budgetinspiratiereizenrondreistips

Hoeveel hebben we uitgegeven in Bolivia?

28 augustus 2015 18 Comments

Vanmorgen zijn we, na bijna drie maanden doorgebracht te hebben in Bolivia, weer geland in Ecuador. Tijd dus voor een nieuwe ‘kostenpost’! Van tevoren hadden we onszelf een dagbudget gesteld van €35 per dag met z’n tweetjes, gebaseerd op het feit dat we het in Ecuador hebben gered voor €45 per dag en het leven en reizen in Bolivia waarschijnlijk wat goedkoper is. Is het gelukt?

Ook deze drie maanden heb ik onze uitgaven weer trouw bijgehouden in Trail Wallet op mijn iPhone, ik blijf dat echt een fantastische app vinden. Dat wordt nog afkicken, als ik straks weer even in Nederland ben ;-) We begonnen onze reis in La Paz en hadden daar al snel door dat €35 per dag met z’n tweetjes niet haalbaar was. We zaten rap op €45 per dag, waarbij we megagoed op onze uitgaven letten. We hadden wel verwacht dat La Paz duur zou zijn, dus probeerden met man en macht de kosten in de periode erna naar beneden te krijgen. Waren we hierin succesvol?

bolivia-kleuren-doeken-markt

Here we go: onze dagelijkse uitgaven tijdens bijna drie maanden Bolivia komen uit op (…. tromgeroffel …): €46,15 per dag met z’n tweetjes, oftewel €23,08 per persoon. Oeps. Dat is wel een flink stuk hoger dan de van tevoren bedachte €35! Sterker nog, het is ook meer dan we in Ecuador uitgaven per dag. Dusss… Al snel hadden we door dat €35 per dag met z’n tweetjes ons niet ging lukken en dus rekten we het dagbudget al snel op naar €45 per dag (zo’n 350 boliviano’s).

Na even nadenken was het eigenlijk wel logisch dat onze uitgaven hier wat hoger lagen. Zo hebben we in Ecuador een paar leuke samenwerkingen gehad met reisorganisaties, waardoor we gratis overnachtingen en gratis excursies konden doen. In Bolivia hebben we elke overnachting en elke excursie zelf betaald. Ook hebben we in Ecuador twee weken vrijwilligerswerk gedaan in de taalschool van Mayra in Baños, waarbij we gratis in een mooi appartement konden slapen. Dat hielp ons om de kosten in Ecuador te drukken en die leuke voordeeltjes hadden we in Bolivia niet. Daar tegenover stond dat ik in Bolivia meer betaald werk voor Nederlandse bedrijven heb kunnen doen, dus het inkomen lag wel hoger dan tijdens onze periode in Ecuador. Al met al spelen we dus redelijk quitte, als je de inkomsten en uitgaven van elkaar af trekt.

Goed, tijd voor een overzicht! Hoeveel hebben we uitgegeven aan welke categorie? Eerst even een overzichtje en daarna wat meer uitleg.

> accommodatie: 30,5%
> transport: 6,5%
> eten en drinken: 46,1%
> excursies en entreegelden: 9,6%
> entertainment: 2,4%
> overig: 4,9%

uitgaven-bolivia-drie-maanden-budget
Accommodatie: 30,5% oftewel €1.197,03

De prijzen van hostals en hotels lagen in Bolivia zeker lager dan in Ecuador. Zo sliepen we in Sucre in een fijn hostal (met gedeelde badkamer) voor 70 bolivianos (€9) per nacht, net als in Copacabana waar we een kamer hadden met eigen badkamer voor 70 bolivianos (€9) per nacht. De grote steden waren wel wat duurder; in La Paz, Cochabamba en Santa Cruz kostten onze hotelkamers met eigen badkamer zo’n 150 tot 160 bolivianos per nacht, oftewel ongeveer €21. De rest van de plekken zat er ongeveer tussenin. Een aantal nachten brachten we ook door in nachtbussen; op die manier konden we wat besparen op onze overnachtingskosten. Overigens vonden we ritten van langer dan 7 uur ook niet echt relaxt in een dagbus; dan liever de nachtbus en half slapend de tijd doorbrengen. Dat is vast niet iedereen met me eens, maar voor ons werkte het prima.

Zo ziet een hotelkamer van €9 er uit in Bolivia. Niet heel slecht, toch?

 

Transport: 6,5% oftewel €253,47

Wie even op de kaart kijkt ziet het al snel: Bolivia is een gigantisch land! Ongeveer 26x zo groot als Nederland, dus je kunt je voorstellen dat wij in drie maanden tijd flink wat kilometers hebben afgelegd. De kortste busritjes duurden al gauw drie uur en de langsten duurden 15 uur en dat waren nachtbusritten. De bussen zijn niet duur, ongeveer €1 per uur, maar met zulke lange ritten lopen de kosten dus wel op. Voordeel is wel dat we ons niet zo vaak verplaatsten als in Ecuador en wat langer op een plek bleven. Dan blijkt maar weer dat ‘slow travel’ zeker qua vervoerskosten gunstig is voor je portemonnee.

bolivia-5-maanden-update-bus-sucre

Eten en drinken: 46,1% oftewel €1.807,49

Het duurde even voordat we in Bolivia doorhadden hoe we goedkoop konden eten en drinken. In Ecuador waren we erg gewend geraakt aan de goedkope ‘almuerzos’, maar die konden we in La Paz – waar we alles bij elkaar ongeveer een maand hebben doorgebracht – niet echt vinden. Geen lekkere in elk geval. Daarbij telt La Paz een boel goede restaurants en daar hebben we het maar even flink van genomen: uit eten bij Cubaans restaurant El Sabor Cubano, Mexicaans restaurant La Cueva en Nederlands gerund restaurant Sol y Luna. En nog een keer. En nog maar een keer… hihi. Na wat weken hadden we – vooral buiten La Paz – door hoe we in Bolivia goedkoop de dag konden doorkomen: zo ontbeten we in Sucre op de lokale markt elke dag voor een gezamenlijke prijs van €1,60 en lunchten we op deze zelfde markt samen voor €3,30. Op straat kosten versgeperste fruitsapjes maar 5 bolivianos (€0,65) en lekkere versgebakken salteñas – de Boliviaanse versie van empanada’s, gevuld met gehakt, kip en groenten – kosten maar een euro. En het is nog lekker ook! De lokale markt was dus zeker de oplossing om onze uitgaven wat naar beneden te krijgen.

Maar goed, eten en drinken is veruit onze grootste kostenpost. Hier in Bolivia hebben hostals niet vaak een keuken, wat in Ecuador nog wel eens het geval was. Daarbij houden we gewoon heel erg van eten…! Onze allereerste post in Ecuador begon er al mee en er is in de tussentijd eigenlijk niets veranderd :-) Gemiddeld gaven we per persoon €10,75 per dag uit aan eten en drinken, inclusief Edith’s chocoladeverslaving en Jesús’ voorliefde voor friet (want aardappelen, die hebben ze in Cuba niet!). Als je het zo bekijkt, valt het ineens wel weer mee hè, dat bedrag.

Jesús is helemaal in zijn nopjes met lamavlees!

Excursies en entreegelden: 9,6% oftewel €376,64

We hebben niet veel excursies gedaan, maar degene díe we deden, waren meteen echt heel gaaf. Bijvoorbeeld de driedaagse tour over de zoutvlakte en door de ruige omgeving van Uyuni, de trip naar Isla del Sol in het Titicacameer, een paardrijdtocht in Tupiza en een tour door de mijnen van Potosí. Stuk voor stuk ook geen goedkope excursies, maar wel zeker de moeite waard. We hebben wel nog halfslachtig geprobeerd wat gratis tours te krijgen in ruil voor publiciteit op mijn blog, maar omdat ik vooral veel tijd hard bezig was met werken, was er niet echt tijd om dit goed uit te zetten of op te volgen. Dat hoop ik bij een volgende reisbestemming wat structureler aan te pakken, want dat zijn wel echt de leuke mogelijke voordeeltjes van het runnen van een reisblog.

bolivia-uyuni-laguna-verde

Entertainment: 2,4% oftewel €92,62

Niet een erg groot bedrag, en op een sporadische mojito van Edith hier en daar na, bijna volledig uitgegeven door Jesús. Door zijn baantjes in restaurants en bars ontmoette hij veel gezellige mensen en daar ging hij in het weekend wel eens mee uit. We hebben een paar keer samen genoten van het happy hour in een bar, altijd goed voor het budget. En een flesje wijn af en toe op de hotelkamer, want hier in Bolivia wordt dus behoorlijke goede wijn gemaakt!

Overig: 4,9% oftewel €195,12

De categorie ‘overig’ is altijd een beetje een onbeduidende. Wat valt daar nou onder? Nou, als ik het lijstje af ga kom ik de volgende dingen tegen: shampoo-douchegel-zonnebrand-deodorant, wasserijkosten, rollen wc-papier, handschoenen en mutsen tegen de vrieskou (voor Edith in Uyuni, voor Jesús in heel Bolivia, haha), de kapper, internetcafe’s (ja echt waar, soms was de wifiverbinding te beroerd voor mij om fatsoenlijk te kunnen werken en moest ik naar een internetcafé) en een flinke voorraad medicijnen voor respectievelijk hoogteziekte, een ontstoken kies en nog een keer hoogteziekte. Een beetje een ratjetoe met van alles en nog wat dus.

Ook deze prachtige nieuwe (en goedkoopste van de markt) handdoek valt in de categorie 'overig',,,

Ook deze prachtige nieuwe handdoek (de goedkoopste van de markt) valt in de categorie ‘overig’…

De buitencategorie ‘Jesús & Cuba’

Ja en dan is er dus nog die speciale categorie die we de vorige keer bij het kostenplaatje van Ecuador hebben geintroduceerd: ‘Jesús & Cuba’. Ik houd deze kosten apart, omdat ze voor ons van toepassing zijn, maar voor andere reizigers eigenlijk niet. Zo kunnen jullie makkelijker vergelijken of het kostenplaatje wat wij hierboven schetsen, ook een beetje voor jullie geldt. Daarbij zijn het kosten die voor ons vaak ook een beetje buiten het dagelijkse eten-drinken-reizen-slapen-plaatje vallen, dus ik vind het fijn om ze apart bij te houden.

Die buitencategorie, dat was een flinke deze maand. En die zit dus nog niet in het dagbedrag van €46,15… Aiiii. Hier in Bolivia vielen de volgende kosten in deze speciale categorie: visumkosten voor Jesús (1 visum en 2x verlenging voor €100), Engelse privéles, telefoonkosten naar Cuba, een bril en een boel kado’s voor het Cubaanse thuisfront. Jesús heeft hier in Bolivia natuurlijk een paar weken gewerkt en daarmee aardig wat cash verdiend; dat heb ik mooi verrekend met deze kosten en dus tel ik ze lekker niet mee voor het eindtotaal. Zo, creatief boekhouden :-) Zou ik al die kosten wel meetellen, dan komt ons officiële eindbedrag uit op €51,22 oftewel €25,61 per persoon per dag. Nog steeds te overzien, maar dus wel echt hoger dan in Ecuador.

Dit heeft niks met onze uitgaven te maken, maar vind ik vooral een hilarische foto ;-)

Dit heeft niks met onze uitgaven te maken, maar vind ik vooral een hilarische foto ;-)

 

Binnenkort volgt er nog een laatste kostenplaatje van deze trip naar Zuid-Amerika, namelijk: wat kosten de Galapagos on-a-budget? Want morgen (!) vliegen we naar deze geweldige eilandengroep in de Pacifische Oceaan. Can’t wait! Iedereen zegt dat de Galápagoseilanden reteduur zijn, maar ondertussen ben ik op het internet al verschillende artikelen tegengekomen die zeggen dat het wel meevalt, als je slim op je geld let. En dit zullen wij zeker gaan doen!


Zo, wat vinden jullie van onze uitgaven in Bolivia? Is het een beetje wat je had verwacht? En zou je zelf rond kunnen komen van dit bedrag denk je? Laat vooral een comment achter, vinden we leuk! :-D

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

18 Comments

Bart I Hasta la Proxima 28 augustus 2015 at 01:29

Leuke en handige post – Ik wist niet dat Ecuador in verhouding goedkoper was dan Bolivia. Wat goed is, want Ecuador staat nog op het te bezoekenlijstje bij mij. En een hele mooie handdoek… dacht eerst dat die ook in de buitencategorie zou vallen ;)..

Reply
Edith 28 augustus 2015 at 15:00

Hola! Hmmm nee ik denk dat Bolivia in principe goedkoper is dan Ecuador hoor. Voor ons pakte het alleen andersom uit, omdat wij in Ecuador een paar leuke samenwerkingen hadden die ons veel geld bespaarden, terwijl we in Bolivia alles zelf hebben betaald. Hahaha ja en die handdoek… Ik durf er niet mee door de gang als ik ben gaan douchen dus draag em altijd maar even binnenstebuiten ;-)

Reply
Yvon 28 augustus 2015 at 03:41

Verrassend en verhelderend overzicht! Ik dacht altijd dat Zuid-Amerika wel duurder zou zijn! Zou hier zéker va rond kunnen komen, dat moet geen probleem zijn!

En hoezo afkicken in Nederland? Daar kun je de app toch ook gewoon blijven gebruiken?

Reply
Edith 28 augustus 2015 at 15:02

Zeker Ecuador en Bolivia zijn qua budget goed te doen in Zuid-Amerika! Argentinië en Brazilië zijn wel echt een stuk duurder – backpacken door Brazilië kostte mij bijvoorbeeld zo’n €55-60 per dag in m’n eentje. En misschien moet ik Nederland ook maar gewoon een dagbudget instellen, haha! Voelt het ook nog een beetje alsof ik op reis ben, wat ik eigenlijk ook ben aangezien ik geen eigen huis meer heb :-)

Reply
Linda | One Day Trip 28 augustus 2015 at 11:49

Wat een mooie handdoek :)

Ik weet niet goed wat ik had verwacht. Ik weet natuurlijk wel dat Zuid-Amerika een stuk duurder is dan Zuidoost-Azie, maar Bolivia is wel weer het goedkoopste/armste land van Zuid-Amerika (zegt men). Ben wel een beetje ‘bang’ hoe duur o.a. Argentinie en Brazilie zal zijn. Ach, ik zie het wel…

Reply
Edith 28 augustus 2015 at 15:04

Ja ik denk dat Bolivia zeker het goedkoopste land van Zuid-Amerika is. Colombia schijnt ook heel goed te zijn voor je budget. Argentinië en Brazilië zijn absoluut duurder! Toen ik in Brazilië backpackte, kostte me dat ongeveer €55-60 per dag in m’n eentje. Nogal een verschil! Ik reisde toen niet echt ‘slow’ en deed meer excursies, maar het niveau is ter plekke ook wel gewoon echt een stuk hoger.

Reply
Sandra 28 augustus 2015 at 12:33

Jeetje, ik vind het eerlijk gezegd allemaal wel meevallen haha! Noord-Amerika is echt zoveel duurder. Niet duurder dan Nederland, goedkoper zelfs, maar wel echt heel veel duurder dan Zuid-Amerika. Ons budget is vaak $100 per dag per persoon. Daar zit dan wel alles bij in: overnachtingen, eten en drinken, excursies, autohuur en benzine. Reizen met OV kan wel, maar niet altijd even handig…

Reply
Edith 28 augustus 2015 at 15:07

Jaaaa dit staat natuurlijk totaal niet in verhouding met wat reizen in Noord-Amerika kost, haha! Ik heb ook wel eens een rondje door Zuidwest-Amerika gemaakt, ook door het Westen van Canada trouwens, en dat is wel even andere koek. $100 per dag klinkt dan heel redelijk, ja. Ik moet zeggen dat we nu juist express voor goedkope landen kiezen, simpelweg omdat we daar langer kunnen wonen en reizen met ons geld. Maar mijn vriend zou echt heeeeeeeel graag naar een wat ontwikkelder en duurder land gaan, haha. Hij woont zelf immers in een ontwikkelingsland en is echt dying om wolkenkrabbers en moderne steden te zien ;-)

Reply
Jessica 29 augustus 2015 at 00:13

Ik vind dat jullie het heel netjes doen qua kosten hoor! Ik reken meestal op 25 euro per persoon per dag, maar op de een of andere manier vallen die kosten altijd wat hoger uit.. :’) Misschien kan ik maar beter op 30 euro per dag gaan zitten.. :P En ik vind het knap hoe je zo goed tijdens het reizen blijft werken. Ik weet uit eigen ervaring dat het soms best wat discipline kost om een dag achter je laptop te schuiven terwijl andere mensen toffe dingen ondernemen. Mijn hoogtepunt van zo’n dag is dan soms het gesprek met de koffieverkoper of een gebarentaal-gesprek met een lokaal kindje, maar soms zijn die momenten meer memorabel dan al die highlights in een land. Geniet van de Galapagos, ben heel benieuwd naar je avonturen!

Reply
Edith 3 september 2015 at 15:46

Hmm ja werken op reis is wel een verhaal apart. Ik heb het zeker aan het begin echt wel moeten ‘leren’, ik heb gemerkt dat ik het werk op de eerste plek moet zetten en reizen pas daarna komt, want anders komen mijn deadlines in de knoei. Ook moeten we echt een langzaam tempo aanhouden en vooral rondom deadlines ons niet verplaatsen… Want als er in de volgende plek niet snel een goede internetverbinding te vinden is, is er dikke stress! – en ja, dat is helaas wel een paar keer gebeurd ;-) Maar wel herkenbaar wat je schrijft, dat ik op werkdagen soms kan genieten van de kleine lokale dingen hier. En dat is alsnog een stuk leuker dan de dagelijkse gebeurtenissen in Nederland, haha.

Reply
Leonie 29 augustus 2015 at 15:29

Valt uiteindelijk nog best wel mee als je je bedenkt dat het voor twee personen is! Knap hoor dat je alles bijhoudt. Ik probeer het de eerste dagen wel maar daarna vergeet ik het of heb ik er geen zin meer in. Ben heel benieuwd wat de uitgaven op de Galapagoseilanden zullen zijn! Vrees dat ik die ivm. de kosten aan me voorbij moet laten gaan als ik in Ecuador ben, maar ik hoop heel erg dat het toch mogelijk is met een beperkt budget. :)

Reply
Edith 3 september 2015 at 15:43

Haha voor mij is het bijhouden van de uitgaven bijna een soort verslaving ;-) Ik ben iemand die ook oprecht extra gelukkig is als er een goedkoop dealtje gescoord wordt :-) We zitten nu op de Galápagoseilanden en ik kan je zeggen: de uitgaven hier ter plekke vallen echt erg mee! Guesthouses en eten zijn er al voor kleine prijsjes. Het dure deel is om hier te komen… Maar bij thuiskomst in Nederland zal ik er uitgebreid over schrijven! PS. Het is hier wel echt heeeeeeeeeeeel gaaf :-)

Reply
Vincent 12 september 2015 at 16:19

Cool! Die app kende ik nog helemaal niet, maar lijkt me super handig! Achteraf toch een beetje gissen altijd wat een vakantie heeft gekost. Vooraf maak ik altijd een budget en daar probeer je dan binnen te blijven, maar met zo’n app is dat natuurlijk veel handiger!

Reply
Edith 12 september 2015 at 21:17

Ja hij is echt superhandig! Ik heb em nu zelfs voor deze twee maanden in Nederland ook in gebruik… Tis bijna een verslaving, haha :-)

Reply
Kirsten | Travelaar.nl 18 september 2015 at 19:40

Fijn overzicht! Ik was op zoek naar budgetposts van Midden Amerika, maar Zuid Amerika trekt me ook heel erg en kwam toevallig op jouw artikel terecht :) Handig gedaan! De uitgaven in Bolivia vallen me verrassend mee moet ik zeggen. Toch nog maar niet van mijn lijstje schrappen en me wat meer in verdiepen dus. Top!

Reply
Edith 18 september 2015 at 21:30

Haha, grappig! Bolivia is absoluut het goedkoopste land van Zuid-Amerika, dus als je die kant op gaat doe je hier het langst met je budget ;-) Ik vind zelf het blog van Along Dusty Roads echt top, als je op zoek bent naar info over reiskosten in Midden- en Zuid-Amerika: http://www.alongdustyroads.com/country-costs/. Misschien heb je er iets aan!

Reply
Charissa 18 november 2015 at 20:58

Oh wat fijn deze blog! Wij hebben dit weekend besloten om volgend jaar (mei) voor 3 weken door Bolivia te reizen. Ik struin nu het het hele internet af naar goede tips. Deze blog helpt ons echt geweldig op weg. Bedankt voor de restaurant tips en de budget tips. Ik denk dat wij voor de 30,- p.p.p.d gaan, soms net even wat meer luxe. We hebben desnoods maar 3 weken vakantie, haha!

Reply
Edith 18 november 2015 at 21:03

Hai Charissa, wat leuk dat jullie plannen hebben om volgend jaar naar Bolivia te gaan! Ik vond het echt een geweldig land, zowel qua natuur als cultuur. Fijn dat je tips uit mijn blog kunt halenQ En 30 euro per persoon per dag lijkt me een realistisch budget als je drie weken gaat. Wij bleven steeds lang op een plek – we hadden immers drie maanden de tijd – maar die 30 euro met z’n tweetjes redden we dus ook echt niet, haha ;-)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.