persoonlijktoekomst

Persoonlijke update: uitslag van de taaltoets van Jesús!

7 januari 2017 31 Comments

In mijn vorige persoonlijke update schreef ik het al: om een verblijfsvergunning voor Nederland aan te kunnen vragen, moet Jesús een Nederlandse taaltoets halen die onderdeel is van het buitenlandse inburgeringsexamen. Deze toets heeft hij begin november gemaakt op de Nederlandse ambassade in Havana. We moesten acht volle weken wachten op de uitslag, maar: hij is binnen!

De uitslag

Om meteen maar met het nieuws in huis te vallen: helaas, Jesús heeft het examen niet gehaald. Echt heel jammer :-( Dit ‘inburgeringsexamen buitenland’ bestaat uit drie onderdelen en hij heeft er één wel gehaald en twee niet. Voor de leestoets had hij een 5 (één fout teveel) en voor de spreektoets een 3. Deze laatste schijnt echt heel moeilijk te zijn, elke letter ‘u’ die je uitspreekt als een ‘oe’ is al fout, dus tja dat is nogal lastig voor veel buitenlanders. Jesús kreeg van zijn Nederlandse docent complimenten over zijn uitspraak, maar hij zei steeds trots dat hij de Nederlandse taal ‘mjoelijk’ vond en dat het vandaag ‘diensdag’ is, dus dan haal je de spreektoets dus niet. Jammerdebammer.

Overigens, de toets die hij wél heeft gehaald is Kennis van de Nederlandse Samenleving… Dus over Rembrandt, koning Willem-Alexander en de grondwet hoef je hem niets meer te vertellen. Daar had hij een 7 voor!

Wat nu?

Tja en dat betekent dus dat we nog niet verder kunnen gaan met het aanvragen van een verblijfsvergunning. Hij moet namelijk eerst die twee taaltoetsen halen. Gelukkig hoeft de derde toets niet opnieuw, want eenmaal gehaald blijft die voldoende staan tot je de rest ook hebt gehaald. Oftewel: hij moet verder studeren op de taal en zijn woordenschat en uitspraak verbeteren. Helaas is het in Cuba niet echt mogelijk om dat te doen, want hij heeft geen computer, geen internetaansluiting of wifi thuis en er is ook geen Nederlandse docent in de buurt waar hij woont…

En dus zijn we deze week direct maar weer verder gegaan met het volgende plan: opnieuw een toeristenvisum aanvragen waarmee hij drie maanden in Nederland kan zijn. Dan kan hij hier weer taallessen volgen, wonen we op z’n minst gezellig samen in mijn huisje en haalt hij daarna zijn taaltoetsen in Cuba wel. Daar ben ik van overtuigd, want met nog drie maanden oefenen komt het wel goed.

Hij heeft zijn afspraak op de Nederlandse ambassade in Havana alweer gemaakt. Op 1 februari is hij ingepland – inderdaad, dan moet je dus eerst weer een maand wachten… – en alles goed gaat kan hij dan een maand later ongeveer weer hier zijn. Mits ze het visum deze keer natuurlijk wel in een keer goedkeuren en we niet weer een bezwaartraject in hoeven net als de vorige keer. Daar moeten we maar even niet aan denken!

Hup, blik vooruit!

Klein voordeel is dat hij dan nu nog twee maanden in Cuba kan helpen met de verbouwing van het huis. En zijn moeder kan ondersteunen, die nu natuurlijk verdrietig en ook nogal eenzaam is nu oma is overleden. Dus dat is fijn. Ik heb besloten niet op de korte termijn naar Cuba te gaan, aangezien het waarschijnlijk nog maar zo’n acht weken zal duren voordat we elkaar weer zien in Nederland. Dus dat moet uit te houden zijn, zeker nu we het allebei erg druk hebben en de dagen redelijk makkelijk voorbij vliegen.

Dussss. Tot zover de update! Niet echt het nieuws dat ik hoopte te delen natuurlijk. Maar het kost teveel energie om er heel verdrietig of teleurgesteld over te zijn, dus kijken we maar vooruit naar de volgende stap in dit – vooral langdurende – proces. Iets om naar uit te kijken: Jesús zal voor de eerste keer de lente gaan meemaken dit jaar. Dat al die lelijke kale bomen die hij kent uit het winterse Belgrado weer blaadjes gaan krijgen en al die mooie bloemen uit de grond schieten. Daar heeft hij echt zin in, haha!

 

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

31 Comments

Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl 7 januari 2017 at 15:13

Ooh wat jammer! Maar fijn dat hij in elk geval één ding heeft gehaald. En één fout teveel geeft ook al hoop! Dus ik hoop met jullie mee dat goed oefenen op de taal in elk geval al helpt een stuk verder te komen volgende keer :) En in Nederland moet dat zeker lukken hoop ik dan.

Reply
Edith 7 januari 2017 at 22:34

Ja echt heel jammer. Maar dank voor de positieve woorden, we vonden die 5 zelf ook best bemoedigend ;-)

Reply
Antonette Spaan 7 januari 2017 at 15:19

Ahh wat balen voor jullie zeg. Maar goed dat je er zo positief in staat. Veel succes de komende maanden en tot op de Vaantiebeurs, denk ik?

Reply
Edith 7 januari 2017 at 22:35

Jep, ben er woensdag en zaterdag. Gezellig! :-)

Reply
Sabine 7 januari 2017 at 16:31

Ah jeetje wat jammer voor jullie! Maar wel heel fijn dat je er zo positief mee omgaat! Er zijn nog vele mogelijkheden en die volgende keer gaat hij die toets gewoon halen! Die uitspraak is ook megamoeilijk trouwens. Ondanks dat Jimmy bijna vloeiend Nederlands spreekt, moet ik soms nog steeds lachen als hij vleur zegt in plaats van vloer of heel andere woorden maakt omdat hij het eigenlijke woord niet weet, zoals kapperes is plaats van kapster of straatloper in plaats van voetganger :) Nederlands is gewoon een heel lastige taal, maar ook Jesús gaat er zeker komen! Na de komende 3 maanden in Nederland klets hij de oren van je hoofd in het Nederlands!

Reply
Edith 7 januari 2017 at 22:36

Hahaha ja die taal van ons is echt niet makkelijk. Maar ik vermoed dat ik in het Spaans soms ook zulke dingen gok hoor, soms weet ik ook niet wat de vrouwelijke variant van een beroep is, of verzin ik zelf een verspaansing van een Engels woord – en dat blijkt verrassend vaak aardig te kloppen ;-)

Reply
Sabine 7 januari 2017 at 22:39

Hahaha ja dat doe ik ook! ? Soms klets ik ook ergens helemaal omheen omdat ik dat ene woord niet weet. En iedereen maar lachen haha. Taal is überhaupt niet makkelijk zo blijkt maar weer ?

Reply
Edith 7 januari 2017 at 23:03

Ik haal soms twee woorden door elkaar. Of een letter, die dan een totaal ander woord oplevert. Cadera of cadena, wat waren ook weer swingende heupen? En candalo of candado, wat was ook alweer een hangslot…?? Hahaha mijn vriend lacht zich soms rot.

Reply
Ludo Janssens 7 januari 2017 at 17:47

Inderdaad spijtig (zo zeggen wij dat in Vlaanderen) dat Jesus de toets niet haalde. En gelijk heb je dat Nederlands een moeilijke (spreek-)taal is.Wij wonen op de taalgrens met Wallonië en we kunnen je verzekeren dat het hier ook al niet zo evident is om die Belgen uit het Zuiden des lands een beetje, een beetje maar Nederlands te laten lezen. Als Jesus dus nog in Vinales is op 15 en 16 april volgend jaar, willen we graag rondgeleid worden aldaar, hij in het Nederlands en wij in het Spaans. Ondertussen nog alle succes gewenst!

Reply
Edith 7 januari 2017 at 22:38

Bedoel je met volgend jaar, het jaar 2018? Want dan hoop ik toch echt dat Jesús in Nederland is hoor ;) En ik kan me inderdaad voorstellen dat het voor Walen niet gemakkelijk is om Nederlands te lezen en spreken. En zij hebben een tongval die erg lijkt op het Spaans-Nederlandse accent!

Reply
Martine 7 januari 2017 at 19:15

Jammer, maar ik ben er van overtuigd dat de volgende keer Jesús wel door die taaltoetsen geraakt! Ik bewonder jullie mateloos! Zo gemotiveerd je dromen willen realiseren en dan afgerekend worden op oe ipv u (grr). Ik denk dat durven spreken en begrijpen wat je zegt toch wel zwaarder zouden moeten doorwegen dan de uitspraak… maar wie ben ik! Ik duim volop! Veel succes! X En de groetjes aan Juan José in Viñales!

Reply
Edith 7 januari 2017 at 22:40

Dank je Martine! Ja Jesús begint ondertussen hele zinnen aan elkaar te plakken in het Nederlands en kan zich aardig redden. Maar het is gewoon nog niet goed genoeg en zeker de uitspraak heeft dus nog wat oefening nodig. Wat lief dat je zegt dat je ons bewondert! We maakten er zelf al grapjes over, ‘als je nu zakt voor je toets dan denk ik dat ik niet meer van je hou hoor… veel te veel moeite!’ Ik zal de groetjes aan Juan José doorgeven aan Jesús!

Reply
Reis mee met Sandra 7 januari 2017 at 20:32

Wat knap dat Jesús geslaagd is voor de grondwet. Die is ook niet makkelijk net zoals de Nederlandse taal. Logisch toch, dat je die toets niet in één keer haalt. Hopelijk kan Jesús snel naar Nederland komen om nog even de puntjes op de i te zetten. Dan zal het beslist goed komen. In ieder geval heel veel succes de komende maanden.

Reply
Edith 7 januari 2017 at 22:44

Dank je wel Sandra! Jesús vond er hele gekke vragen tussen zitten over onze cultuur, bijvoorbeeld ‘is Nederland vaak droog of nat?’ en ‘in Nederland, wonen daar veel mensen of weinig mensen?’. Het is natuurlijk nogal relatief, en vergeleken met het regenseizoen in Cuba stellen onze buiten niet veel voor… Maar goed, nu dus goed dooroefenen op de taal!

Reply
Reis mee met Sandra 8 januari 2017 at 20:41

Op Bonaire heb ik laatst met een Nederlands meisje gesproken, haar vriend is afkomstig uit Peru. Zij zijn diverse malen naar Nederland gegaan om de taal te leren. Hij heeft de taaltoets (op Bonaire) gemaakt maar helaas ook gezakt op punten en komma’s. Ik heb zelf geen ervaring met die toetsen maar als ik de verhalen hoor is het niet makkelijk. Ik denk dat menig Nederlander er ook voor zou zakken.Er is een hele lange adem voor nodig maar de aanhouder die wint. Het vervelende is dat je geen concrete toekomst plannen kan maken en je leven eigenlijk “stil staat” want alles staat in het teken van…… Sinds kort ken ik overigens iemand die de inburgeringscursus geeft (en spaans spreekt) en zich heel specifiek op die taaltest richt. Misschien zijn jullie reeds in contact met zo iemand maar als je interesse hebt kan ik jullie wel in contact brengen. Kijk maar.

Reply
Edith 10 januari 2017 at 23:51

Hoi Sandra, dank voor het delen van dit verhaal! Ik hou me zeker aanbevolen voor contacten die kunnen helpen met de inburgeringstoets. Misschien kun je me een mailtje sturen op edith@travelcreaterepeat.nl? Dank je wel!

Reply
Lotte - scratchingmymap 8 januari 2017 at 02:09

Heel knap dat jullie zo positief zijn en blijven! Ik denk dat Jesus het al goed gedaan geeft, ik zou na een cursus ook de taal nog niet vaardig genoeg zijn te slagen op zo” moeilijke test. :-) Ik hoop dat hij snel weer in NL is!

Reply
Edith 10 januari 2017 at 23:43

Dank je wel Lotte! Fingers crossed voor de visumaanvraag :-)

Reply
Niels 8 januari 2017 at 09:05

Super dat je zo positief bent en samen strijdvaardig blijft. Je staat open in het leven, kan goed omgaan met klein budget.. bespaar de moeite en ga lekker bij hem wonen.. daar is geen inburgeringscursus toch? Veel succes daar!

Reply
Edith 10 januari 2017 at 23:44

Hoi Niels, bedankt voor je reactie. Ben je wel eens in Cuba geweest…? Want daar wonen, dat is zo eenvoudig niet. Ten eerste is het lastig om een residentievisum te krijgen. Ten tweede zijn er vrijwel geen banen voor niet-Cubanen; en de internetverbindingen zijn niet goed genoeg voor mij om online werk te kunnen doen. Ik heb veel tijd in Cuba doorgebracht en hou van het land, maar er wonen is wel een ander verhaal ;-)

Reply
Robert | Traveljunks 8 januari 2017 at 15:35

Wat jammer dat het nog niet gelukt is, maar dat komt vast wel goed. Ik ga voor jullie duimen :-)

Reply
Edith 10 januari 2017 at 23:46

Dank je wel Robert! Dat bezoekje aan Limburg moet dus nog even wachten… ;-)

Reply
Dominique | dominiquetravels.com 8 januari 2017 at 15:59

Jammer zeg! Wel goed dat jullie er zo positief instaan! Hopelijk schiet het op met het toeristenvisum en kan hij hier snel weer komen oefenen! Gaat vast helemaal goed komen allemaal! :)

Reply
Edith 10 januari 2017 at 23:47

Dank Dominique voor de positive thoughts! :-)

Reply
Jenny - IkReis 8 januari 2017 at 19:14

Wat jammer!

Hopelijk kan Jesus snel naar Nederland komen om te oefenen en de toets te halen. Zet hem op Jesus!

Reply
karlijntravels 8 januari 2017 at 20:12

Ah, wat ontzettend balen! Ik heb nog wel zo hard geduimd. Maar de volgende keer komt het vast goed en ik hoop dat hij heel snel in Nederland is!

Reply
Jessica 8 januari 2017 at 22:47

Awh wat zuur dat ie die andere twee testen nog moet halen. Maar hij mag trots zijn dat hij die kennistoets heeft gehaald, ik weet zeker dat veel Nederlanders daar namelijk geen 7 voor zouden halen :p Het hele internet gaat volgens mij gewoon voor jullie duimen dat het de volgende keer goed gaat :) Ik zie je snel weer!

Reply
Chris W. 9 januari 2017 at 09:24

Ow balen zeg! Wist niet dat het zo gecompliceerd was met zoveel papierwerk. Gaat de volgende keer vast lukken en toeristen visum nu vast ook snel!

Reply
Edith 10 januari 2017 at 23:54

Ik hoop het, fingers crossed! ;-)

Reply
Stephen Adriaens 9 januari 2017 at 14:11

Jammer voor jullie. Ik hoop dat het de volgende keer lukt. Ze zijn blijkbaar heel streng op het gebied van uitspraak. En het Nederlands is al zo moeilijk wat structuur van de zinnen betreft. Ik heb helemaal in het begin van mijn beroepsloopbaan nog Nederlands aan anderstaligen gegeven en die zeiden me dat de grammatica nog best meeviel, maar dat de structuur van de zinnen verschrikkelijk was. We scheiden woorden/werkwoorden en plaatsen die vaak achteraan in de zin (of tenminste onze voltooide deelwoorden en infinitieven). Veel succes voor de volgende keer.

Reply
Nieuws vanuit Cuba! - [travel.create.repeat] 10 februari 2017 at 00:03

[…] januari schreef ik dat Jesús helaas niet geslaagd was voor zijn taaltoets, waardoor hij nog niet in aanmerking komt voor het aanvragen van een Nederlandse […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.