inspiratiereizenrondreisroute

Deep down in de Ecuadoraanse Amazone

6 mei 2015 12 Comments

Wow, wat hebben wij een gave trip achter de rug! Afgelopen week verbleven wij vijf dagen in de Amazone van Ecuador, bij de plaats Cuyabeno. Het kostte even wat moeite om er te komen, maar bóy wat hebben wij gave dingen gezien! Tarantula’s, kaaimannen, papegaaien, rivierdolfijnen, schorpioenen, honderden apen en een anaconca… Wow, wow en nog eens wow!

amazone-cuyabeno-boot-excursie

De Amazone – deel II

Ik ben eerder in de Amazone geweest, in Brazilië. Daar maakte ik een driedaagse boottocht op een houten Amazoneschip, slapend in een hangmat aan boord in basic omstandigheden. Het was voor mij een bucketlist-activiteit en ik vond het geweldig en onvergetelijk. Maar de Amazonerivier in Brazilië is heeeeel breed en overdag gleden de oevers van de rivier in de verte voorbij. Soms op wel twee of drie kilomter afstand, dus iets op de kant zien deed ik eigenlijk niet. Ik heb in drie dagen geen aap of slang gespot…

Daarom was ik erg benieuwd naar deze Amazonetrip in Cuyabeno. En het was absoluut een heel ander soort ervaring! Diep in de Amazone, slapend in de prachtige houten Jamu Lodge op palen, met open kamers en badkamers en een ecovriendelijke opzet. Om er te komen, moesten we vanuit Quito eerst zeven uur met de bus, vervolgens twee uur met een auto en uiteindelijk nog twee uur met een boot. Nou, dan zit je dus best ver van de beschaving af. De lodges aan de Cuyabeno-rivier zijn alleen te bereiken per gemotoriseerde kano, door smalle waterwegen, over en onder boomstammen door en langs laaghangende takken. De boottocht ernaartoe was al gelijk een excursie. Want onderweg spotten we direct al verschillende soorten apen, een luiaard, papegaaien en een slang. En zo ging het eigenlijk alle dagen: elke excursie bestond eerst uit een boottocht en onderweg spotten we dan gelijk al de meest exotische dieren. Supertof!

amazone-cuyabeno-dieren-overdag

Creepy crawlies in het donker

We hebben een nightwalk gedaan, waarbij we gewapend met slechts een zaklampje op zoek gingen naar spinnen, slangen en allerlei insecten. Poeh, ik ben niet echt een held hoor met al die kruipende beestjes! Ik sjokte in stilte achter de groep aan, mijn zaklamp vooral NIET om me heen schijnend, braaf wachtend tot de anderen in ons groepje iets hadden gespot en ik vanaf een veilig afstandje kon toekijken… Haha. We zagen tarantula’s, wolfsspinnen, schorpioenen, gigantische sprinkhanen en krekels en een schattig kikkertje. Pfffff wat een boel creepy crawlies in zo’n oerwoud! En dan te bedenken dat al die dieren dus ook gewoon in en rondom te lodge leven… De grote boom voor onze hut was de vaste verblijfplaats van een gigantische tarantula, die ’s avonds gezellig naar buiten kwam voor wat foto’s. Alle kamers en hutten waren van boven open, dus die spinnen kunnen ook gewoon naar binnen!! Gelukkig hebben wij geen beestjes in onze kamer gehad… Anders had ik denk ik een hartverzakking gekregen.

amazone-cuyabeno-dieren-nacht

En een boel dieren overdag!

Buiten alle kleine beestjes (hoewel, die tarantula’s hebben echt het formaat van een flink bord) hebben we ook mooie grote dieren gespot. Zoals kaaimannen, waarbij de oogjes tijdens de nachtelijke boottocht oplichtten toen we ze met een zaklamp beschenen. En roze rivierdolfijnen in de vroege ochtend, die zo mooi en sierlijk door het water gleden. We hebben verschillende luiaards gezien – blijkbaar, want ze bewegen niet echt dus het lijken vooral grote en zwarte bruine bollen, waarbij ik de gids dan maar moest geloven dat het een luiaard was ;-) En een anaconda, hoewel het slechts een babyexemplaar van twee meter betrof. Zo gaaf.

amazone-cuyabeno-jamu-lodge

Ons mooie onderkomen in Cuyabeno, de Jamu Lodge

Zwemmen tussen de kaaimannen

Ook leuk: een boottocht naar de lagune in de buurt met zonsondergang. Prachtige uitzichten, waarbij de zon achter de bomen zakt. De lagune bestaat uit een ‘flooded forest’ dus de bomen groeien hier in het water. Het is ook een perfecte spot om aan het einde van een warme dag even lekker af te koelen: alle boten uit de buurt komen dan naar de lagune toe, waar de toeristen vervolgens naar hartelust kunnen rondplonzen en zwemmen. Waarna je dus weer vrolijk verder vaart naar de rand van de lagune om kaaimannen en boa constrictors te zoeken… Haha, oefffff in dat water heb ik net gezwommen!

amazone-cuyabeno-zonsondergang-lagune

Because you’re worth it :-)

We hebben even getwijfeld of het de lange reis voor ons wel waard zou zijn, helemaal vanuit het zuiden van Ecuador weer terug naar Quito en vervolgens nog 12 uur verder reizen om in Cuyabeno te komen. Maar nu bij terugkomst kunnen zeggen: yessss, het was het absoluut waard! We zijn twee weken geleden ook in Tena geweest, vanwaar je ook uitstapjes naar de Amazone kunt maken. Maar Tena ligt aan een doorgaand route, je hoort vaak nog auto’s op de achtergrond en omdat je er relatief gemakkelijk kunt komen, vóelt het alleen al iets minder avontuurlijk. Als je de tijd hebt, zou ik daarom absoluut zeggen: ga naar Cuyabeno, doen!

Culturele ervaringen in de Amazone

Wil je nog meer lezen over onze belevenissen in Cuyabeno? Lees dan vooral hier verder, waar ik vertel over onze ontmoeting met een sjamaan (tradidionele genezer) en schattige kindjes van de Siona-stam.

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

12 Comments

Bea 6 mei 2015 at 06:21

Wat een gaaf avontuur! Lijkt me ook wel de lange reis waard. En je hebt mooie foto’s! Ik kan me voorstellen dat het best spannend is als er van die gezellige beestjes zo je bed in kunnen kruipen…maaaaaar jullie hebben het overleefd. ;-)

Reply
Edith 11 mei 2015 at 16:31

Poeh, spannend was het zeker! En heb er nog steeds een beetje een fobie aan over gehouden, ik check nu óveral eerst drie keer of er geen beestjes zitten…

Reply
Mir 6 mei 2015 at 12:02

Wow Ed en Jesus, wat een gave trip en wat een ontzettend prachtige foto’s! Al moet ik zeggen dat zowel mijn kamergenoot als ik wat rillingen hadden bij het bekijken van de foto van de spin, de opmerking over de grootte van de tarantula én het feit dat die beestjes gezellig ’s nachts langs kunnen komen ;-P. X

Reply
Edith 11 mei 2015 at 16:32

I know! We zitten nu ook op een plek redelijk dicht bij de Amazone, dus af en toe heb ik tarantula-rillingen en moet ik alles 3x checken…!

Reply
mams 11 mei 2015 at 15:38

Hi Edith en Jesus, bang voor spinnen of langpootmuggen ben ik niet maar zo groot als een bord…. nou nee daar loop ik een straatje voor om. Wel weer een fantastische ervaring. Houwje xxxxmams

Reply
Edith 11 mei 2015 at 16:32

Zeker mam! Alleen jammer dat ze in de Amazone geen straatjes hebben, hihi ;-)

Reply
karlijntravels 12 mei 2015 at 14:23

Wat een geweldige trip! Ik ben zelf nooit zo’n fan van jungle (ik vind altijd dat je het na een uur wel hebt gezien), maar dit is andere koek. Al die dieren, wat ontzettend gaaf! Dit gaat op mijn bucketlist :)

Reply
Edith 12 mei 2015 at 19:26

Hi Karlijn! Ja ik heb een beetje hetzelfde… We hebben getwijfeld tussen de vierdaagse en vijfdaagse tour, en uiteindelijk de vierdaagse gedaan. Dat was helemaal prima; een dag extra zou te lang zijn geweest voor mij. Maar in die vier dagen hebben we echt heel veel afwisselende dingen gezien en gedaan! Zeker bucketlist-waardig wat mij betreft ;-)

Reply
Anne 19 mei 2015 at 16:51

Oh wat GAAAAAAAAFFFFF!!!!! Ik zie het allemaal zó voor me! En het doet me onwijs denken aan mijn eigen DROOM-reis naar de Amazone! Kicken, Edith, súper kicken!!! Liefsss

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 24 mei 2015 at 00:58

Jaaaaa het was ook heel gaaf! Niet zo ‘local’ als jouw Amazone-ervaring denk ik, maar wel echt cool. Vooral veel dieren gezien, terwijl ik in Brazilie toen nog geen vogel gespot heb denk ik… haha! xx

Reply
Lieke 17 januari 2017 at 16:50

Hi Edith, via wat hebben jullie deze trip geboekt? Op straat of via bamba? Ik ga begin maart naar Quito. Eerst 9 dagen Galapagos, maar wil daarna heel graag naar Cuyabeno om wat van de Amazone te zien. Let me know!

Reply
Edith 17 januari 2017 at 22:07

Hi Lieke, we hebben onze trip naar Cuyabeno geregeld via Colourful Ecuador Travels, een Spaanse taalschool in Quito: http://www.colourfulecuador.com/travel/. We zijn ook in de Amazone bij Tena geweest, maar ik vond Cuyabeno véél indrukwekkender. Veel plezier in Ecuador!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.