planreizenrondreistips

Cuba | Snorkelen en relaxen in vissersdorp Playa Larga

26 januari 2018 14 Comments

Het is een vraag die ik vaak krijg: waar in Cuba vind je een leuke, gezellige plaats met mooi strand? De meeste witte zandstranden in Cuba zijn volgebouwd met all-inclusive resorts, en kleinschalige strandhotels zijn er eigenlijk niet. Het beste alternatief is wat mij betreft de kustplaats Playa Larga. Het ligt op zo’n twee uur rijden van zowel Havana als Trinidad, ongeveer halverwege tussen beide plaatsen. Je vindt er een schattig vissersdorp vol gekleurde casas, een paar geweldige plekken in de buurt om te snorkelen en duiken en het dagelijkse leven speelt zich hier af in een heerlijk rustig tempo. De plaats is zeker niet zo populair als Viñales of Trinidad, maar dat vind ik nou juist de charme ervan: het is de ideale plek om binnen de ‘toeristische driehoek’ van Havana-Viñales-Trinidad wat van het gebaande pad te gaan!

Laatste update: nieuwste tips toegevoegd in december 2020

Playa Larga: El Entronque en Caletón

Playa Larga is vrij klein en bestaat uit twee delen. Je hebt het centrale deel, El Entronque genoemd, en je hebt de wijk direct aan zee, die Caletón heet. De eerste keer dat ik in Playa Larga kwam, sliep ik in een casa particular in El Entronque omdat ik niet beter wist. Maar ik kan je zeggen: het is echt veel leuker om in Caletón te slapen! Al is het alleen al omdat je hier nooit meer dan één blok verwijderd bent van de zee, en sommige casas particulares liggen zelfs direct aan het strand. Hoe fijn is het om ’s ochtends te ontbijten onder een wuivende palmboom met uitzicht op zee? Dat vind je echt bijna nergens in Cuba, kan ik je zeggen! Dus: mijn eerste tip is absoluut om een casa in Caletón te zoeken. Wij sliepen zelf in augustus van dit jaar ook in Caléton en onderaan dit artikel geef ik wat tips voor mijn favoriete casas particulares in Playa Larga.


Lees ook: Voorbereidingen voor je reis naar Cuba – handige checklist!
.

Wat is er te doen in Playa Larga?

In het dorp zelf zijn niet veel bezienswaardigheden te vinden, alleen een leuk strandje. Bij Caletón vind je een strip met goudkleurig zand, waar je heerlijk een paar uurtjes kunt ontspannen. Het gedeelte bij Casa Sol y Caribe is gezellig, hier vind je ook een paar kleine restaurants direct aan het strand waar je wat kunt eten. Het gedeelte verder naar het zuidwesten is wat rustiger, hier vind je geen muziek en kun je je handdoekje neerleggen in de schaduw van wat palmen. Pas wel op met de vallende kokosnoten… En nog een tip: smeer je goed in met insectenspray, want er zitten veel muggen in Playa Larga. Vooral rond het uur dat de zon ondergaat komen ze massaal te voorschijn en binnen vijf minuten ben je helemaal lek geprikt. Het lijken wel bloeddorstige monstertjes hier! Neem DEET mee dus.

Dagtrips vanuit Playa Larga

In de omgeving van Playa Larga zijn verschillende gave dagtrips te maken. Wil je gaan duiken of snorkelen? Of kies je liever voor een trip de natuur in? Voor beide opties is een leuke excursie beschikbaar, die zijn ontwikkeld door de Cubaanse staat om het toerisme te boosten.

Laguna de las Salinas in Ciénaga de Zapata

Ciénaga de Zapata is het grootste moerasgebied van Cuba en ligt zo ongeveer om de hoek bij Playa Larga. Je kunt het natuurgebied alleen bezoeken met een officiële gids van de staat, dus niet op eigen houtje. Je casa particular kan je helpen om een gids te regelen, eentje die meerijdt in je eigen huurauto, of anders een gids met taxi als je niet over eigen vervoer beschikt. Via een lange rechte weg rijd je het moeras in en onderweg legt de gids uit hoe het gebied gevormd is, welke dieren je ziet en welke vogels je kunt spotten. Er leeft een grote kolonie flamingo’s in het moeras die je met wat geluk kunt zien. En wij zagen ook kolibries, watervogels en grote rode krabben, typisch voor deze regio. Het beste seizoen om vogels te spotten is in de droge tijd, tussen november en april. In het gebied leven ook krokodillen en zeekoeien, maar die zal je niet spotten tijdens deze excursie. Kosten voor de excursie naar Laguna de las Salinas (duurt een halve dag): $10 per persoon. Je casa particular kan helpen om een gids voor je te regelen.

.

Snorkelen of duiken in de Varkensbaai

Playa Larga ligt aan de Varkensbaai, een gebied dat bij ons vooral bekend is uit de geschiedenisboeken. De Amerikanen deden hier in 1961 een invasie om de linkse Cubaanse regering van Fidel Castro omver te werpen, maar dit liep niet goed af en de Amerikanen trokken zich terug. Van deze gebeurtenis is ter plekke eigenlijk vrij weinig te zien, behalve een socialistisch bord langs de weg hier en daar – maar ja, die vind je natuurlijk overal in Cuba. Waar de Varkensbaai tegenwoordig vooral om bekend is, is het kristalheldere water vol mooie koralen en kleurrijke vissen. Hier kun je op meerdere plaatsen voor de kust heel goed snorkelen en duiken. Populaire spots zijn Cueva de los Peces, Punta Perdiz en Caleta Buena. Als je een eigen auto hebt kun je zelf naar deze plaatsen rijden. Wie geen transport heeft, kan een georganiseerde excursie boeken. Iedere casa particular in Playa Larga kan deze trip voor je regelen.

Wij hebben deze excursie afgelopen augustus ook gedaan en het was een leuke dag! Elke ochtend om 9 uur vertrekt een grote gele schoolbus vanuit het verste puntje van Caletón, om vervolgens door heel het dorp reizigers op te pikken die de excursie hebben geboekt. Dan rijd je naar het International Diving Center van Playa Larga, waar iedereen een duikuitrusting of snorkelset aangemeten krijgt, afhankelijk van de excursie die je hebt geboekt. Alle duiktanks worden ook in de oude schoolbus geladen en zo tuf je vervolgens de kust langs, allereerst op weg naar Punta Perdiz. Ik vond het echt briljant om te zien hoe de Cubanen met enorm oude spullen toch zo inventief een excursie voor toeristen in elkaar kunnen draaien!


Lees ook: Mijn ideale route voor drie weken Cuba
.

Bij Punta Perdiz wordt anderhalf uur gestopt, waar je dus kunt gaan duiken of snorkelen. De zonnebedjes bij Punta Perdiz zijn bij de prijs van de excursie inbegrepen, dus je kunt ook even lekker relaxen met uitzicht op het baby-blauwe water. Een heerlijke plek. Vervolgens komt de gele schoolbus weer in beweging en rijd je langs de kust naar Cueva de los Peces, waar je kunt kiezen uit duiken/snorkelen in zee, of een ontdekkingstocht door de cenote die hier pal naast de kust ligt. Een cenote is een natuurlijk gevormd gat in de kalkstenen grond dat vol is gelopen met water, waarin je bij Cueva de los Peces heerlijk kunt zwemmen. Na zo’n twee uur op deze plek gaat de bus weer terug naar Playa Larga.

Prijzen van de staatsgerunde excursie naar Punta Perdiz en Cueva de los Peces:
> $15 per persoon als je op beide stops wilt gaan snorkelen
> $25 per persoon voor één duik, of $50 per persoon voor twee duiken

.

Wat vind je verder in Playa Larga?

Nou, niet zo heel veel… Playa Larga is een goede plek om te relaxen! Caletón bestaat uit een asfaltweg en wat stoffige paden, en Playa Larga zelf is ook niet veel meer dan dat. Er is een wifispot te vinden aan de grote weg bij de lokale markt, naast kiosk Los Cocos in El Entronque. Een stukje verderop (voorbij de grote stenen krab, het lokale boegbeeld van Playa Larga, jaja) vind je een Bandec-bank met een pinautomaat. Hier kun je met je MasterCard of VISA creditcard geld opnemen, en soms lukt het zelfs met je Nederlandse bankpas met Maestro-logo.

Voor meer info over geldzaken en wel of niet pinnen, lees dan dit artikel: Geldzaken tijdens je Cubareis.

Transport in de regio rondom de Varkensbaai

Er gaat een shuttlebus tussen Playa Giron en Boca de Guamá, die onderweg verschillende plekken langs de kust aandoet: Playa Giron, Caleta Buena, Punta Perdiz, Cuva de los Peces, Playa Larga en Boca de Guamá. De shuttlebus vertrekt twee keer per dag vanuit Playa Giron, om 9 uur en 13 uur. En vanuit Playa Larga gaat de shuttle weer terug om 10.30 uur en 15.30 uur. Een ticket waarmee je de hele dag aan boord kan kost $3 per persoon. De shuttlebusservice is niet altijd even betrouwbaar, maar in augustus 2017 was hij in ieder geval operationeel – dat heb ik zelf gezien. Het is een goede optie voor reizigers die met een klein budget willen reizen, en je kunt het beste ter plekke informeren of de shuttle gaat als je in Playa Larga bent. Anders kun je natuurlijk altijd een privétaxi nemen, die optie is er altijd.


Lees ook: Reizen door Cuba: per huurauto of openbaar vervoer?
.

Restaurants in Playa Larga

Qua eten is er niet zo heel veel keus in Playa Larga: er zijn maar een paar restaurants, of je kunt eten in je casa particular. That said, een paar opties zijn wel net wat leuker dan de rest.

Restaurante Tiki

Precies tussen El Entronque en Caletón in vind je het Tiki restaurant, gebouwd op palen direct aan zee. Het heeft de beste kaart van heel Playa Larga en het eten is van heel goede kwaliteit. Als je honger hebt, bestel dan een gegrilde vis: je krijgt een enorme joekel op je bord, genoeg om met twee of drie personen van te eten! De ‘langosta a la plancha’ is ook een aanrader, de beste kreeft die ik in lange tijd gegeten heb. Gerechten kosten tussen de $8 en $12 per persoon.

Casa Sol y Caribe of Casa Zuleyda

Deze twee opties liggen direct aan het strand in Caletón en de restaurants hebben een vergelijkbare kaart, met gerechten zoals kip en vis met rijst, maar ook sandwiches met ham en kaas. Prima voor een snelle lunch, en vooral de locatie direct aan het zandstrand onder de palmbomen is perfect. Sandwiches voor $3, kip en vis voor $8-$10.

.
El Caribeño

Aan de zuidwestkant van Caletón, aan het einde van het strand, vind je dit restaurant met heerlijk dakterras. Hoe het eten is weet ik niet, maar het is de perfecte plek voor een mojito met uitzicht over zee!

Pizza El Gato

Zoek je een snelle en goedkope snack? Dan kun je bij Pizza El Gato pizza’s kopen voor nog geen $1, de zogenoemde ‘peso-pizza’ die je ook kunt afrekenen in lokale pesos cubanos. Pizza El Gato zit tussen Caletón en El Entronque in, niet ver van het standbeeld van de grote stenen krab. Pizza’s voor 10-20 peso’s (24 Cubaanse peso’s is gelijk aan 1 US$).

.

Casas particulares in Playa Larga

Casa Alexis & Dignora in Caléton, Playa Larga

Een heel goede optie is Casa Alexis & Dignora, die vrijwel direct aan zee ligt in de wijk Caletón. Ze hebben vijf kamers, de eigenaren spreken goed Engels en er wordt geweldig voor je gekookt. De casa kun je gemakkelijk reserveren via Homestay.com – Casa Alexis & Dignora, een kamer kost €25 per nacht.

Casa Sol y Caribe in Caléton, Playa Larga

Een andere goede optie direct aan het strand is Casa Sol y Caribe. Deze casa ligt in het midden van alle ‘actie’ van Caletón, voor zover je daarvan kan spreken, haha. Op een drukke dag liggen er veertig mensen op het strand… Sommige kamers aan de voorkant zijn wat gehorig maar het terras en restaurant direct aan zee zijn top. Te boeken via Airbnb – Casa Sol y Caribe, een kamer kost €39 per nacht.

Gran Hostal Bahia de Cochinos in Caletón, Playa Larga

Ook in de wijk Caletón, niet direct aan het strand maar slechts een blok er vanaf. Heeft een dakterras met uitzicht op zee en de vissersbootjes in de haven. Heel goed ontbijt, supervriendelijke eigenaren en heerlijke kreeft! Te boeken via Homestay.com – Gran Hostal Bahia de Cochinos .


Lees ook: Mijn favoriete casas particulares in Cuba
.

Transport van en naar Playa Larga

De dienstregeling van de Viazulbus verandert nogal eens, maar soms gaat er een dagelijkse bus van Trinidad via Cienfuegos naar Playa Larga, die uiteindelijk eindigt in Varadero. Later op de dag gaat deze bus vanuit Varadero via Playa Larga ook weer terug naar Cienfuegos en Trinidad.

Er is ook nog een andere Viazulbus die (soms) stopt in Playa Larga, namelijk die tussen Havana en Trinidad. Deze stopt volgens de dienstregeling drie keer per dag in Playa Larga, maar is voor veel reizigers onhandig omdat ze niet vanuit Havana komen maar vanuit Viñales. En vanuit Viñales gaat er nou net geen bus naar Playa Larga helaas.

.

Of de Viazulbus nou wel of niet rijdt: de gemakkelijkste manier om per openbaar vervoer in Playa Larga te komen, is per taxi. Vanuit vrijwel elke plaats kun je een taxi regelen naar Playa Larga, vaak zelfs in een taxi colectivo (gedeelde taxi met andere reizigers). De meeste mensen gaan vanuit Havana eerst richting Viñales en vervolgens naar Playa Larga. In Viñales kun je via je casa particular vaak een plek in een taxi colectivo regelen naar Playa Larga, of informeer anders in Viñales bij het kantoor van Viazul of Cubataxi direct naast het centrale dorpsplein. De prijs van een taxi colectivo Viñales-Playa Larga is ongeveer $30-$35 per persoon. Let op: je wordt vanuit Viñales naar een overstappunt net buiten Havana gebracht, waar je vervolgens overstapt op een andere colectivo die je naar Playa Larga brengt. Soms moet je even wachten tot deze tweede taxi vol zit.

Vanuit Playa Larga kun je doorreizen naar Cienfuegos of Trinidad, ook per taxi colectivo die je wederom gemakkelijk via je casa particular in Playa Larga kunt regelen. De prijs van Playa Larga naar Cienfuegos in een taxi colectivo is $15-$20 per persoon, naar Trinidad ongeveer het dubbele.

Lees ook: Cienfuegos, koloniale stad met Franse invloeden
Meer lezen over Cuba?

> Mijn favoriete casas particulares in Cuba
> Een auto huren in Cuba – dit is wat je moet weten
> Mijn ideale route voor drie weken Cuba
> Cuba: mijn Havana hotspots!


Tot zover deze verzameling van info en tips over Playa Larga, een van mijn favoriete strandplaatsen in Cuba. Als je nog aanvullingen hebt: kom maar door!

Dit artikel bevat affiliatelinks. Meer weten?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

14 Comments

barbara 27 januari 2018 at 10:02

Een hele uitgebreide informatie over deze gebied met veel nuttige en nauwkeurige informatie. Ik ben al vaker geweest en vind ik altijd hartstikke leuk. Veel beter dan de andere bekende plekjes vol met toeristen ;-)

Reply
Edith 27 januari 2018 at 23:01

Bedankt voor je reactie Barbara, leuk om te horen dat je het een goed artikel vindt! En dat je Playa Larga net zo leuk vindt als ik ;-)

Reply
Astrid 28 januari 2018 at 12:34

Dag Edith,
We gaan in juni naar Cuba en ik heb je website al helemaal uitgeplozen. Deze blog is weer heel uitgebreid. Fijn! Vraagje… heb je voldoende privacy in de casa particulares?
Groet
Astrid

Reply
Edith 28 januari 2018 at 20:06

Hoi Astrid, in alle casas particulares heb je je eigen slaapkamer en badkamer. Ook krijg je altijd een sleutel mee van de deur van je kamer. Bij sommige casas moet je door het huis heen om bij de deur van je kamer te komen; bij andere casas heeft je kamer een aparte ingang aan de zijkant of achterkant van het huis. In principe heb je net zoveel privacy als je zelf wilt: vind je het leuk om een praatje te maken met de familie des huizes, dan kan dat. Ga je liever gewoon je eigen gang en ontbijt je alleen in de casa maar verder niks, dan is dat ook okee. De meeste eigenaren voelen dat prima aan!

Reply
Judith | Worldwife.nl 4 februari 2018 at 10:39

Playa Larga lijkt me een heerlijke plek voor een paar dagen strand. Ik neem deze plek dan ook zeker op in mijn planning voor november. De chalets van B&B EL Varadero zien er top uit!

Reply
Edith 9 februari 2018 at 12:09

Ja ik vond Playa Larga een heerlijke plaats! Lekker low-key, niet echt ‘droomstranden’ maar wel een heel fijne vibe!

Reply
Ina 2 november 2018 at 16:19

Playa Larga gaan we proberen – bedankt! Is het in februari in Cuba nodig om de casas particulares van te voren te booken of kun je op de bonnefooi gaan?

Reply
Edith 3 november 2018 at 20:21

Hoi Ina, op zich is de maand februari hoogseizoen in Cuba, hoewel het iets minder druk is dan bijv rondom de kerst- en nieuwjaarsperiode. Vooral in het oosten van Cuba zal je zonder reserveringen prima kunnen rondreizen, maar in de plaatsen Havana-Viñales-Trinidad zou ik toch wel een casa reserveren voor aankomst. In Playa Larga zullen in februari de casas direct aan het strand en in Caletón wel echt vol zitten als je niks reserveert, maar in het dorp verder van de kust af is er vast nog wel plek vrij.

Reply
Saskia 28 december 2018 at 19:39

Hoi, we gaan in juli naar Cuba met onze twee dochters van 12 en 15 jaar oud. We zouden graag de snorkeltour doen met de grote gele schoolbus. Kun je deze ergens vooraf boeken of doe je dat best in de casa ?

Reply
Edith 29 december 2018 at 13:07

Hi Saskia, wat leuk dat je in de zomer met je gezin naar Cuba gaat! De tour met schoolbus is niet van tevoren online te boeken, dat regel je het beste gewoon ter plekke in Playa Larga. En hou er rekening mee dat het ook zo kan zijn dat de bus die dag niet rijdt, dat de schoolbus kapot is… Het is en blijft Cuba ;-) Ik raad je aan ter plekke te informeren naar de excursie als je aankomt in je casa, zij kunnen je dan precies vertellen welke tours er de komende dagen mogelijk zijn. Veel plezier!

Reply
yaminamens 29 december 2018 at 17:31

Hi Edith, ik wil je aller eerst bedanken voor je blog! Ik heb hier al zoveel tips vandaan gehaald.
Ik ga in januari naar Cuba en zal de eerste paar dagen alleen zijn (voor mijn vriendin via een andere route aankomt). Ik wil de eerste dagen heel graag snorkelen. Raad je aan om zelf een snorkelsetje mee te nemen?

Reply
Edith 6 januari 2019 at 21:25

Hoi Yamina, als je in Cuba graag wilt snorkelen en waarde hecht aan goede spullen, zou ik zelf een setje meenemen. Je kunt niet op elk strand zomaar een snorkelset huren, en als het al mogelijk is zijn de spullen niet altijd in even goede staat. Soms wel, soms niet… Daarom zit je met een eigen snorkelset in ieder geval altijd goed!

Reply
yaminamens 29 december 2018 at 17:58

En dan direct nog een vraag. We reizen met particulieren taxi’s. Is het handig om een gewone (harde) koffer mee te nemen? Of zou een backpack handiger zijn? Dank!

Reply
Edith 6 januari 2019 at 21:27

Op zich kun je een harde koffer meenemen, maar die zal wel vaak op het dak gebonden worden. Want in de beperkte ruimte achterin de taxis is het gemakkelijker om zachte tassen en backpacks te stoppen, die kunnen wat beter gestapeld en op hun plek geduwd worden.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.