werk

Gebarentaal in een app – ideaal voor op reis

2 oktober 2015 2 Comments

Wat is het toch leuk om in dit tijdperk van digitalisering te leven – er is zo veel mogelijk! Bijvoorbeeld dat ik tijdens mijn reizen vanuit de jungle of een eiland middenin de oceaan gewoon contact kan houden met mijn familie en vrienden. En dat ik met mijn tips en adviezen op dit blog mensen over de hele wereld van inspiratie kan voorzien zonder dat ik ze persé zelf hoef te kennen of ze in levende lijve hoef te ontmoeten…. Dat is wat mij betreft een van de grote voordelen van het internet!

Het volgende voorbeeld is ook zo’n mooi fenomeen. Een vriendin van mij, Hanneke, werkt sinds een jaar of vijf in Berlijn als communicatiecoach. Nu heeft zij een app ontwikkeld voor het herkennen en begrijpen van gebaren. En over niet al te lange tijd gaat dit allereerste app-woordenboek voor gebaren het daglicht zien. Met deze app kun je voortaan misverstanden vermijden en gênante situaties voorkomen, omdat je dit reiswoordenboek altijd bij je hebt: op je eigen smartphone! Als cultureel antrolopoog van huis uit vind ik het idee voor zo’n app echt geweldig!

gestunary-app-gebaren-reizen-2

Gebarentaal is gevarentaal

Over de hele wereld worden natuurlijk gebaren gebruikt, maar dat betekent niet dat ze altijd hetzelfde betekenen. Dat heb ik op mijn reizen ook gemerkt: soms bleek een voor mij heel bekend gebaar in een ander land een heel andere, vaak tegengestelde betekenis te hebben. Een duim omhoog betekent in veel landen iets volstrekt anders dan ‘goed zo’ (Google maar eens) en tellen op hun vingers doen ze in India heel anders dan in Nederland. En heb je ooit in het buitenland geprobeerd het ons zo bekende gebaar voor ‘lekker’ te gebruiken, zwaaiend met je hand langs je wang…? Juist ja, lege blikken en vraagtekens in de ogen van je gesprekspartner is wat dit oplevert. Wij denken dat heel de wereld dit gebaar kent, maar het is dus helemaal niet universeel!

En precies daarom heeft Hanneke dus de app Gestunary bedacht. Gestunary is dé oplossing voor iedereen, die op het werk, op reis, op straat en in het leven van alledag met cross-cultural ontmoetingen te maken heeft. Wat een mooi idee! En hoe leuk om dit op reis ook zelf toe te kunnen passen en zo weer een beetje meer te begrijpen van de wondere wereld om je heen.

Door middel van een crowdfunding zamelt Hanneke geld in om de programmering van de app te kunnen financieren. Ook zo’n mooi fenomeen wat met de komst van internet ineens mogelijk is: crowdfunding. Door de app digitaal aan een zo groot mogelijk publiek voor te stellen en (kleine en grote) donaties aan te nemen, wordt de kans groot dat de omzetting daadwerkelijk lukt. Ik zou heel graag willen dat het Hanneke lukt dit project te realiseren.

Help mee!

Om dit idee om te zetten naar een werkende app is slechts €4300 nodig en dat is zeker te doen, zou ik zeggen! Alle kleine beetjes helpen, dus doe mee en geef ook een kleine bijdrage aan de crowdfundingcampagne. Je kunt zelf een vrij bedrag bepalen of je zoekt een bedankje uit de lijst uit. Ik weet zeker dat Hanneke heel dankbaar is voor iedere vorm van support.

Vertel het ook verder, zo dat ook jij in de toekomst op reis kunt met een app op zak die je werkelijk helpt, jouw reis nóg succesvoller, leuker en minder gestresst te maken.

UPDATE maart 2016: ondertussen is de crowdfunding-campagne positief afgesloten en in februari van dit jaar is de app daadwerkelijk gelanceerd in de iTunes store! Je kunt ‘em hierrrrr downloaden: http://apple.co/22dhvQ2.


Disclaimer: tja er valt eigenlijk niks te disclaimen! Ik krijg hier namelijk geen cent voor en vind het oprecht een geweldig fantastisch idee. Dus dat :-)

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

2 Comments

Simone 2 oktober 2015 at 15:33

Wat een goed idee! Ik ga het rondbazuinen :D

Reply
Edith 3 oktober 2015 at 14:52

Wat leuk, dat wordt enorm op prijs gesteld! :-)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.