persoonlijktoekomstwerk

Persoonlijke update – huis, werk en visum

5 mei 2016 24 Comments

Zo, ondertussen ben ik al weer ruim anderhalve maand terug in Nederland. Jeetje, wat vliegt de tijd! Er is een heleboel gebeurd en tegelijkertijd kruipt de tijd ook voorbij – maar dat heeft vast te maken met het feit dat Jesús in Cuba zit en ik hier ;-) Ik krijg van alle kanten vragen over huis, werk en visum, dus het wordt tijd dat ik jullie update. Plus: ik heb een leuke WINACTIE waarbij je een ontzettend gave muursticker kunt winnen!

winactie-muursticker-wereldmap-met-grenzen
Een eigen huis, een plek onder de zon…

Begin maart landde ik weer in Nederland, na een verblijf van bijna vier maanden in Servië. Jesús was een dag eerder alweer vertrokken naar Cuba en we kwamen ongeveer op hetzelfde moment in ons beider huizen aan, haha. Voor mijn vertrek naar Ecuador & Bolivia had ik mijn appartement in Den Haag opgezegd, dus toen ik in maart van dit jaar weer terugkeerde was ik even dakloos! Gelukkig mocht ik bij mijn lieve ouders logeren, waar ik mijn intrek nam in de logeerkamer.

Direct vanaf de eerste week ben ik druk op zoek gegaan naar een nieuwe eigen woonruimte. Dat het Den Haag moest worden, dat stond eigenlijk al snel vast; deze stad voelt gewoon als mijn ‘thuis’. In Den Haag staat genoeg te huur, maar aangezien ik als zzp’er niet een al te zware huurlast wilde aangaan, zocht ik in een relatief goedkoop segment. Best een beetje ingewikkeld, want bij de huizen die ik zag was altijd wel iets mis: of een piepkleine slaapkamer (precies genoeg voor een tweepersoonsbed, dichtgebouwd tegen alle muren), of in een aftandse staat met oud sanitair of een vooroorlogse keuken, of in een buurt waar ik liever niet wil wonen… Tja, blijkbaar ben ik dan toch een beetje picky. Het belangrijkst voor mij bleek uiteindelijk de staat van het huis te zijn, dus ik ben gaan zoeken naar mooie net gerenoveerde appartementen in een goede buurt. En ik heb er eentje gevonden! Ik lever in op woonoppervlak – mijn oude appartement was 60m2 (en veel te duur) en mijn nieuwe slechts 30m2, maar alles is wel helemaal fris en nieuw, met geweldige keuken en badkamer, én als grote bonus: een mega-dakterras van 3 bij 5 meter! Heeeeeerlijk. Per 1 juni kan ik erin, en tot die tijd logeer ik in het huis van een collega, dat te koop staat in Den Haag. Heel fijn! Weer mijn eigen plekje, in mijn eigen stad, in de buurt bij al mijn vrienden. persoonlijke-update-nieuw-huis-den-haag

En hoe gaat het met werk?

Het afgelopen jaar heb ik als freelancer gewerkt, zoals jullie waarschijnlijk wel weten. Lokatie-onafhankelijk, op verschillende plekken in de wereld, deed ik werk als tekstschrijver, projectmanager en websitebouwer. Hartstikke leuk en leerzaam en natuurlijk geweldig om dat vanuit het buitenland te kunnen doen. Het was iets waar ik al lang van droomde en wat ik gewoon móest onderzoeken. Daarbij gaf het lokatieonafhankelijk werken mij natuurlijk de kans om samen met Jesús ergens in de wereld een plek te zoeken waar we allebei konden wonen, zonder ingewikkelde visa. Helemaal top.

Tijdens ons verblijf in Belgrado afgelopen maanden, kwamen we er echter wel achter dat het reizende en werkende leven ook zo z’n beperkingen heeft. Waar het verplaatsen van land naar land eerst de ultieme vrijheid opleverde, voelde het langzaamaan ook een beetje als vluchten: het eind van een visum komt in zicht, we moeten weer door. Ons plan was om nog een jaar te gaan reizen na de Balkan, maar eigenlijk voelden we ook allebei aan dat we daarmee nog een jaar ‘op de vlucht’ zouden zijn. Want als we óóit naar Nederland zouden willen, zouden we toch die visum-molen in moeten. Jesús kan alleen Nederland bezoeken als hij eerst een Schengenvisum aanvraagt, en gezien zijn Cubaanse paspoort zou dat waarschijnlijk een flink bureaucratisch traject worden. Om over een mogelijke verblijfsvergunning in de toekomst nog maar te zwijgen. We hadden het gevoel dat we met een wereldreis van een jaar deze bureaucratische stap voor ons uit zouden schuiven, terwijl we op een gegeven moment allebei dachten: laten we dat dan nú maar doen, dan hebben we het gehad. We willen in de toekomst toch ook wel gewoon ergens een vast ‘thuis’ opbouwen samen.

digital-nomad-belgrado-koffiebar

Daar komt bij dat ik zelf wel kan reizen en werken en wonen in het buitenland, maar voor Jesús is dat lastiger. Ik heb de afgelopen jaren een boel skills verzameld, waarmee ik als ‘digital nomad’ veel verschillende soorten werken online kan doen. Maar voor een Cubaan, die niet is opgegroeid met computers of internet, is dat best een ingewikkelde stap. Zijn eigen website VisitaVinales.com is een geweldig initiatief, maar daarmee helpt hij voornamelijk zijn familie in Cuba. Daar kan hij zelf niet echt van leven. Dus ook daarvoor zou het fijn zijn om een plek in de wereld te hebben waar we allebei voor vast kunnen wonen en werken. En dan is Nederland een handigere optie dan Cuba, qua mogelijkheden en welvaartsniveau.

Terug op het honk bij Riksja!

Okee, dat was een lange introductie om te vertellen waar ik nu sta qua werk, haha. Nadat we dus hadden besloten om na de Balkan richting Nederland te gaan, kwam er voor mij een nieuwe situatie op mijn pad: wil ik als zzp’er verder in Nederland? Ik werd zzp’er om lokatieonafhankelijk te kunnen werken, maar als ik weer voor vast in Nederland zou gaan wonen, was het eigenlijk niet persé mijn droom om eigen baas te zijn. Tijdens mijn freelanceperiode is mijn oude werkgever Riksja Travel altijd mijn grootste opdrachtgever geweest, en bij terugkeer in Nederland duurde het dan ook niet lang voor ik weer eens bij hen langs wipte. Toen kwam het hoge woord er al snel uit: ik zou hartstikke graag weer bij hen aan de slag gaan in loondienst, en zij wilden mij graag weer met open armen ontvangen. Wat ontzettend fijn!

Ik ben vorige week maandag weer begonnen en ik kan je eerlijk zeggen: het werken van 9 tot 6 is weer even wennen na al die maanden van vrijheid… Maar tegelijkertijd is het ook zo ontzettend leuk om weer met al mijn collega’s te werken, de ochtend samen te starten met het ontbijtje (echt hoor, lang leve Riksja!) en me te kunnen storten op alle geweldige projecten en bestemmingen waar Riksja Travel mee bezig is. Ik ben hartstikke gelukkig om weer terug te zijn op het oude honk! Of, zoals ik het zelf eigenlijk liever zeg: ik ben niet ‘teruggegaan’ naar Riksja, maar heb opnieuw voor Riksja gekozen. Want ik merk dat ik met nieuwe energie en nieuwe ogen naar dingen kijk. Zaken die ik voor lief was gaan nemen, waardeer ik weer. En klussen die routine waren geworden, doe ik nu echt weer met plezier. Ook dat is dus goed nieuws!

parque

Hoe staat het met het visum voor Jesús?

Ja, dat is natuurlijk de vraag die iedereen bezig houdt: hoe staat het met het Schengenvisum? Heel lief om te merken dat iedereen zo met ons meeleeft. De eerste aanvraag voor het visum is in februari afgewezen in Belgrado, helaas. We hebben een advocate in de arm genomen en op dit moment is er een bezwaar ingediend tegen de beslissing. De IND heeft nu tot 7 juni de tijd om de zaak te herzien en een nieuwe beslissing te nemen. Hartstikke spannend! We hebben onze uiterste best gedaan om alle papieren aan te leveren en ons verhaal te doen. Nu is het fingers crossed! Als alles goed loopt (en ik durf het bijna niet op te schrijven, bang dat ik het jinx!) zou Jesús denk ik in juli naar Nederland kunnen komen. Hoeraaaaa, wat spannend!

Overigens: het gaat dan gewoon om een vakantie, en na zijn tijd hier moet hij dan gewoon weer terug naar Cuba. Dit is echt een testperiode, om te kijken hoe het ons samen bevalt in Nederland. Want dat is natuurlijk wel weer even andere koek dan Belgrado! Vervolgens zou er een traject kunnen starten van inburgeren vanuit Cuba (hij moet dan een Nederlandse taaltoets afleggen op de Nederlandse ambassade in Havana) en een verblijfsvergunning aanvragen, en ook dat is nog een lange weg. Dat duurt zeker weer enkele maanden. Dus voordat we goed en wel écht samen in Nederland zijn, zijn we wel bijna een jaar verder. Vandaar dat ik voor de komende periode wel even genoeg heb aan een huis van 30m2, want voorlopig woon ik daar dus nog gewoon in mijn eentje…

Maargoed, ik ben al wel allemaal plannen aan het maken voor deze zomer, als Jesús hopelijk hier is! Citytripje hier, uitstapje naar de Zaanse Schans en de Veluwe daar… Misschien nog even naar Duitsland of Frankrijk? Het reizigersbloed kruipt waar het niet gaan kan.

muursticker-winactie-tenstickers

Okee, daar is ‘ie eindelijk: de WINACTIE!

Voor de mensen die alleen geïnteresseerd waren in de winactie, was het wel een flinke lap tekst die je eerst door moest, haha. Maar goed, ik heb iets harstikke leuks wat ik mag weggeven: een muursticker van Tenstickers. Op deze pagina vind je meer info. Doe mee en wie weet kun jij binnenkort zo’n gave sticker op je muur plakken!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

24 Comments

Jessica 6 mei 2016 at 01:01

Hoewel ik veel al wist is het inderdaad wel handig om alles even op een rijtje te zetten, want je bent net zo heerlijk impulsief en wisselend met plannen als ik :D Ik ga voor jou en Jesus duimen dat het allemaal goed gaat komen met zijn visum, want ik gun het jullie van harte!

Reply
Edith 6 mei 2016 at 21:58

Haha, wisselend van plannen? Nah dat herken ik totaal niet ;-) Dank voor het duimen!

Reply
Sabine 6 mei 2016 at 02:13

Wat fijn om te lezen dat je weer een baan hebt bij Riksja! Lijkt me heel leuk :) En het zou echt tof zijn als hij in juli naar NL kan komen! Ik duim met Jessica mee dat dat helemaal goed gaat komen! Zou zo leuk zijn! Ook gefeliciteerd trouwens met je huisje!

Reply
Edith 6 mei 2016 at 22:00

Ja, Riksja en ik dat is al zeven jaar liefde. Dus heel fijn dat ik daar weer een plekje heb! En dank voor de huis-felicitaties!

Reply
gezinopreis 6 mei 2016 at 07:07

Haha dan weet ik direct waarom ik als volgende artikel idee Cuba kreeg genoemd ;-) Wat leuk dat je weer terug bent bij Riksja. Deze persoonlijk updates zijn ook fijn om te lezen. Hoop echt dat het jullie lukt met het visum!

Reply
Edith 6 mei 2016 at 22:01

Haha nou mij is nog niks gevraagd, dus misschien wordt ‘ie door iemand anders geschreven ;-) Soms denk ik dat niemand zit te wachten op een persoonlijk verhaal als ze een reisblog lezen, maar ze worden toch altijd goed gelezen. Fijn dat je de updates leuk vindt!

Reply
Karlijn Travels 6 mei 2016 at 09:10

Ha fijn, een update! Goed om te lezen dat je een huis hebt gevonden en wat leuk dat je weer bij Riksja aan de slag bent! Je kunt vervelendere werkgevers treffen, denk ik ;) Ik hoop dat Jesús inderdaad in juli naar Nederland kan komen, dat zou geweldig zijn. Ik duim voor jullie!!

Reply
Edith 6 mei 2016 at 22:02

Aah ja, ik vind het ook helemaal leuk dat ik weer bij Riksja werkt. Voelt als vertrouwd en geeft superveel energie. Dank voor het duimen!

Reply
Jennifer 6 mei 2016 at 10:14

Leuk om te lezen dat het goed met je gaat :) Ik hoop dat je heel snel duidelijkheid hebt over wat betreft je vriend. Stomme visa’s ook ;)

Reply
Edith 6 mei 2016 at 22:04

Jaaaa hoop ik ook! Ik vrees een beetje dat dit is hoe het waarschijnlijk bij jouw vriend ook zou gaan…? Dan besef ik me echt hoeveel een Nederlands paspoort waard is.

Reply
Anita - Reisvlinder.nl 6 mei 2016 at 10:26

Leuke update met veel goed nieuws! Gefeliciteerd met je nieuwe woning (wauw, een dakterras) en met je nieuwe, oude baan! Ik ben zelf sinds begin dit jaar aan het freelancen en hoewel ik de vrijheid heerlijk vind, mis ik het wel om collega’s te hebben. Ik hoop dat het allemaal gaat lukken met het visum. Fingers crossed! Veel plezier in Cuba!

Reply
Edith 6 mei 2016 at 22:06

Dank je Anita! Ja voor mij heeft freelancen ook plussen en minnen tegelijkertijd. Ik vond de onzekerheid best moeilijk, daar werd ik heel onrustig van. En ik vond het inderdaad soms behoorlijk eenzaam. Ik vind het zo leuk om nu weer collega’s om me heen te hebben! Hoewel ik aan het eind van de dag steeds bekaf ben, ik ben niet meer zoveel mensen om me heen gewend, haha! En plezier in Cuba gaat vast lukken, dank ;-)

Reply
lottevdw 6 mei 2016 at 13:37

Yay, wat leuk dat je een fijn gezellige appartementje gevonden hebt! Nog even aftellen tot 7/6 dus, ik duim! Maar misschien tel je nog wel harder af naar juli, als Jesus weer bij je is :)

Reply
Edith 6 mei 2016 at 22:09

Pfoe, ik tel eerst maar gewoon af tot deze zondag, als ik naar Cuba ga ;-) One step at a time! En dat houdt het ook wat behapbaarder, haha. Dan gaat de tijd vanzelf voorbij!

Reply
Eva - eighty7 6 mei 2016 at 15:46

Wat een leuk huisje, gefeliciteerd met je eigen plek, en je baan bij Riksja natuurlijk! Goed dat je zo snel je draai weer hebt gevonden.

Reply
Sigrid | My Travel Secret 6 mei 2016 at 20:41

Wauw, wat is er al weer veel veranderd. Fijn dat alles zo op z’n plaats lijkt te vallen ☺️ Nu dat laatste puzzelstukje nog ? Maare…jij ging toch ff op en neer naar Cuba? Over 2 weekjes ff bij kletsen ?

Reply
Edith 6 mei 2016 at 22:10

Echt hè? En dat allemaal in twee maanden! Ik ben nogal ongeduldig van aard en vind altijd dat alles veel te langzaam gaat, maar als ik het zelf zo teruglees is er in een tijdsbestek van 1 maand eigenlijk een heleboel gebeurd! En yessss, deze zondag lekker naar Cuba ;-) Zie je de 22e!

Reply
zandenb 7 mei 2016 at 07:26

Fijn te lezen dat het je goed gaat Edith, veel plezier bij Riksja weer!!

Reply
Linda | One Day Trip 7 mei 2016 at 09:31

Pff, wat een gedoe, dat visumgebeuren. Hopelijk krijgen jullie binnenkort goed nieuws!
En gefeliciteerd met je ‘nieuwe’ baan!

Reply
Yvonne 7 mei 2016 at 14:23

Wat fijn dat je zo’n mooi huisje hebt gevonden en wat heerlijk met zo’n groot dakterras. Lekker genieten, zeker met dit soort zonnige dagen. En ook weer een nieuwe-oude :) baan… het verbaast me altijd in hoe zo’n korte tijd je in een land als NL dingen toch weer “op de rit” kunt krijgen, zo fijn!! Wat een gedoe omtrent het visum, hopelijk 7 juni goed nieuws. Fingers crossed.

Reply
Robert | Traveljunks 9 mei 2016 at 09:55

Goed van je nieuwe baan en woning zeg. Nu maar hopen dat het met het visumgedoe een beetje vlot verloopt en Jesús snel naar Nederland kan komen. Ik zal voor jullie duimen :-)

Reply
Marcella 27 mei 2016 at 12:15

Leuk om zo’n uitgebreide update te lezen! Ik hoop zo dat er intussen al meer nieuws is over het visum van Jésus! Zou gaaf zijn dat je in juli lekker met hem op pad kunt! Zo te lezen heb je een tof appartement gevonden, en je kunt er al bijna in. Veel succes met verhuizen en inrichten! Daar komt die sticker wel bij van pas ;-)

Reply
Malou 8 juni 2016 at 20:56

Aah ik lees je update nu pas! Als ik ‘m eerder had gelezen, had ik gewoon al vóór de post geweten dat je m’n buurvrouw was! Haha. Ik kom me binnenkort wel even voorstellen. Is wel leuk om je buren te kennen. ;-). Superfijn dat je weer bij Riksja werkt!

Reply
Edith 9 juni 2016 at 21:36

Haha, te grappig echt dit! En dank voor de post. Wip vooral even langs binnenkort, leuk! :-)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.