citytripinspiratiereizentips

Fotoblog: street art tour in Bogotá | Colombia

6 februari 2017 20 Comments
street art tour bogota colombia
De beroemde street art tour in Bogotá

De stad Bogotá in Colombia is beroemd vanwege zijn kleurrijke street art. Toen ik afgelopen november in Bogotá was, wilde ik dus graag een ‘street art tour’ uitproberen. Eerlijk gezegd had ik niet zo’n hoge verwachting van de excursie. Waarschijnlijk omdat ik doorgaans niet enorm onder de indruk ben van street art (ik durf het bijna niet hardop te zeggen…!). Ik weet niet, al die drukke prints in vieze steegjes vol vuilnis, ik kan er de schoonheid niet zo van in zien denk ik. Ook ben ik meestal te eigenwijs en ongeduldig om netjes achter een gids aan te lopen. Toch schreef ik me in voor de tour, want tja: je mag het blijkbaar niet missen. En boy, wat was ik verrast! Ik vond de street art tour écht fantastisch en absoluut de highlight van onze dagen in Bogotá. Kijk mee naar de explosie van kunst en kleur in dit fotoblog!

Boven: een van beroemdste muurschilderingen van Bogotá, in de Callejon del Embudo in de wijk La Candelaria.

Geschiedenis van street art in Bogotá

Sinds 2011 zijn er in Bogotá gemeentelijke wetten aangenomen die street art uit de criminaliteit hebben gehaald. Feitelijk is graffiti nog steeds verboden, maar wie wordt gepakt krijgt slechts een geldboete en geen gevangenisstraf of strafblad. Daarnaast zijn er regels dat als je toestemming hebt van de eigenaar van een pand en van de gemeente, je zelfs legaal muren mag versieren met schilderingen en tags. Colombia is een land met een grote diversiteit in de natuur en in de etnische samenstelling van de bevolking; beide invloeden zie je veel terug in de street art. Dus veel tropische vogels en andere dieren, afbeeldingen van indianen en patronen met etnische invloeden. In heel Bogotá zijn meer dan 8000 artiesten aan het werk, vaak verenigd in verschillende graffiticlubs.

Dat graffiti en street art tegenwoordig een van de paradepaardjes vormen van het toerisme in Bogotá, blijkt uit de weg van het vliegveld naar het centrum van de stad. Langs de totale route zijn aan beide kanten van de snelweg enorme muurschilderingen te zien, die in opdracht van de Colombiaanse overheid geschilderd zijn. Ze vormen zo dus eigenlijk het eerste visitekaartje voor reizigers die aankomen in Bogotá!

Zelf op street art tour in Bogotá?

Wil je zelf ook op street art tour in Bogotá? Kijk dan op de website van Bogotá Graffiti Tour, de eerste en meest beroemde street art tour van Bogotá. De tour start elke dag om 10 uur ’s ochtends en 2 uur ’s middags vanaf het ronde podium in Parque de Los Periodistas in de wijk La Candelaria. De tour duurt 2,5 uur en is gratis, maar er wordt erg aangestuurd op een fooi van COP30.000 per persoon. Omgerekend is dat zo’n US$10 en in mijn ogen is de tour dat dubbel en dwars waard!

Boven: dit raam is zowaar van onze slaapkamer, in de bont beschilderde muur van het Casa Bellavista Hostal in de wijk La Candelaria, Bogotá. Mooi hè?


Ben je een liefhebber van street art? En ken je andere plaatsen waar je een gave street art tour kunt maken? Ik hoor graag jullie tips!

20 Comments

Sabine 6 februari 2017 at 21:37

Ik ben normaal ook nooit heel enthousiast over graffiti, het moet wel heel mooi zijn dan haha. Bogotá heeft echt fantastisch mooie street art. Die tour moet ik eigenlijk ook eens doen. Er zijn meer plekken in de stad waar de mooiste creaties geverfd zijn. Vooral de kolibries vind ik prachtig. Bij station Bicentenario is een hele muur echt heel mooi gemaakt, pas sinds een jaar ofzo. Ik kan niet van het station af, want dat is te gevaarlijk, maar kijken vanuit de bus is prachtig!

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 7 februari 2017 at 08:53

Jaaaa er is natuurlijk nog véél meer steet art in Bogotá, meer dan 5000 muurschilderingen hoorde ik! De tour is een aanrader, ook voor een local ;-) Ik zal de muur van Bicentenario eens googlen, want daar zijn wij niet langs gekomen!

Reply
Malou 6 februari 2017 at 21:59

Wauw echt geweldig! Zeker iets wat ik zou als ik daar ooit heen ga. Ik heb in Berlijn en Barcelona zo’n tour gedaan. Maar dat is toch wel anders dan deze werken hoor.

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 7 februari 2017 at 08:56

Ja mooi hè? Ik ben benieuwd of er Europese steden zijn die zoveel street art hebben als Bogotá. Ik zal volgende keer in Berlijn en Barcelona eens opletten!

Reply
Malou 9 februari 2017 at 22:03

Maar sowieso veel kleur in Colombia! Guatape en Cartagena ook al zag ik op je foto’s. Echt leuk!
In Europa is wel meer graffiti denk ik.

Reply
Rosa 6 februari 2017 at 22:10

Heel gaaf, wij hebben dat in Bogota even gemist, maar in Valparaiso in Chili is het ook heel erg de moeite waard!

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 7 februari 2017 at 08:58

Ah ja Valparaíso staat er natuurlijk ook om bekend. En misschien waren jullie net een beetje te vroeg in Colombia ;-) Pas sinds 2013 popt het volgens mij op grote schaal op overal.

Reply
Stephen Adriaens 6 februari 2017 at 22:41

Inderdaad heel mooi. Ik zal er eens over spreken in de Charla. Er zijn ook een aantal Colombiaanse meisjes die deelnemen aan die Spaanse praatgroep. Toch een vraagje. Is Bogota niet onveilig?

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 7 februari 2017 at 09:04

Hi Stephen, tja het criminaliteitscijfer in Bogotá is hoger dan in Nederland en België. Maar met goede voorbereiding en gezond verstand is het prima te doen, vonden wij. We hebben echt genoten van ons verblijf in Bogotá. Lees ook eens verder op het blog van de Nederlandse Sabine, die al enkele jaren in Bogotá woont: http://www.besabine.com/colombia/veiligheid-colombia/.

Reply
Linda | One Day Trip 7 februari 2017 at 08:49

Wow, heel vet! Vooral de eerste is echt prachtig. Ik houd heel erg van street art, word zo vrolijk van de felle kleuren.
Zag het al voorbij komen, maar inderdaad, in Valparaíso (Chili) hebben ze ook hele vette street art.

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 7 februari 2017 at 09:06

Valparaíso staat bij deze op de wenslijst voor toekomstige reizen! Ik ben normaal gesproken dus niet zo onder de indruk van street art, vind het meestal nogal rommelig en obscuur qua locaties. Maar misschien ben ik na deze tour in Bogotá wel langzaam meer overtuigd van de schoonheid ;-)

Reply
karlijntravels 7 februari 2017 at 12:48

Supergaaf! Ik ben wel enorm fan van street art en dit ziet er helemaal geweldig uit :)

Reply
Miriam 7 februari 2017 at 16:42

Wow, super! Ik zou dit ook nog wel eens in real life willen zien! En leuk om zo ook al wat foto’s mee te pikken van de reis die je samen met Karin maakte, ik hoor er vanavond graag meer over ;-)

Reply
Anne van den Ouwelant 7 februari 2017 at 19:18

Wowwwwww!!! Zooooo mooi!!! Te gekke foto’s Edith! #yougottaloveart!

Reply
Ilona 7 februari 2017 at 21:29

Supermooi, zo wordt Bogota één openluchtmuseum. Ik ben grote van street art en ik kan ook deze Colombiaanse creaties goed waarderen. Mooie foto’s!

Reply
Dominique | dominiquetravels.com 8 februari 2017 at 19:38

Ik houd echt van al dat street art! Ik heb nog nooit een street art tour gevolgd, maar ik zou dat wel ontzettend graag een keer doen. Ik word namelijk altijd super vrolijk van al die kleurtjes :)

Reply
Edith 12 februari 2017 at 15:58

Jaaa, nou Bogotá is dus een hele goede plaats om dat eens uit te proberen! ;-)

Reply
Esther 9 februari 2017 at 09:26

Super gaaf! Ik ben een enorme fan van street art en Bogota staat zeker op het lijstje. Lijkt me een fantastische tour, ga ik onthouden :)

Reply
Robert | Traveljunks 11 februari 2017 at 16:37

Ziet er fantastisch uit. Ik heb een mooie in het Chileense Valparaíso gedaan, maar dat was ook met een vriend die daar woonachtig is ;-)

Reply
Edith 12 februari 2017 at 15:59

Ik heb Valparaíso nu al meerdere malen voorbij horen komen in de reacties! Dat is blijkbaar dus ook wel echt de moeite. Nu staat Chili alleen nog niet echt op mijn to-do-lijst voor binnenkort…! ;-)

Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.