persoonlijktoekomst

Persoonlijke update: ons jaar 2020, Jesús in Cuba en babynieuws!

1 januari 2021 1 Comment

Jaaroverzicht van 2020

Jeetje jongens, het einde is daar: het vreemdste jaar ever zit erop. Wie had aan het begin van 2020 kunnen bedenken hoe we er nu bij zouden zitten? Wereldwijde lockdowns, afgezegde vakanties, eenzame feestdagen en in afwachting van een vaccin. Bizar! Ik kan niet wachten wat 2021 te brengen heeft – erger dan afgelopen jaar kan het niet zijn, toch? In dit blog blik ik terug op afgelopen jaar en kijk ik vooruit. Wij hebben in ieder geval al één leuk nieuwtje in het vooruitzicht voor 2021! 

persoonlijke update 2020

Ons afgelopen jaar

Aan het eind van het jaar poppen overal de jaaroverzichten op reisblogs weer op. Meestal met wat cijfers van het afgelopen jaar: hoeveel nachten was je in het buitenland, hoeveel landen heb je bezocht, hoeveel bezoekers trok je blog elke maand? Op alle fronten was het hier dramatisch. Qua cijfers dan hè – want met ons gaat het gelukkig goed! Ondanks dat we in corona-hotspot Den Haag wonen, hebben we het coronavirus gelukkig buiten de deur weten te houden en datzelfde geldt voor onze familie, zowel die in de Achterhoek als die in Cuba. 

persoonlijke update 2020 - Veluwe in bloei

De cijfers zijn niet geweldig

Maarrrr…. Ik heb het afgelopen jaar dus NUL nachten doorgebracht in het buitenland. Sterker nog: ik ben niet eens de grens over geweest! 365 dagen in Nederland, ik denk niet dat dat in mijn hele leven ooit eerder is voorgekomen. Ik ben 10 kilometer van de Duitse grens opgegroeid, dus alleen om inkopen te doen gingen we soms al de grens over… 

Jesús en ik sliepen in januari van dit jaar één nachtje in Deventer tijdens een korte trip met z’n tweetjes, dat was heel leuk. En deze zomer brachten we vijf nachten door op een camping in de Achterhoek, terwijl opa en oma op Robin pasten en wij lekker konden uitslapen, fietsen, de Veluwe verkennen (met de heide in bloei!) en genieten van het zeldzame mooie weer. Dat was ook echt heerlijk.

Lees ook: Mijn reisjaar: terugblik 2019 én nieuwe plannen!

Alle reisplannen in de ijskast

We hadden wel plannen voor dit jaar, echt waar. Eind maart zouden we naar Jordanië gaan met zijn drietjes – een reis die eerder al uitgesteld moest worden vanwege paspoortproblemen van Jesús. Deze keer brak enkele dagen voor vertrek de coronacrisis wereldwijd uit en gingen als dominostenen alle grenzen dicht. Gelukkig waren we nog net niet vertrokken, en onze trip werd geannuleerd. 

Vervolgens zou Jesús eind april in zijn eentje naar zijn familie in Cuba reizen, maar Cuba gooide alle grenzen potdicht – wat uiteindelijk van eind maart tot half november zou duren. Dus ook deze trip ging helaas niet door. Daar had Jesús het wel even moeilijk mee, niet naar zijn familie kunnen, ook niet als er daar bijvoorbeeld iets zou gebeuren. Gelukkig is ons dat bespaard gebleven, maar het sluiten van Cuba zonder nader bericht hakte er bij Jesús emotioneel wel even in en maakte hem dit jaar erg onrustig, begrijpelijk natuurlijk.

persoonlijke update 2020 - koningsdag
persoonlijke update 2020 - Leiden

En dat ging nog even zo door

Terug naar de vakantieplannen. Toen in de zomer de grenzen van Europa mondjesmaat opengingen boekten we een korte citytrip naar Parijs, maar helaas: twee dagen voor vertrek veranderde Parijs in een rode zone en werd ook deze trip afgezegd.

En waar we in het voorjaar nog dachten dat onze gezamenlijke reis naar Cuba & Mexico in september/oktober toch heus wel door zou kunnen gaan, bleek gaandeweg dat dit toch ook echt ijdele hoop was. 

Vier gecancelde reizen dus dit jaar, getver. Natuurlijk is gezondheid en een dak boven je hoofd en lieve mensen om je heen en alle zekerheden die wij hier in Nederland hebben álles waard, daar ben ik me echt van bewust en dit jaar misschien nog wel meer. Maar het niet kunnen reizen zorgde dit jaar wel voor verdriet en teleurstelling, zowel persoonlijk als op werk.

Lees ook: Persoonlijk: thuis in tijden van corona
persoonlijke update 2020 - zwemmen in de tuin

Werk in 2020

Want qua werk was 2020 wel wat tumultueus. Ik werk voor een reisorganisatie en nu de wereld op slot zit, is dat natuurlijk een enorme domper. Ons bedrijf heeft flink moeten afslanken qua collega’s en waar we normaal gesproken hele dagen blije mensen op reis sturen, gaan alle gesprekken nu ineens over omboeken, reisvouchers en het negatieve reisadvies van de overheid. Ik ben heel blij dat ik mijn baan nog heb en we weten ook dat er komend jaar met het vaccin betere tijden komen, maar het was dit jaar wel echt pittig. 

Jesús werkt in de horeca, ook geen handige branche natuurlijk tijdens corona. Nadat zijn eerste werkgever in april failliet ging en hij z’n baan verloor, vond hij deze zomer gelukkig weer iets nieuws in de horeca. Maar tja, daar was de tweede lockdown en zijn uren – en daarmee salaris – werden enorm teruggeschroefd. 

persoonlijke update 2020 - Jesús & Robin

Een jaar op pauze

Tel daar dit reisblog bij op dat ineens nog maar een fractie van de bezoekers en inkomsten over heeft, en het was dit jaar best even lastig. We besloten te besparen voor zover we konden, planden geen nieuwe reizen meer toen de vakanties werden gecanceld en bleven gewoon thuis. Net als zoveel Nederlanders natuurlijk. Onze uitjes bestonden uit trips naar de speeltuin, het park, het strand of mijn familie in de Achterhoek, mét anderhalve meter afstand erbij. Toch even een ander jaar dan we aan het begin hadden voorgesteld! Het voelt alsof we een jaar op pauze hebben gestaan.

Vooruit: naar 2021!

En nu zijn we aangekomen op de drempel van 2021. Volgens mij gonst het in de hele wereld van zin om 2020 achter ons te laten en ons in het nieuwe jaar te storten! Ik zag deze quote voorbij komen en vond hem erg toepasselijk:

We hebben allemaal enorme hoop en verwachting voor 2021 natuurlijk: eindelijk weer reizen, naar concerten en festivals, onze geliefden knuffelen, geen volle ziekenhuizen meer, lokale businesses die weer open kunnen, lekker uit eten, gewoon naar buiten als we willen, vrijheid. En het voelt zó spannend of dat komend jaar allemaal weer kan! Fingers crossed dat het nieuwe normaal gewoon weer het oude normaal wordt.

persoonlijke update 2020 - babynieuws

Het leukste nieuwtje van 2021

Eén ding wat voor ons in ieder geval gaat veranderen, is al bekend: ons nieuwe normaal wordt een gezin van vier in plaats van drie! Jaaaaaa in maart komt er gezinsuitbreiding in huize Sosa García en krijgen wij er een kleine baby boy bij. Twee rondrennende jochies dus straks, wat een vooruitzicht! Ik moest er even van bekomen, haha. Maar hoe leuk natuurlijk, twee van die kletskousen, van die knuffelkontjes, van die kleine ontdekkers die zo vrolijk en onbevangen door de wereld stappen. Daarmee is ook een grote factor voor onze reizen in 2021 bepaald, want de eerste maanden doen we even rustig aan en trekken we nog niet de wijde wereld over. Met Robin zaten we met drie maanden in het vliegtuig naar Cuba en achteraf vond ik dat toch iets te vroeg; bij deze nieuwe baby wil ik graag iets langer wachten voor we de oceaan over gaan.

persoonlijke update 2020 - Jesús in Cuba

Jesús toch nog naar Cuba

Eén lichtpunt in 2020 is nog wel bijzonder om te delen: na al die gecancelde reizen en gesloten grenzen is het Jesús tóch nog gelukt om naar Cuba te gaan! Van eind november tot eind december heeft hij een maand lang zijn familie kunnen opzoeken, zijn vrienden kunnen zien en gewoon weer even de cultuur en geur van ‘thuis’ kunnen opsnuiven. Natuurlijk ook daar met anderhalve meter afstand, want ook in Cuba is corona en er gelden strenge regels voor bezoekers met verplichte PCR-testen en thuisquarantaine. Maar hoé fijn dat hij even naar zijn familie kon! Zeker nu er in maart een nieuwe baby bij komt en reizen naar Cuba er voor hem dan even niet in zal zitten – aangezien ik toch liever niet met twéé kleine kids alleen thuis zit als het even kan.

Naar Cuba in 2021?

We willen wel echt heel graag in dit komende jaar met zijn vieren naar Cuba reizen, want het is natuurlijk de hoogste tijd dat ook opa en oma in Cuba weer kunnen knuffelen met Robin én dan ook direct de nieuwste aanwinst van ons gezin kunnen bewonderen. Ik denk dat het ergens aan het einde van het jaar zal worden, als de baby de zes maanden is gepasseerd en het weer in Cuba wat koeler is. Ik heb er nu al enorme zin in, hoe bijzonder zal het zijn dat Robin vrolijk kan rondrennen in de stoffige straten, kan spelen in het portaal en kan kletsen in een schommelstoel op schoot bij opa of oma?

persoonlijke update 2020 - kerst

Onze reisplannen in 2021

Wat betreft andere trips in 2021, er staat op dit moment nog helemaal niks gepland. Ik vind het te spannend om al iets vast te leggen en we gaan eerst even kijken hoe het gaat met de bevalling en het rijksvaccinatieprogramma voor corona. Misschien ergens een weekje Landal of Centerparcs in de zomer? Wellicht een tripje binnen Europa, naar Andalusië, Toscane of een Grieks eiland? Dat zou heel welkom zijn na dit afgelopen jaar, maar we gaan het zien. Eerst even bevallen, whaaaaah…


Ik wens jullie allemaal een heel fijn, gelukkig, gezond, liefdevol en reislustig 2021 toe!

Op de hoogte blijven van alle nieuwe atikelen op dit blog? Zoals de laatste updates en tips over Cuba? Maar ook inspiratie over andere bestemmingen? Volg mij op Facebook!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

1 Comment

Lineke 4 januari 2021 at 10:58

Haha “eerst even bevallen”… Ik ben zó benieuwd naar Robin 2.0! En als je het zo opsomt, dan is het wel echt een jaar geweest met heel veel plannen die niet door zijn gegaan, echt jammer. Gelukkig mocht ik af en toe mee in het bruisende leven van kinderboerderijen, tuincentra en gezellige borrels op de zaterdagavond. Op naar een mooi 2021 voor jullie viertjes!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.