Van verse kreeft en garnalen tot de beste Italiaanse risotto
Tja, na zoveel weken in Cuba kan ik één brandende vraag die mij vaak is gesteld, nu wel beantwoorden: is het eten in Cuba echt zo slecht? Is het inderdaad alleen maar rijst en bonen en verder niets…? Nou, ik kan je vertellen dat ik tijdens mijn weken in Cuba wel meer rijst met bonen heb gegeten dan in mijn verdere leven bij elkaar denk ik. Maar gelukkig zijn er ook genoeg andere opties, zolang je maar een beetje weet waar je moet zoeken. Hier mijn tips voor culinair Cuba!
Veruit het grootste deel van de restaurants in Cuba wordt gerund door de staat. En dat betekent bijna altijd: ongeïnteresseerd personeel, matige kwaliteit van het eten en viezige kleedjes met vlekken van de vorige eters nog op de tafel. De menukaart bestaat meestal uit de volgende opties: kip, varkensvlees, vis of pizza. Weinig inspirerend en de ene keer smaakt het nog slechter dan de ander…
Gelukkig is het sinds een aantal jaar door Raúl Castro toegestaan om als Cubaan in je eigen huis een paladar te openen, een soort huiskamerrestaurant. In elke stad zijn er wel een paar te vinden en de laatste jaren worden het er steeds meer – overigens één van de redenen waarom je NU naar Cuba moet, want langzaamaan komen er steeds meer faciliteiten en mogelijkheden voor toeristen en ondanks dat het qua gemak wel prettig is, het haalt wel iets af van de charme van het reizen door het communistische en bijzondere Cuba.
Paladares
Anyway, paladares dus. De menukaart bestaat ook hier vaak uit kip, varkensvlees, vis, garnalen en kreeft, maar dan met meer zorg, liefde en originaliteit klaargemaakt. In de paladar Primos Twice in Santiago de Cuba aten wij de lekkerste kreeft van onze reis; paladar La Terraza in vissersplaats Gibara had veruit de beste ‘camarones enchiladas’ (garnalen in kruidige tomatensaus) en paladar Doña Eutimia in Havana serveert misschien wel de smakelijkste Cubaanse specialiteiten van heel Havana Vieja. De paladares zijn meestal ook gevestigd in mooie oude gebouwen met koloniale charme, hoge plafonds en donkerhouten meubilair. Ongeveer 100x beter dan een staatsrestaurant, dus kies je plekje om te eten met zorg uit! De meeste paladares hebben wel een uithangbord, maar in die vierkante stratenplannen in Cubaanse steden kun je gemakkelijk een straatje te ver naar links of rechts ofpen en dan kom je ze dus nooit tegen. Ik zal hieronder mijn tips voor de leukste paladares posten, dan kun je die adressen in ieder geval meenemen naar Cuba!
Casas particulares
Als laatste vermelding moet ik zeker de casas particulares noemen (zie ook mijn tip over slapen in casas particulares in mijn vorige artikel). Deze Cubaanse bed&breakfasts worden vaak gerund door trotse en gezellige families, waarvan de vrouw des huizes met heel veel liefde de meest geweldige maaltijden op tafel zet voor haar gasten. Wederom, het is kip, vis en kreeft wat de pot schaft, maar in groooooote hoeveelheden! Met rijst, bonen, salade, gefrituurde cassave, gekookte kalebas, soep en vaak ook nog een toetje hoef je niet bang te zijn dat je niet genoeg te eten krijgt. Wat wij meestal deden, was de ene dag in onze casa particular eten en de volgende dag in een paladar of restaurant. Op deze manier kregen we zeker om de dag een lekkere maaltijd en vaak zaten er ook tussen de paladares echte pareltjes.
Lees verder > Casas particulares in Cuba: wat kun je verwachten en hoe boek je ze?
Hier onze favoriete adresjes tijdens onze verschillende reizen door Cuba:
Taberna La Botija in Trinidad
Alleen dit restaurant al is de reden dat wij de laatste reis terug zijn gegaan naar Trinidad… Mmmm heerlijk eten! Een uitgeholde ananas gevuld met knoflookgarnalen, vleesspiezen met kip, varkensvlees en garnalen, een kaart vol kleine tapas… Beter dan menig restaurant waar ik in Nederland heb gegeten. En niet duur, de meeste gerechten kosten zo’n $8 per persoon (7 euro).
71B Calle Amargura, Cuba +53 52 830147
Paladar Doña Eutimia in Havana Vieja
De bekendste paladar van Havana Vieja en niet zonder reden. Altijd knetterdruk, dus loop op dag 1 in Havana meteen even langs en maak een reservering voor 1 of 2 dagen later (ja echt, zo druk is het dus). De prijzen zijn helemaal niet hoog, echt een aanrader.
Callejon del Chorro #60C (zijstraatje van de Plaza de la Catedral), +53 (0) 7 8611332
El Balcon del Valle in Viñales
Op de rand van de vallei van Viñales, naast het hotel Los Jazmines, heeft deze paladar een briljante lokatie. Voor $8 (7 euro) eet je hier kreeft, garnalen, kip of wat je maar wilt – alles is dezelfde prijs – met het beste uitzicht over de tabaksvelden en karstbergen wat je in Viñales maar gaat krijgen. Wees slim en kom tijdens de lunch, want met het avondeten is het donker en zie je helemaal niks… Haha die fout hebben wij vast voor je gemaakt ;-)
UPDATE > oktober 2016: er gaan de laatste tijd verhalen rond van toeristen die ziek zijn geworden nadat ze bij El Balcon del Valle hebben gegeten. Ohjee…! Let dus even op als je een gevoelige maag hebt, en hou het desnoods bij een drankje met een subliem uitzicht.
Paladar Primos Twice in Santiago de Cuba
De straat lijkt nogal saai en leeg, maar de kreeft in deze paladar is echt fantastisch! En hij kost $8 (7 euro), waar je normaal gesproken meestal $10 of $12 voor betaalt. De sfeer is ook fijn, servicegericht personeel en geen tourgroepen.
Calvario #262 tussen calles Habana & Trinidad, +53 (0)1 15 3652278
Paladar Las Terrazas in Gibara
De vraag is of je überhaupt naar Gibara moet… Niet persé zou ik zeggen, maar mocht je nou in Holguín of Guardalavaca zijn, dan is het vissersdorp Gibara een leuke dagtrip. Ga dan vooral lunchen bij paladar La Terraza, waar de ‘camarones enchiladas’ fenomenaal zijn. En ze kosten maar $4 (3,50 euro)! Ook hier kan je met de kreeft niet verkeerd gaan trouwens.
Calle Galixto García 40 (op de hoek met calle Céspedes), +53 (0) 24 844461
Paladar Sol Ananda in Trinidad
Restaurant in een mooi koloniaal gebouw, vol antieke meubels en zelfs een bed (?) in een van de zijkamers. Misschien wel de meest inventieve menukaart die ik in Cuba heb gezien, met Indiase curry en Dominicaanse ‘tamboril’. Niet goedkoop, zo’n $15 voor een hoofdgerecht, maar wel lekker om jezelf hier een keer een etentje te gunnen
Calle Rubén Martínez Villena 45 (aan de Plaza Mayor), +53 (0) 41 998281
Paladar San Salvador in Bayamo
Bayamo zelf is niet zo interessant, hoewel het handig jump-off-point is voor een bezoek aan de Comandancia de la Plata in de Sierra Maestra. Wie hier een dag verblijft en niet in z’n casa eet, kan goed terecht bij San Salvador. Voor ons het grootste pluspunt aan heel Bayamo! Fijne sfeer, lekker eten, prima plekje. En muzikanten die wat anders spelen dan Guantanamera, scoren bij mij altijd punten…
Calle Maceo 107, tussen calles Martí en Marmol, +53 (0) 23 426942
El Olivo in Viñales
Tja, je komt eigenlijk niet naar Cuba om Italiaans te eten. Maar alle goede restaurants en paladares ten spijt, soms heb je gewoon even zin in een goede pasta of risotto…! In de hoofdstraat van Viñales zit El Olivo, een fantastisch Mediterraans restaurant waar het altijd tjokvol zit. Het is het wachten waard!
Calle Salvador Cisneros 89, +53 (0) 48 696654
Verder lezen over mijn favoriete plekke in Cuba? Bekijk dan ook deze artikelen:
– De vallei van Viñales
– Picture-perfect Cuba: koloniaal dorp Trinidad
11 Comments
Als ik dit zo lees wordt het voor mij als vegetarier nog zwaar in Cuba! Kun je eigenlijk zelf koken in casas particulares? In een ander artikel van je las ik dat er niet echt winkels zoals wij die kennen zijn en je groenten, fruit e.d. alleen in de CUP kan kopen of met bonnen. Betekent dat dat je als toerist bent aangewezen op restaurants, paladeres en eten van de casa?
Ik ben zelf ook geen vleeseter, maar eet wel vis en garnalen; gelukkig maar, want daardoor kan ik in Cuba tenminste íets eten. Het is wel mogelijk hoor, als vegetariër. Maar ga er dan maar vanuit dat je veel rijst, bonen en salade (komkommer, tomaat en avocado) zal eten. Niet heel spannend, maar deze opties zijn eigenlijk altijd wel voor handen. En ‘strikt’ vegetariër zijn is wel lastig, ze scheiden vlees en rijst enzo niet heel goed, dus er kunnen wel dierlijke vetten in je eten zitten… En het klopt dat er bijna geen winkels zijn waar je wat te eten kunt kopen, dus dat is soms wel een beetje lastig. Ik neem altijd wat noodrantsoen mee vanuit Nederland ;-) Zelf koken in casa’s heb ik nog nooit gehoord; voornamelijk ook omdat ‘boodschappen doen’ bijna onmogelijk is! De casa’s regelen via-via hun eten, want winkels… tja… die zijn er dus niet echt. Het is een ingewikkeld land, maar oh zo de moeite hoor!
Boodschappen doen betekent daar uren in de rij zonder zekerheid dat je wat hebt of in de dollarwinkel. De eigenaren van de casas en de paladares regelen hun inkoop via het lokale circuit. Je kunt in bijna alle casas en de paladares perfect en veel eten voor weinig geld.
Hoi Bart, daar ben ik het helemaal mee eens. In de casas particulares en paladares kun je het heerlijkste eten krijgen!
Beste Edith, bedankt voor dit handige tekstje! Ik heb wel nog een vraagje. Je zegt dat het nauwelijks mogelijk is om in Cuba de dagelijkse boodschappen te doen. Ik las in jouw reactie dat je zelf altijd het nodige meeneemt.
Mag dit dan allemaal mee in het vliegtuig. Stel ik wil een 2 pakken sultana mee en wat andere koekjes. Mag ik dat dan het land invoeren?
Alvast bedankt voor je reactie!
Jasper
Hi Jasper, het is geen probleem om verpakt eten mee het land in te nemen. Ik pak zelf altijd de nodige dingen in, zoals sultana’s, ontbijtkoek, tucs, pistachenootjes, snickers, stroopwafels, etc. Dit soort dingen vind je maar heel weinig in Cuba, hoewel er tegenwoordig wel her en der enkele supermarkten zijn. Zo zag ik in Baracoa zelfs een Hollandse Spar! Maar de keus is vaak niet zo uitgebreid en het kan zijn dat je dagenlang geen winkel ziet waar je wat extra snacks kan kopen. En het eten vanuit Nederland kun je dan in je checkin-bagage stoppen, dan wordt er niet eens naar gekeken. Hoewel ik ook eerder gewoon krentenbollen meenam in mijn handbagage, no problem!
Hier kan ik wel wat mee, dankjewel!
Hoi Edith, ik heb weer een andere vraag. Wat voor eten kun je als lunch eten. Bestaan er ook sandwiches of iets dergelijks of wordt het ’s middags hetzelfde als ’s avonds?
Hoi Jasper, ondertussen is de restaurantkeus in Cuba voor avondeten een stuk groter geworden, maar de opties voor lunch blijven nog steeds enorm achter. Je kunt meestal wel ergens een broodje vinden, maar vaak is dit niet meer dan een wit bolletje met een plak kaas en ham. Tja… De Cubanen eten zelf een warm gerecht voor de lunch, dus de gebruikelijke rijst met kip of varkensvlees zeg maar. Een aanrader voor een écht lekker broodje is Cafe Bohemia in Havana Vieja!
ok , leuk om dit te lezen allemaal , er is geen enkel probleem om in cuba ano 2018 goed te eten ! in cuba ga je toch niet om te eten ,en de mensen weten ook niet goed hoe ze het moeten klaarmaken (jonge generatie) . heb nog in oktober geweest en er waren geen tomaten ! maar heb weer andere dingen leren eten en super lekker maar je mag niet met je ogen eten natuurlijk , top is een varkentje op de barbecue bij de locales .geniet ook van iets meer dan het havana en varadero .
Hoi Ronny, de mogelijkheden tot lekker en vooral gevarieerd eten in Cuba zijn de laatste jaren gelukkig enorm verbeterd. Op veel plekken is schaarste van bepaalde ingrediënten, maar er komen steeds meer innovatieve koks die met de middelen die beschikbaar zijn, hele lekkere gerechten op tafel toveren. Uit eten in Cuba wordt elke reis die ik maak een beetje leuker ;-)