Sinds ruim twee maanden werk ik weer bij Riksja Travel als India-reisspecialist. En wat vind ik het leuk om weer lekker de hele dag met toekomstige klanten te kletsen over hun vakantieplannen naar India! Ook brengt het me steeds weer terug bij mijn eigen reizen naar dit fascinerende land. Zo heb ik een rondreis door Rajasthan gemaakt, de stad Varanasi aan de heilige Gangesrivier bezocht, de overlandroute naar Nepal afgelegd en ook lekker gerelaxt in het exotische Goa. Het doet me beseffen dat ik veel te weinig schrijf over mijn supergave ervaringen in India, dus bij deze is het hoog tijd om dat te veranderen! Daarom vandaag: een blik op de kleurrijke stad Jaipur, hoofdstad van de woestijnstaat Rajasthan in India.
India-specialist? Maar Cuba dan…?
Mensen die dit blog al wat langer volgen, weten dat ik helemaal vol ben van Cuba. Het is het land waar mijn vriend Jesús vandaan komt, waar ik de afgelopen drie jaar wel zeven keer ben geweest (en er volgen vast nog veel meer trips) en ik schrijf er met heel veel plezier over op dit blog. Maar buiten Cuba zijn er nog zóveel plekken in de wereld waar ik ben geweest en waar ik graag over wil vertellen! India is er eentje van, dit land heeft echt een speciaal plekje in mijn hart. ‘You love it or you hate it’ zegt men, en voor mij geldt duidelijk het eerste. Acht jaar geleden begon ik als India-reisspecialist bij Riksja Travel; het was mijn eerste baan in het toerisme. En na zes jaar als product- en projectmanager, plus een omzwerving over de wereldbol als digital nomad, is het de functie die ik nu tijdens het zwangerschapsverlof van een collega weer even heb opgepakt. Met veel plezier!
Koeien houden van kartonnen dozen – om op te eten
Alleen de rit naar Jaipur toe is al een hele beleving. We zijn net aangekomen in India, hebben na een late aankomst in Delhi een nachtje vlakbij de luchthaven doorgebracht, en worden de volgende ochtend gelijk door een auto met privéchauffeur naar Jaipur gebracht. En jeetje, wat gebeurt er een boel op zo’n Indiase snelweg. Op de middenberm staan koeien te grazen, of ik kan beter zeggen: staan koeien kartonnen dozen naar binnen te werken. Van voor- tot achterflap, hele dozen worden verorberd. Ook rijden er bontgekleurde vrachtwagens voorbij met een lading die zo hoog opgestapeld is, dat de vracht breder is dan de vrachtwagen zelf. We zien onderweg ook kamelenkarren, die handelswaar voorttrekken. En hoeveel banen de snelweg heeft lijkt niemand te interesseren, want al het verkeer gaat kriskras door elkaar heen. En dit is pas dag 1 van onze rondreis!
Klaar voor een flinke cultuurshock
Jaipur is onze eerste kennismaking met India en we zijn opgetogen en een beetje nerveus tegelijk. Want India is nogal een land apart, in de buitencategorie. Elke keer als we de straat op gaan, houden we ons hart vast voor de cultuurshock die we verwachten te krijgen. Onze zintuigen draaien overuren op straat, met zoveel geuren, kleuren, mensen en al dat verkeer. We dompelen ons volkomen onder in de bezienswaardigheden, de cultuur, de bazaar… En om eerlijk te zijn: die cultuurshock blijft uit. We zijn er zelf lichtelijk verbaasd over, maar eigenlijk vinden we die krioelende massa op straat geweldig. Het oversteken van de drukke straat is een sport op zich, op onze teenslippers moeten we afval en koeienvlaaien ontwijken en aan het einde van de dag ziet onze huid bruin van allerlei onbeduidende viezigheid in de lucht, maar we genieten met volle teugen. Fijn, dat worden duidelijk drie hele bijzondere weken hier in India!
Highlight #1 Amber Fort buiten de stad
Goed, Jaipur dus. We gaan de stad verkennen en beginnen met het Amber Fort (ook wel Amer of Ajmer Fort genoemd). Dit prachtige paleis ligt zo’n tien kilometer buiten de stad Jaipur en is gebouwd op een heuvel, waardoor je een fenomenaal mooi uitzicht hebt op de omgeving van Jaipur, droog en uitgestrekt. Het paleis heeft veel verschillende gebouwen en binnenplaatsen, waardoor je er heerlijk doorheen kunt dwalen. Mirror Hall vinden we een van de mooiste zalen, volledig versierd met kleine spiegeltjes die zelfs vanuit België schijnen te komen. Het Amber Palace is zeker een bezoek waard als je in Jaipur bent.
Amber Fort > entree 200 Rs per persoon, geopend van 8.00 tot 17.30 uur
Highlight #2 Hawa Mahal met zijn roze façade
Na het Amber Palace rijden we terug naar het centrum van Jaipur en duiken we de Old City in. Onze eerste stop hier is het beroemde Palace of the Winds – oftewel het Hawa Mahal in het Hindi. Het paleis is gebouwd in 1799 door een van de maharadja’s en is prachtig roze geschilderd. Heel de oude binnenstad van Jaipur heeft overigens een boel roze gebouwen en de stad wordt niet voor niks de Pink City genoemd. Het Palace of the Winds heeft vooral een prachtige façade, met allemaal ramen en erkers die doen denken aan een honingraat. Ondertussen rijden de kamelenkarren en tringelende riksja’s voor het paleis langs. Wat een geweldige plek om foto’s te maken!
Highlight #3 Jantar Mantar observatorium
Hierna gaan we naar Jantar Mantar, een observatorium voor de astrologie die ook in de Old City ligt. Deze bijzondere verzameling van gigantische meetinstrumenten in de openlucht is in 1728 gebouwd door de maharadja Jai Singh. Het voelt een beetje alsof we door een filmset van Star Wars dwalen, tussen die buitenaardse bouwwerken waarmee men zoveel eeuwen geleden al precies het heelal kon bestuderen.
Jantar Mantar > entree 200 Rs per persoon, geopend van 9.30 tot 16.30 uur
Highlight #4 Het City Palace
Vervolgens steken we de straat over en gaan we naar het City Palace, ook weer een complex met gebouwen, binnenplaatsen en tuinen. Eerlijk gezegd zijn we tegen deze tijd wel een beetje klaar met al die paleiszalen en dus gaan we er redelijk snel doorheen. Het City Palace is een combinatie van Rajasthaanse en Moghul-architectuur. Het leukst vinden we de tentoonstelling met de kledingstukken van maharadja Madho Singh I: de beste man had 108 vrouwen, woog ruim 250 kilo en had enorme extravagante gewaden aan.
City Palace > entree 300 Rs per persoon, geopend van 9.30 tot 17.00 uur
Highlight #5 Wandeling door de Old City
Buiten de bezienswaardigheden van hierboven, is Jaipur ook vooral een stad om te beléven. Minder hectisch en druk dan Delhi, maar wel vol geuren en kleuren en typisch India. In de Lonely Planet staat een toffe wandelroute, die je verder door de rozegeschilderde Old City voert. De oude stad wordt omringd door hoge stadsmuren met drie mooie toegangspoorten en binnen de muren vind je een boel krioelende bazaars. Elk straatje heeft zijn eigen koopwaar, van keukengerei en rinkelende armbanden tot kruiden en slippers van kamelenleer. Ook kun je allerlei handwerklieden bezig zien, zoals marmerslijpers en textielververs. Het is echt een fascinerende plek om een uur rond te dwalen. Gelukkig kun je niet gemakkelijk verdwalen, want de Old City is opgezet met een rechthoekig stratenplan – lekker efficiënt. Beklim vooral ook de Iswari Minar Swarga Sal, een minaret vlakbij de Tripolia Gate vanwaar je een gaaf uitzicht hebt over de oude roze binnenstad.
Iswari Minar Swarga Sal > entree 20 Rs per persoon, geopend 9.00 tot 16.30 uur
Highlight #6 Bollywoodfilm in Raj Mandir Cinema
Hoogtepunt van onze drie dagen in Jaipur: het bezoek aan de Raj Mandir bioscoop! Het is de grootste Bollywoodbios van heel India en absoluut een bezoek waard als je in Jaipur bent. Kies dan vooral een film die op dat moment een blockbuster is, want dan zit de zaal lekker vol met mensen die allemaal uit hun bol gaan tijdens de film. De foyer van de bios is prachtig en vreselijk lelijk tegelijk, met een boel kitsch. Sowieso ziet de buitenkant van de bioscoop er ook al behoorlijk extravagant uit, als een grote slagroomtoef met groen neonlicht… Onze film duurt drie uur, er wordt alleen maar gesproken in Hindi (zonder Engelse ondertiteling) dus we begrijpen er geen woord van, maar de sfeer is geweldig. Iedereen praat tijdens de film, soms zit er iemand te bellen op z’n mobieltje, er vliegt popcorn in het rond en mensen staan echt op om mee te dansen als er een lekker nummertje in de film zit. Een must-do wat mij betreft!
Ticket voor de film: van 400 tot 120 Rs per kaartje. Er zijn vier filmvoorstellingen per dag. Koop je tickets online, dat is véél makkelijker dan ter plekke aan de kassa
Tip voor hotel: Dera Rawatsar
We slapen in Dera Rawatsar, een heel fijn kleinschalig hotel met mooi versierde kamers en zelfs een zwembad. We slapen er in totaal drie nachten en het is de perfecte plek om weer even bij te komen en op te laden na een duik in het drukke straatleven van Jaipur. Het ligt in een wat rustiger deel van de stad, Bani Park, om de hoek bij MI Road waar je een boel restaurants vindt.
Dera Rawatsar, D-194/C, Vijay Path, achter het Sindhi Camp Bus Station, Bani Park, Jaipur. Een tweepersoons kamers kost 64 euro per nacht.
Tips voor restaurants
Ons hotel zit vlakbij MI Road, een van de hoofdstraten van Jaipur en tegelijkertijd de plek waar je de meeste restaurants vindt. Hier vind je tientallen plekken om te eten, maar ik deel graag twee favorieten. Het zijn wat duurdere restarants voor Indiase begrippen, want omdat onze rondreis nog maar net begonnen is nemen we in Jaipur liever nog geen risico met streetfood.
Copper Chimney > een restaurant met typische Rajasthaanse gerechten zoals masala’s, curries en paneer. We eten er een lekkere biryani (kruidige rijst) met een raita erbij, een sausje van yoghurt en komkommer. Het naanbrood met knoflook is echt op je vingers bij af te likken! We betalen voor avondeten met twee met drankjes erbij 600 Rs (9 euro) met z’n tweeën. Er wordt bij Copper Chimney overigens alcohol geschonken, iets wat nogal schaars is in restaurants in Jaipur.
Dasaprakash > lekker Zuid-Indiaas eten, voor wie even iets anders wil dan de wat zwaardere Noord-Indiase curries. Misschien wel het beste Zuid-Indiase restaurant van Jaipur. Vooral de thalis zijn een goede deal, met een combi van allerlei kleine gerechten. De idli’s, dosa’s, chutneys en mango lassi’s. Heerlijke granaatappelsap ook! Het is een all-veg restaurant, dus je vindt er geen vleesgerechten. Avondeten en drankjes voor twee personen: 680 Rs (10 euro).
Ben je al eens in India geweest? Of staat het op je verlanglijst? Ik ben heel benieuwd!
Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten?
6 Comments
Ah, ik zou zo graag terugwillen naar India! Ik ben een maand in Zuid-India geweest en ik vond het fantastisch. Het noorden is natuurlijk wel een tikkeltje heftiger, maar toch lijkt het me geweldig. Ooit!
Oooh heerlijk, Zuid-India staat nog op mijn lijst want daar ben ik nog niet geweest. Altijd goed om wat te wensen over te houden ;-)
Het ziet er echt heel gaaf uit! Ik ben nu in Goa geweest, en in december ga ik naar het zuiden. Als dat ook bevalt (wat ik zeker wel verwacht) ga ik erover na denken om ook nog een keer naar het noorden te gaan! :)
Hi Dominique, wat leuk dat je binnenkort naar het zuiden gaat! Ik ben daar erg benieuwd naar, volgens mij is het heel anders dan het noorden. Veel groener en relaxter. Veel plezier, ik hoop dat je een gave reis gaat maken!
Ik ga over een maandje terug naar India en kan echt niet wachten!! We hebben helaas maar 2,5 week en helaas moeten we Jaipur skippen. Maar eej…goede reden om nog een keer terug te gaan toch?
Oooh wat leuk dat je binnenkort weer naar India gaat Sigrid! Welk deel gaan jullie bezoeken? Ik zou heel graag een keer naar het zuiden gaan, daar ben ik nog nooit geweest. Of naar Ladakh, lijkt me ook geweldig. Ach je moet altijd iets te wensen overhouden, toch? ;-)