inspiratiereizenrondreistips

Hiken bij Laguna Cuicocha – dagtrip vanuit Otavalo, Ecuador

20 april 2018 4 Comments

Wandelen over de rand van een kratermeer

Wow, wat hebben wij een gave excursie gedaan! Een hike over de rand van een krater, langs het vulkanische meer Laguna Cuicocha. Dit kratermeer ligt vlakbij Otavalo, een populaire plek ten noorden van Quito. En we hadden superveel geluk, want het was een prachtige dag met blauwe luchten en een zonnetje, waardoor het kratermeer ook nog eens extra blauw leek. Hier ons verslag, met foto’s én video!

.

Laguna Cuicocha: waar ligt het

Laguna Cuicocha ligt in het noorden van Ecuador, zo’n 50 kilometer boven de hoofdstad Quito. Het is een vulkanisch meer, waarbij de top van de vulkaan is ingestort en er een kratermeer met een doorsnee van 3 kilometer overbleef. In het midden van het meer ligt een soort heuvel, overblijfselen van de oude vulkaantop. De heuvel lijkt op de rug van een liggende cavia, een veelvoorkomend dier hier in de Andes. De naam ‘cuicocha’ betekent dan ook ‘het meer van de cavia’s’ in het lokale inheemse Kichwa-dialect. Leuk weetje hè?

De dichtstbijzijnde plaats bij Laguna Cuicocha is Cotacachi, waar wij een nacht sliepen. Met een taxi is het ongeveer 20 minuten rijden van Cotacachi naar Cuicocha, de kosten zijn $5 enkele rit. Veel reizigers bezoeken het kratermeer Laguna Cuicocha echter vanuit Otavalo: dat ligt ietsje verder weg, op ongeveer 40 minuten rijden en dus ook nog prima te doen. Het is dan ook een populaire dagexcursie vanuit Otavalo en wat ons betreft een absolute aanrader.

Lees ook: Wat te doen in Otavalo en omgeving‏ | Ecuador
.

Langs kolibries, vlinders en bontgekleurde bloemen en planten

Laat je bij het meer afzetten bij het Visitors Center, want hier begint de wandeling over de kraterrand. Je kunt een korte wandeling maken, van ongeveer een half uur, naar verschillende Kichwa-vereringsplekken en mooie uitzichtpunten. Als je vervolgens verder doorloopt, start je met de trail die rondom het hele meer loopt en ongeveer 14 kilometer is – daar doe je ongeveer 4 tot 5 uur over. Wij hebben slechts een stuk gelopen, ongeveer 2 uur in totaal. Dat was echt al enorm de moeite, de uitzichten zijn zó ontzettend mooi! Het hielp absoluut dat we mooi weer hadden, de knalblauwe lucht met de groene planten en het blauwe water spatten echt van het scherm af.

Lees ook: Onze beste tips & bezienswaardigheden voor Quito, Ecuador
ecuador-cuicocha-boottocht

Boottocht over het kratermeer

Na onze wandeling zijn we naar de rand van het meer gelopen, waar we een groepje mensen bij elkaar hebben gezocht om een boottocht te kunnen maken (de bootjes gaan namelijk alleen bij een minimum van acht mensen). Voor $3,25 per persoon word je dan een half uurtje over het meer gevaren. De wandeling vonden we heel spectaculairder, maar eigenlijk is het toch ook wel stoer om IN de krater van een vulkaan een tochtje met een boot te maken. En, voor de oplettende lezers die zich mijn Cubaverhalen nog kunnen herinneren, dit was Jesús’ tweede keer in een boot! Bijna niet voor te stellen toch. Deze keer geen stokoud Cubaans pontje, maar een echte snelle boot met open zijkanten! Hij vond het geweldig, en zat echt met een enorme grijns te genieten in het bootje. Wat een Cubaanse wereldreiziger hè, haha.

Onze video!

Tijdens onze hike hebben we mooie beelden geschoten, waar we natuurlijk een video van moesten maken! Vast niet de allermooiste video die er van Laguna Cuicocha bestaat, maar we hebben enorm genoten en dat is op deze beelden denk ik wel te zien.


Meer Ecuador?
> 5 leuke dingen om te doen in Baños en omgeving
> Rondje Quilotoa: hiken tussen vulkanen en lama’s
> Cuyabeno: op avontuur in de Ecuadoraanse Amazone
Of kijk hier voor een overzicht van alle artikelen over Ecuador >>

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

4 Comments

Nathalie 21 april 2015 at 21:35

Leuk filmpje! Jeetje, heb net ook even het ‘cubaverhaal’ gelezen, nooit geweten dat Cubanen daar niet op een boot mogen… Kan mij voorstellen dat zo’n tochtje over dit kratermeer dan nog gaver is!

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 23 april 2015 at 13:09

Dank voor je reactie! Ja joh, gekke regels in Cuba… Maar des te leuker dat we nu dus allemaal ‘nieuwe’ dingen kunnen doen, ook al zijn ze soms zo eenvoudig als een boottochtje :-)

Reply
Mir 23 april 2015 at 14:31

Ha Ed en Jesus, wat zien jullie toch veel prachtige dingen! Ik houd de verhalen nauwelijks bij ;-) En jullie hebben duidelijk de smaak te pakken met het filmen, je krijgt zo echt een goed beeld van de omgeving! Veel plezier nog! Binnenkort even skypen, Ed? Ik mail je nog!

Reply
Edith 25 april 2015 at 14:40

Aaah thanks Mir! En we doen hier inderdaad zoveel coole dingen dat we het zelf ook nauwelijks kunnen bijhouden met blogposts :-) Skypedate volgt snel! xx

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.