In Cuba is een internetverbinding niet vanzelfsprekend. Veel reizigers zijn verbaasd om te ontdekken dat er in Cuba maar heel weinig wifi-mogelijkheden zijn. En ook al is de situatie de laatste jaren verbeterd, alsnog kun je je voor een reis naar Cuba maar beter voorbereiden op een digitale detox…! Vandaag vertel ik je precies wat de laatste stand van zaken is met betrekking tot internet in Cuba en geef ik je een handige lijst met alle plekken waar je wél online kunt.
Geen internet in Cuba…?
De volgende tekst komt uit mijn reisverslag tijdens mijn allereerste trip naar Cuba in december 2013:
“Geen internet. Het klinkt simpel, maar eenmaal in Cuba merkten wij pas hoe vaak we normaal gesproken even internetten, vooral op onze mobiel. Zou het vanmiddag tijdens de excursie gaan regenen? Geen Buienradar. Hoeveel graden wordt het morgen? Geen Weeronline. Wereldnieuws? Geen Nu.nl of andere nieuwsapp. We hoorden pas na twee dagen via-via dat Nelson Mandela was overleden. Even je mail checken? Nee. WhatsApp? Ook niet. Na terugkomst in Nederland ontplofte onze telefoon zowat van de WhatsApp-groepsberichten… Alleen even een fotootje naar huis sturen dan maar, van die jaloersmakende cocktail op de plaza? Neen. Kijken hoe laat de bus morgen vertrekt? Online een casa reserveren voor de volgende plaats? Reisblog bijhouden? Nee, nee en nee. Afkicken hoor, dat gebrek aan internet in Cuba! Echt even off the radar.”
Wel wifi, maar niet gratis
Ondertussen zijn we drieënhalf jaar verder en er is tegenwoordig op meer en meer plekken internet beschikbaar in Cuba. Vrijwel elke stad en elk dorp heeft nu een of meerdere wifi-spots: meestal vind je deze op het centrale dorpsplein. De plek is te herkennen aan het clubje Cubaanse jongeren (en westerse toeristen!) dat er rondhangt met hun smartphones, en de Cubanen die luid staan te videobellen met hun overzeese familieleden. Ook hebben meerdere Cubaanse staatsgerunde hotels tegenwoordig wifi, waar je ook als niet-gast gebruik van kunt maken. Toch blijft het een feit dat je niet zomaar even online kunt gaan, zoals wij in Europa gewend zijn. Gratis wifi-netwerken bestaan niet en online gaan kost wat moeite.
Wil je drie weken naar Cuba en ben je nog op zoek naar een goede route? Check dan dit artikel met Mijn ideale route voor drie weken Cuba.
Online via wifi in Cuba
Om op het Cubaanse wifi-netwerk te kunnen komen, heb je een internetkraskaart nodig van ETECSA, het internetstaatsbedrijf. Deze kun je kopen in een kantoor van ETECSA – in vrijwel elke stad te vinden. Er zijn twee verschillende vormen van wifi-netwerken waarmee je verbinding kunt maken in Cuba:
- Via openbare wifi-hotspots van ETECSA. Deze bevinden zich vaak in de buitenlucht, in een park, voor de deur van een ETECSA-kantoor, etc.
- Via de wifi-netwerken van staatshotels. Het netwerk waarmee je verbinding maakt heet dan niet WIFI_ETECSA maar draagt de naam van het hotel.
Internetkaarten van ETECSA
Voor allebei de manieren heb je dezelfde internetkraskaart nodig van ETECSA. Het is een pre-paid kaart die niet opnieuw opgeladen kan worden. Dus een wegwerpkaartje voor eenmalig gebruik. Vanaf het moment dat je voor het eerst verbinding maakt met een kaart, is deze 30 dagen geldig. Je kunt ze kopen bij kantoren van ETECSA, bij de receptie van staatshotels, op de Cubaanse vliegvelden en enkele andere toeristische plekken. Om een internetkraskaart van ETECSA te kopen heb je een paspoort nodig, zeker als je ze bij een officieel ETECSA-kantoor koopt. Vergeet deze dus niet mee te nemen, anders heb je voor niks een uur in de rij gestaan! ;-)
Er zijn kaarten te koop van 30 minuten, 1 uur en 5 uur. De prijs is $1 per uur, ongeacht welke kaart je koopt. Op sommige websites en blogs kom je vaak oud nieuws tegen: in 2015 was deze kaart nog $4.50 per uur, in 2016 $2.00 per uur en tegenwoordig dus $1.00. Overigens wordt de officiële prijs van $1 per uur bijna alleen in het kantoor van ETECSA zelf gehandhaafd; koop je je kaartje bij een staatshotel, dan is de prijs vaak hoger. Ook worden er op straat regelmatig kaartjes aangeboden door ‘tussenmannetjes’, die op deze manier wat extra geld bij proberen te verdienen. Mijn tip: gewoon kopen via zo’n mannetje, want om nou zelf een uur in de rij te staan voor $1 minder is de moeite echt niet.
De Cubanen zelf gebruiken deze prepaid kaarten tegenwoordig overigens nauwelijks meer. Zij gebruiken een permanente internetaccount van ETECSA, die Nauta heet. Deze account kan steeds opnieuw opgeladen worden. Dit kan ook gedaan worden vanuit het buitenland, waardoor veel overzeese familieleden de Nauta-accounts van hun naasten opladen en ze zo dus relatief goedkoop met elkaar kunnen bellen en videobellen.
Twijfel je nog tussen reizen door Cuba per huurauto of openbaar vervoer? In deze blog vind je alle voor- en nadelen!
Hoe werkt het?
Kras op de achterkant van je internetkaart de codes voor de loginnaam en het wachtwoord open. Verbinding maken met het netwerk in Cuba werkt vervolgens hetzelfde als in Nederland of de meeste andere landen:
- Zet de wifi-functie aan op je mobiel
- Maak verbinding met het netwerk (dus met WIFI_ETECSA bij een hotspot of met het hotelnetwerk)
- Als je vervolgens je browser opent, krijg je het toegangsscherm te zien van Nauta
- Hier vul je je gebruikersnaam (‘usuario’) en wachtwoord (‘clave’) in die op de kraskaart staan
Verbreken van de verbinding
Ondertussen ben ik al zeven keer in Cuba geweest en ik word steeds slimmer en efficiënter in mijn internetgebruik. Een van de beste tips die ik je kan geven, is dat je goed moet opletten bij het uitloggen als je klaar bent met het internet. Het verbreken van de verbinding werkt namelijk anders op een openbare wifi-spot dan in een hotel! En als je je hier niet bewust van bent, verspil je onnodig internetkrediet.
Dus: hoe ga je weer offline?
- In een publieke wifi-spot kun je de verbinding verbreken door gewoon je wifi-signaal uit te zetten. De verbinding is dan verbroken en je saldo wordt gestopt op de kraskaart.
- Maar: in een hotel werkt dit anders. Als je je wifi-signaal alleen maar uitzet, loopt het saldo op je kraskaart nog wel gewoon terug en heb je dus geen saldo meer als je de volgende keer inlogt. Om in een hotel goed af te sluiten moet je eerst in je browser naar pagina 1.1.1.1 gaan en kiezen voor de optie ‘cerrar sesión’. Daarna kun je je wifi-signaal uitzetten.
Foto: Paul Keller via Flickr Creative Commons
Tips om zoveel mogelijk uit je kraskaart te halen
De internetsnelheid in Cuba is erg laag, dus je bent al gauw lang bezig om een pagina te openen. Probeer daarom al zoveel mogelijk offline voor te bereiden van wat je op de mobiel wilt doen. Schrijf je e-mails en appjes in Notes, zet alvast wat foto’s klaar in Instagram en bereid een post met tekst en foto’s voor op Facebook – dat kan namelijk gewoon offline. Als je dan inlogt op wifi kun je deze dingen een voor een afwerken – let wel, de verbinding is niet zo snel als je gewend bent dus dit duurt wel even ;-) Nog een tip: maak je Facebookfoto’s eerst vast wat kleiner met een app als Image Size, zodat ze minder groot en zwaar zijn bij het uploaden. Ik kies meestal voor 600 x 450 pixels bij bewerking voor Facebook of 600 x 600 voor Instagram. Ohja, en een laatste advies: als het regent, is er zo goed als zeker een waardeloze wifi-verbinding. Beter even wachten tot het weer opklaart… Echt waar!
Nieuwe vormen van internet: online in je casa
Sommige Cubaanse casas particulares hebben een computer met een vaste internetverbinding, bijvoorbeeld als er een dokter of hooggeplaatste ambtenaar in de familie is. Dat is al enkele jaren zo en meestal is dit een dial up-modem die via een telefoonkabel over de zeebodem naar Venezuela loopt… en tergend landgaam werkt. Maar een vaste internetlijn is zelfs in Cuba ondertussen een beetje outdated. Want: enkele casas particulares hebben sinds kort ook een wifi-verbinding. Dit is een heel nieuw fenomeen en ik ben nog niet in een casa in Cuba geweest waar ik draadloos online kon – maar dit zal de komende jaren meer en meer voorkomen. Hopelijk kan ik dit jaar in augustus en september de eerste casa-verbindingen uittesten! Als je hier al ervaring mee hebt tijdens je reis naar Cuba, schrijf dan vooral een comment hieronder want ik lees het graag.
3G in Cuba?
Sinds het voorjaar van 2017 is ETECSA aan het experimenteren met een 3G-netwerk in Cuba. Het 3G-netwerk zorgt ervoor dat Cubanen sneller hun Nauta-email kunnen openen op hun telefoon, maar meer en meer toeristen kunnen er ook met hun eigen provider op roamen. Tegen stevige kosten natuurlijk, dat wel. Het laatste nieuws uit mei 2017 is dat er nu een aantal plaatsen zijn waar een 3G-netwerk beschikbaar is voor toeristen en zakenreizigers: in Havana, in de provinciale hoofdsteden en in toeristenresorts. Hier vind je een artikel over 3G-dekking in Cuba met actuele kaart. Is het belangrijk om online te zijn en heb je er geld voor over, informeer dan bij je Nederlandse provider of je een internetbundel voor Cuba kunt aanschaffen. Prijzen hiervoor verschillen per provider, maar dit is bijvoorbeeld €5 per dag voor 30MB bij Vodafone of €30 per week voor 50MB bij T-Mobile. Een stuk duurder dan de kraskaarten, maar je hoeft dan niet persé naar een dorpsplein als je online wilt.
Misschien vind je dit artikel ook leuk: Mijn favoriete casas particulares in Cuba.
Tip voor videobellen in Cuba
Natuurlijk is het leuk om even naar huis te bellen vanuit Cuba, iets wat we tegenwoordig enorm gewend zijn. Even videobellen, zwaaien naar de thuisblijvers… Maar: programma’s als FaceTime, Skype en WhatsApp Bellen werken niet in Cuba. Als je graag wilt videobellen met thuis, raad ik je aan de app IMO te installeren. Deze werkt wél en vrijwel alle Cubanen gebruiken deze app om met hun overzeese familie te bellen. Beide personen moeten IMO op hun mobiel installeren om met elkaar te kunnen bellen, dus al even regelen voor de reis dus. Jesús en ik gebruiken IMO wekelijks om met elkaar te bellen en dit werkt heel goed! Je kunt IMO downloaden voor de iPhone en voor Android.
Lijst met handig gelegen wifi-spots
Als laatste geef ik je graag een lijst met alle handig gelegen plekken in Cuba waar je online kunt bij een openbare wifi-spot. Let wel: de wifi-spots worden vaak door héél veel mensen gebruikt, waardoor de verbindingen soms wel een tikje traag zijn. Of ook gewoon even helemaal niet werken. Tja, het is en blijft Cuba ;-) En onderstaande lijst bevat niet ALLE wifi-spots, maar wel degenen die voor toeristen handig gelegen zijn. De volledige lijst vind je hier op de website van ETECSA.
Locatie: Havana
Havana Vieja: Plaza de Armas
Havana Centro: op de hoek van de Malecón en Paseo
Havana Centro: Malecón – rondom Hotel Deauville
Havana Centro: Malecón – rondom Restaurant Castropoll
Havana Centro: Malecón – rondom Restaurant Abadía
Havana Vedado: La Rampa – tussen de Malecón en bioscoop Cine Yara
Havana Vedado: rondom ijswinkel Coopelia
Zoals in bovenstaande lijst opvalt: in Havana Vieja is maar een wifi-spot te vinden en deze is ook nog eens heel erg traag. Gelukkig vind je in Havana Vieja wel een aantal vier- en vijfsterren hotels met een wifi-verbinding: o.a. Hotel Iberostar Parque Central, Hotel Inglaterra en Hotel Santa Isabel. Ze verkopen hier ook ETECSA-kaarten, maar wel voor een hogere prijs dan bij ETECSA zelf. Ik raad je aan om ergens anders je internetkaartjes te kopen en dan gewoon in de hotellobby in te loggen. Dat is goedkoper en vaak kraait er geen haan naar als je daar gewoon gaat zitten met je mobiel.
Locatie: Viñales
Centrale dorpsplein in Viñales
Cafeteria Las Cubanitas in Viñales
Locatie: Trinidad
Parque Céspedes in Trinidad
Op de trappen van de Casa de la Música in Trinidad
Locatie: Varkensbaai
Het Parque Municipio in Playa Larga
Locatie: Cienfuegos
Parque Martí in Cienfuegos
Rápido Punta Gorda in Cienfuegos
Parque Villuendas in Cienfuegos
Locatie: Santa Clara
Parque Leoncio Vidal in Santa Clara
Plaza de la Revolución Ernesto Guevara in Santa Clara
Locatie: Sancti Spíritus
Parque Serafín Sánchez in Sancti Spiritus
Locatie: Camagüey
Parque Agramonte in Camagüey
Plaza del Gallo in Camagüey
Plaza de los Trabajadores in Camagüey
Parque del Amor in Camagüey
Locatie: Bayamo
Parque Céspedes in Bayamo
Locatie: Gibara
Plaza de la Cultura in Gibara
Locatie: Holguín
Parque Calixto García in Holguín
Loma de la Cruz in Holguín
Vliegveld Frank Pais in Holguín
Locatie: Santiago de Cuba
Parques Céspedes in Santiago
Plaza de Marte in Santiago
El Paseo La Alameda (Avenida Jesus Menendez) in Santiago
Restaurante Siboney
Parque Cobre
Locatie: Baracoa
Parque Central in Baracoa
Cafetería El Parque in Baracoa
ETECSA-kantoren
Verder geef ik je hier ook een lijst met de adressen van handig gelegen ETECSA kantoren, waar je kraskaarten kunt kopen en waar je vaak ook op enkele vaste computers online kunt. De volledige lijst met alle kantoren kun je vinden op de website van ETECSA. Houd wel rekening met de openingstijden van ETECSA, die meestal zijn: geopend tussen 8.30 en 19.00 uur.
Havana Vieja
Telepunto Obispo y Habana
Adres: Obispo No. 351 e/ Habana y Compostela. Habana Vieja
Viñales
Centro Multiservicios Viñales
Adres: C. Fernández No. 3 e/ S. Cisneros y R. Trejo, Viñales
Cienfuegos
> Telepunto Cienfuegos
Adres: Calle 31 e/ 54 y 56, Cienfuegos
> Centro Multiservicios Boulevard
Adres: Av. 54 e/ 35 y 37, Cienfuegos
Trinidad
Telepunto Trinidad
Adres: Lino Pérez No. 274 e/ José Martí y Miguel Calzada, Trinidad
Santa Clara
Telepunto Villa Clara
Adres: Martha Abreu esq. a Villuendas, Santa Clara
Varadero
Centro Multiservicios – Aeropuerto Internacional Varadero
Adres: Carretera a Regalito Km 5 1/2 Aeropuerto Juan Gualberto Gómez, Matanzas
Remedios
Centro Multiservicios Remedios
Adres: Máximo Gómez No. 96 e/ Alejandro del Río y Andrés del Río, Remedios
Sancti Spíritus
Telepunto Sancti Spiritus
Adres: Independencia Sur No. 10 e/ Cervantes y Honorato del Castillo, Sancti Spiritus
Camagüey
> Telepunto Camaguey
Adres: República s/n e/ San José y San Martín, Camagüey
> Centro Multiservicios Camaguey
Adres: Ignacio Agramonte No. 442, e/ López Recio y Plaza de los Trabajadores, Camagüey
Santiago de Cuba
> Centro Multiservicios Parque Céspedes
Adres: Heredia s/n, esq. a Santo Tomás, Santiago de Cuba
> Centro Multiservicios Alameda
Adres: Av. Jesús Menéndez No. 603 e/ José A. Saco y Callejón Cuba, Santiago de Cuba
Baracoa
> Centro Multiservicios Baracoa
Adres: Maceo esq. a Rafael Trejo, Baracoa
> Joven Club: Baracoa I
Adres: Martí #207 % Coronel Galano y Céspedes
Holguín
Sala de Internet Holguín
Adres: Martí No. 122 e/ Mártires y Máximo Gómez, Holguín
Gibara
Joven Club: Gibara III
Adres: Calle 26 No.4312A Velasco, Gibara
Bayamo
Telepunto Bayamo
Adres 109 e/ Saco y Figueredo, Bayamo
Headerfoto boven artikel: Axel Drainville via Flickr Creative Commons
Tot zover de tips voor internetgebruik in Cuba! Heb je aanvullingen of verbeteringen? Geef het vooral door in de comments hieronder zodat ik dit artikel up to date kan houden!
18 Comments
Hoi Edith, ik lees zojuist je bericht omtrent internet in Cuba. Afgelopen maart zijn wij in Cuba geweest en ik heb bijna overal 3G gehad. We zijn hierbij van Havana, Vinales, Trinidad, Cayo Coco, Santiago de Cuba, Baracoa en Holguin geweest. Ik kan deze informatie dus niet bevestigen, wel ontkennen.
Hoi Stefan, jeetje dat heb ik nog niet eerder gehoord! Het laatste nieuws hierover is dat in maart van dit jaar werd gezegd dat ETECSA nadacht over het uitrollen van 3G in een aantal toeristenoorden. Kon je met je Nederlandse simkaart op dit 3G netwerk? Zoja, dan ben ik benieuwd naar je provider. En was het alleen op een aantal specifieke plekken, bijvoorbeeld in hotels of ook gewoon buiten op straat? Enig idee van de roamingkosten om hiervan gebruik te kunnen maken? Dank voor je aanvulling in ieder geval! Ik heb het artikel direct aangevuld met een paragraaf.
Hoi Edith,
Ik heb gewoon mijn reguliere abbonement gebruikt (tjah het zijn geen europese prijzen) maar uiteindelijk viel het me nog “mee”.
2,5 week lang normaal gebruik (dus wel
Facebook, whatsapp, routes en alle informatie van Cuba opzoeken) maar geen youtube oid. Totaal was ik €250 extra kwijt bovenop mijn abbonement. Ik heb Vodafone en durf wel te stellen dat ik 70/80% van de tijd 3G had. Niet specifiek in hotels oid maar ook onderweg tussen alle plaatsen waar we geweest zijn (hele eiland over geweest). Erg goed te doen dus!
Dank voor de info Stefan! Zo kan iedereen zelf een afweging of het voor hem/haar deze kosten waard zijn, of dat ze liever voor een paar CUC een kraskaart kopen – wat dan dus wel meer moeite kost. Da’s een persoonlijke keuze denk ik, en voor de (vele) budgetreizigers op mijn blog wel goed om te weten wat voor prijskaartje er hangt aan het 3G-gebruik.
Hoi Edith, er is wel een openbaar WiFi punt in Havana Vieja op plaza de Armas. Wel het traagst van alle punten in Cuba maar het werkt. Bezocht in februari. Groet, Sharon
Hoi Sharon, dank voor je aanvulling! Ik heb dat stuk meteen aangepast. Heel fijn dat iedereen zijn eigen recente ervaringen deelt, zo wordt het een goede complete lijst!
In februari hebben wij gebruik gemaakt van WiFi in een casa. Online gaan ging via een vaste computer (en was niet erg simpel). Het nadeel vond ik zelf dat je dus niet tussendoor even je WiFi uit kon zetten want de tijd tikte door zolang je op de computer was ingelogd. Uiteindelijk hebben wij daar dus weinig gebruik van gemaakt omdat we het iets te omslachtig vonden..
Hi Angela, dank voor het delen van je ervaring! Dat klinkt inderdaad nog niet als een goede oplossing… Ik ben benieuwd hoe dat eind dit jaar zal zijn, want de ontwikkelingen gaan behoorlijk snel in Cuba.
Ik vertrek zaterdag na Cuba en dit is precies de informatie wat ik zocht. Waardeer je artikelen zeer! Keep it up!
Heb dan wel meteen een vraag :) Is het mogelijk als toerist om een cubaanse simkaart met 3g te kopen?
Hoi Carlos, fijn dat je de info handig vindt! Je kunt als toerist wel een Cubaanse simkaart kopen, maar deze heeft geen 3G. 3G kan alleen gebruikt worden met een simkaart van roamingpartners uit het buitenland, niet met een Cubaanse simkaart van Cubacel. Als je een lokale simkaart aanschaft kun je deze voor zover ik weet alleen gebruiken voor lokale telefoontjes – niet echt wat je zoekt dus. Veel plezier in Cuba komende tijd!
Nog een aanvullende tip voor WiFi gebruik in Viñales: tegenover het ETECSA kantoortje, ligt ‘El Bily’ een barretje / restaurantje. Het WiFI signaal reikt tot op het terras. Ideaal dus om onder het genot van een mojito je e-mail te checken. Hoef je niet op het stoepje te zitten…
Dank voor de tip Cécile! El Bily is nieuw en ik ben er zelf nog niet geweest. Daar ga ik natuurlijk in augustus even een drankje doen – mét wifi erbij! ;-)
Online in een casa: is mogelijk bij http://www.mercybedbreakfast.com in Vedado, Havana. Op verzoek werd de wifi aangezet tijdens bijv het ontbijt. Bij Etecsa kantoren kost een kaartje voor een uur inmiddels 1 CUC. Je kunt er vaak ook van een vaste computer gebruik maken – zonder extra kosten. Je betaalt alleen voor het kaartje, niet voor computergebruik.
Dank voor je aanvulling Therese! Inderdaad, sinds een paar weken kosten de internetkaarten nog maar 1 CUC. Ik heb het direct aangepast in het artikel hierboven!
Hartelijk dank voor deze enorme hoop informatie. Heel erg handig! Super bedankt!!!
Fijn dat je er wat aan hebt Jasper, dank voor je reactie!
Augustus 2019.
Betere methode. Via antenne netwerk. Ben jij daar in cuba en heb jij een vriend(din) die cubaan is? Laat deze een kaart kopen voor in zijn toestel. 5 cuc voor veel mb’s , whats app berichten, foto en life . Dus ook face to face. Echter het hypocriete cuba zal cuba niet zijn , want foto’s vanuit nederland worden eerst gescreend. (Ervaring met mijn schoonfamlie!) Duurt 15 minuten eerdat cubasns toesyel binnenkomt. Links voor google worden geblocked. Uit nederland gezonden video’s worden bewust voor de helft gekraakt dus niet aan te zien. Echter face to face dramatisch slechte kwaliteit. Gestotter van audio tijdens dit. Ik begrijp nog steeds niet dat het gouvenement van cuba nog niet beseft dat communicatie het toerisme stimuleerd. Hun grootste inkomstenbron. Ach ja, angstig om de bevolking de vrijheid te te geven….
Leuke info, Edith en anderen… dank. Wij vertrekken zondag naar Cuba dus ik ben benieuwd.
Groetjes, Trees