonder dat je dochter in Viñales woont! Ik kan me voorstellen dat jullie er graag spoedig heen willen. Ik vrees het ergste voor 1 oktober, ik denk dat het luchtruim dan nog niet open is… Ik zie bij een aantal luchtvaartmaatschappijen halverwege oktober weer wat vluchten op hun website staan, maar of die daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden, zal echt afhangen van de Cubaanse overheid en hun beslissing wanneer ze de grens weer openstellen. Ik doe mijn best het nieuws hierover zo goed mogelijk te volgen!

Reply
Chantal 13 juni 2020 at 08:56

Hoi Edith, vorig jaar half oktober (perfecte tijd👍🏻) voor 3 weken naar Cuba geweest. Hopelijk voor de mensen daar komt het toerisme, zodra het kan, gauw en veilig weer op gang. Wat zijn ze lief en vriendelijk. Heb Cuba echt in mijn hart gesloten 🥰 Ik duim voor jullie dat jullie in september veilig naar Vinales af kunnen reizen. Heb enorm veel aan jou blogs gehad voor onze reis en vind het nog steeds leuk de nieuwe te lezen. Dank je wel.
Liefs Chantal

Reply
Edith 13 juni 2020 at 19:03

Hi Chantal, wat leuk om te lezen dat je veel aan mijn blogs over Cuba hebt gehad voor je reis! In alle eerlijkheid vind ik september/oktober best een fijne tijd om te reizen, maar ik ben dan ook vaker in Cuba geweest en voor mij is een paar dagen bewolking of wat regen niet zo erg (hoewel die orkaan in 2017 wel heftig was, aii). AJullie hadden wel mooi weer dus half oktober?

Reply
Ingrid 13 juni 2020 at 09:24

Hoi Edith, ik duim met jullie mee! Cuba is inmiddels voor ons hét favoriete vakantieland. Inmiddels vrienden geworden met een stel in Havana.
Hopelijk kunnen wij volgend jaar weer.
Bedankt voor je info over Corona. Ik hoor, lees en zie foto’s hoe de situatie daar is, veel lege straten in Havana. Heel bijzonder.
Groetjes Ingrid

Reply
Edith 13 juni 2020 at 19:01

Hoi Ingrid, wat leuk dat jullie weer terug willen naar Cuba! De Cubanen zullen jullie met open armen ontvangen volgend jaar, dat weet ik zeker <3

Reply
Hannie 13 juni 2020 at 11:26

Hi! Ik hoop het voor jullie. Mijn vlucht naar Holguin voor september was al gecanceld vorige maand omdat Tui daar niet op vliegt voorlopig.Maar vluchten naar Havana zijn er al wel alleen dat is voorlopig inderdaad meer cashflow genereren voor de luchtvaart totdat we echt zeker weten dat je kunt gaan;-) we duimen weer verder;-) Ze hebben het toerisme weer hard nodig straks!!!

Reply
Edith 13 juni 2020 at 19:00

Aii, ja de Cubaanse overheid wil toerisme in resorts als eerste weer toestaan, maar ik kan me niet voorstellen dat TUI in september of oktober naar Cuba gaat vliegen. Geen idee wat ze vanaf november zullen gaan doen… Ook wel spannend voor jou, want Havana is een eind weg van waar je moet zijn!

Reply
Gerd 13 juni 2020 at 15:39

Hoi Edith we duimen mee voor jullie dat jullie in september kunnen genieten van jullie reis en van de familie👍🤞
Groetjes

Reply
Edith 13 juni 2020 at 18:55

Dankjewel!

Reply
Tijn 13 juni 2020 at 17:13

Goed stuk!
Een paar aanvullende opmerkingen vanuit Cuba zelf (waar ik op het moment zit):

Cubanen (en residenten) moeten inderdaad 2 weken in een quarantainehotel, waarna ze ook nog twee weken thuis moeten blijven zonder bezoek.
Er is meer lockdown Dan je denkt. Alle restaurants zijn dicht, geen OV en de provinciale grenzen zijn dicht.
Er wordt inderdaad minder voedsel geïmporteerd en er zijn tekorten, maar als je niet te kieskeurig bent is er (nog) genoeg te eten. Als je vanavond echt alleen maar kip wilt eten heb je een probleem.
Er is behoorlijk wat inflatie. Mensen die van toerisme leefden verdienen minder (of niets) en kunnen daar nog minder voor kopen.
Geld is schaars. Veel Cubanen die in het buitenland werken en geld naar familie stuurden zijn hun baan verloren of aan het verliezen.
We zitten hier in n ongekende crisis.

Reply
Edith 13 juni 2020 at 18:55

Hoi Tijn, aii jij bevindt je in Cuba op dit moment… Dank voor je aanvulling! Het is zeker een ongekende crisis en mijn hart gaat echt uit naar alle Cubanen die het nu heel moeilijk hebben. Hopelijk komen ze deze periode door en gloort er straks weer wat hoop als het toerisme op gang komt, al zal het in kleine(re) aantallen zijn.. De situatie verschilt overigens wel per gebied begrijp ik; in Viñales is veel eten heel lastig te krijgen (soort end of the road daar natuurlijk). Sterkte daar!

Reply
Tamara 10 juli 2020 at 00:35

Ik hou je blog zeker in de gaten, ik heb begin dit jaar een groepsreis geboekt op 14 november en probeer dagelijks nieuws te vinden omdat ik toch erg twijfel om te gaan, het zou mijn eerste reis alleen zijn, mijn eerste keer Cuba werd de dag voor vertrek gecanceld ivm orkaan Irma, en nu corona. Het is mijn droomreis al sinds ik je kan herinneren maar wat is nu toch verstandig. Hou ons op de hoogte!

Reply
Edith 12 juli 2020 at 19:23

Ik hoop voor jou, en voor Cuba, dat reizen half november weer mogelijk is! Toch ook wel fijn dat het een georganiseerde reis is, kan ik me dan zo voorstellen. Fingers crossed! En natuurlijk hou ik iedereen via dit blog op de hoogte.

Reply
Andrea 3 september 2020 at 08:38

Spannend! Weet je inmiddels al of je kan gaan? Zag dat het land nog wel op oranje staat…
Wij hopen kerstvakantie 2021 weer twee weken die kant op te kunnen voor de andere helft van het eiland.

Reply
Edith 21 september 2020 at 15:32

Helaas, ik heb afgelopen weekend een update gegeven en de grens van Cuba is nog steeds gesloten… Ik hoop voor je dat de kerstvakantie wel doorgang kan vinden!

Reply
René 14 september 2020 at 09:21

Is de situatie nog veranderd sinds 12 juni?

Reply
Edith 21 september 2020 at 15:32

Hallo René, ik heb afgelopen weekend een update voor dit blog geschreven!

Reply
Sophia Nieuwland 23 september 2020 at 12:45

Hallo allemaal
AL 2MAAL GEANNULEERD WILDE EERST APRIL TOEN SEPTEMBER ZO JAMMER HET ZOU DE EERSTE KEER ZIJN VOOR ONS OM NAAR CUBA TE GAAN NU MAAR WEER AFWACHTEN.
GR SOPHIA

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.