citytripinspiratietips

Street art & urban hotspots in Antwerpen

6 juli 2017 18 Comments

Street art is hot. Je kunt geen reisblad of lifestylemagazine openslaan of het gaat over plekken met gave street art. Ik wist nooit zo goed wat ik ervan moest denken, totdat ik enkele maanden geleden een hele gave street art-tour in Bógota, Colombia deed. Wauw, wat mooi! Daarom was ik heel nieuwsgierig toen ik hoorde dat er ook in Antwerpen mooie street art te vinden is. Ik ging op onderzoek uit en leerde een kant van Antwerpen die ik nog niet kende.

Antwerpen…?

In alle eerlijkheid: Antwerpen was voor mij heel lang niet meer dan die stad op steenworp afstand van Nederland waar je goed kan shoppen. En waar blijkbaar een urban vibe heerst die ik op de een of andere manier niet echt kon ontdekken toen ik tijdens een dagje Antwerpen de toeristische highlights afliep. Ik zag alleen diamantwinkels, wafelshops en oude pleinen met kathedralen (die heus heel mooi waren hoor, dat dan weer wel).

Van vrienden en collega’s hoorde ik dat ze Antwerpen een enorm leuke hippe stad vonden, en ik kon m’n vinger er niet echt op leggen. Had ik iets gemist? Of deed ik het misschien niet goed, dat ontdekken van de stad?

Op ontdekkingstocht naar Urban Antwerpen

Op uitnodiging van Visit Antwerpen ging ik vorige maand mee op pad. Op zoek naar Urban Antwerpen, oftewel street art, goede koffie en hippe spots. En ik moet zeggen: ik was echt verrast! Dit is dus het Antwerpen waar iedereen het over heeft: met straten vol conceptstores (en zonder toeristen), leuke koffiebars en creatieve initiatieven. We verkenden voornamelijk de wijk Sint-Andries, waar naast street art en veel toffe winkels ook het bekende ModeMuseum (MoMu) te vinden is.

Street art tour door Sint-Andries

Met Antwerpenaar Tim Marschang, de oprichter van de pagina Street Art Antwerp, gingen we op stap om te speuren naar gave muurschilderingen. En we zagen een paar heel mooie exemplaren! Zoals deze, op een hoek van de Aalmoezenierstraat vlakbij de Bogaardestraat:

Of deze op het Pagadderplein in de Lange Ridderstraat:

Onderweg kregen we uitleg van Tim over het ontstaan van street art. Wie denkt dat graffiti en street art hetzelfde is, die heeft het mis (sorry, weer iets geleerd!). Bij graffiti gaat het vooral om snelheid en kwantiteit, er worden rap overal tags gezet. Maar bij street art gaat het juist om kwaliteit, het maken van een grote muurschildering kan uren en zelfs dagen duren.

Een leuke die we onderweg tegenkwamen: een stripmuur van Suske en Wiske in de Kloosterstraat, gemaakt door Art Mural en Comic Walls. Typisch Belgisch natuurlijk!

Maar mijn favoriet is het Kopstraatje, een smalle steeg die van boven tot onder helemaal volgeschilderd is in allerlei verschillende stijlen. Het is een soort explosie van kleur! Ik werd direct vrolijk toen ik door dit straatje wandelde.

Een laatste speciale vermelding is voor de prachtige beschilderde muur in jongerencentrum Kavka. Je moet er eerst voor het gebouw binnen, en dan rechtdoor de binnentuin inlopen. Naast potten en bakken vol urban gardening vind je hier een toffe mural, gemaakt door 10 verschillende artiesten:

Street Art Gallery Artifex

Een van de bekendste straatkunstenaars van Antwerpen is Steve Locatelli. Naast muurwerken op meerdere plekken in de stad (zoals in Kavka) heeft hij ook een eigen galerie, genaamd Street Art Gallery Artifex op de Oude Koornmarkt. Ik vind het vooral een interessant gegeven dat street art op een muur in de stad niet door iedereen als ‘kunst’ wordt betiteld, maar hetzelfde werk op een stuk canvas in een galerie die naam ineens wel mag dragen. Hoe dan ook, de werken van Steve Locatelli zijn op canvas net zo tof als op een muur. En voor wie iets wil aanschaffen: misschien wel goed om te weten dat Steve vooral doodshoofden maakt ;-) Maar de galerie is een bezoek waard!

DIY tour langs de street art van Antwerpen

De gouden tip voor wie zelf ook deze leuke kant van Antwerpen wil gaan ontdekken: download de gratis app Street Art Antwerp. Hierop vind je een plattegrond van de stad, met precies aangegeven waar de meeste schilderingen zich bevinden. Handig! Zo kun je jezelf gidsen langs de leuke plekken.

Urban vibe in Antwerpen

Naast street art ging onze trip ook over koffie en de urban vibe. We kregen een insidersblik in deze hippe stad, en en paar tips wil ik jullie niet onthouden. Allereerst: de heerlijke koffie bij Caffènation op de Mechelsesteenweg 16. Ik koos de Ginger Spice en die was geweldig, pittige koffie met gember waar m’n lippen van gingen tintelen. Ook de Iced Black uit een flesje is een aanrader. Daarnaast is het ook nog eens een fijne plek om te gaan zitten met je laptop – en dan heb je als koffiebar bij mij sowieso een streepje voor.

En die hippe vibe… Onderweg passeerden we straten als de Kammenstraat en Kloosterstraat, vol vintage kledingwinkels, conceptstores, nog meer koffiebars en antiekzaken. We lunchten bij STAY, een kledingwinkel – met een tegelvloer om verliefd op te worden – waar je ook kunt lunchen in The Back Bar. Leuk, twee verschillende concepten in een winkel, en wat een fijne plek om even bij te komen van de stadswandeling. We genoten van heerlijke quiche, quinoasalade, broodjes en natuurlijk koffie. Topadresje.

Yes, Antwerpen!

Ik ben helemaal verrast door Antwerpen deze dag, wat een heerlijke stad om rond te dwalen. En dan vooral buiten de toeristische attracties uit de reisgidsen, maar op pad in de straten en wijken waar de Antwerpenaren zelf wonen en winkelen. Ik moet duidelijk eens snel terug om Antwerpen aan een nadere inspectie te onderwerpen…!


Ik ging op uitnodiging van Visit Antwerpen en Toerisme Vlaanderen naar Antwerpen. Natuurlijk schrijf ik hier alleen over mijn eigen ervaringen, zoals altijd.

Heb je nog meer leuke tips voor Urban Antwerpen? Post ze hieronder in de comments!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

18 Comments

Robert | Traveljunks 8 juli 2017 at 08:22

Ja, Belgische steden zijn vaak verrassend leuk. Ik wist niet dat Antwerpen zoveel mooie street art heeft, dus wellicht binnenkort maar eens een bezoekje brengen aan de stad. We waren sowieso nog aan het kijken voor een leuk tussendoor stedentripje in België ;-)

Reply
Edith 9 juli 2017 at 12:31

Ja ik vond het een verrassing! En die app is dan heel handig.

Reply
Malou 16 juli 2017 at 15:18

Leuk! Ik heb de app gedownload. Ga begin september (weer) die kant op.

Reply
Edith 17 juli 2017 at 17:16

Hi Malou, ik vond het een heel leuke manier om de stad te ontdekken, en dan ook plekken waar ik anders niet zo gauw zou komen!

Reply
ensanne 18 juli 2017 at 11:56

Oh wat tof. Kom zeker 1x per jaar in Antwerpen maar van deze kant heb ik de stad nog nooit bekeken!

Reply
Edith 18 juli 2017 at 18:36

Verrassend hè? Ik vind die app echt handig, ook als je niet specifiek een route langs streetart gaat lopen laat het je leuke plekjes zien in de stad!

Reply
RoPStAr (@RoPStArNL) 18 juli 2017 at 16:37

Weer een leuke kant van Antwerpen die ik nog niet heb gezien. Elk jaar gaan we wel een keer naar Antwerpen. Een hele leuke stad en die street art lijkt me gaaf. Weer een reden om naar Antwerpen af te reizen ;)

Reply
Edith 18 juli 2017 at 18:37

Leuk he? Ik moet nu juist de andere kant van Antwerpen gaan ontdekken ;-) Dus ik hou me aanbevolen voor tips, haha!

Reply
Marcel | yourtravelguideonline 18 juli 2017 at 18:02

Wat een fijn artikel! Antwerpen is één van mijn favoriete Belgische steden, en ik kom er graag en vaak. Maar ik wist helemaal niet dat er zó veel streetart in de stad te bewonderen valt. Ik kende alleen de muurschildering van Suske en Wiske in de Kloosterstraat. Een volgende keer zal ik zeker op zoek gaan naar de andere kunstwerken.

Reply
Edith 18 juli 2017 at 18:38

Nou, tijdens die tour kwamen we echt de ene na de andere muurschildering tegen! Dus blijkbaar valt er nog genoeg te ontdekken ;-)

Reply
Kelly 19 juli 2017 at 19:33

Wat leuk! Die route wil ik zeker een keer lopen. Handig die app :) Ik hoop dit jaar nog een keer naar Antwerpen te gaan dus wie weet.

Reply
Edith 20 juli 2017 at 13:03

Leuk Kelly! Je kunt zelf op zoek naar street art, ongeacht in welk deel van de stad je bent. Want de app toont muurschilderingen door de hele stad en niet alleen op een bepaalde route. Ik vond het leuk om zo de stad te verkennen!

Reply
Eva 31 juli 2017 at 08:56

Ik hou van Antwerpen, maar kom er de laatste tijd iets te weinig naar mijn zin. De (nieuwe) street art bekijken staat al een tijdje op de agenda, maar is er nog niet van gekomen. Gelukkig is vanuit mijn woonplaats Breda, deze gezellige Vlaamse stad dichtbij

Reply
Edith 2 augustus 2017 at 22:14

Nou, da’s inderdaad een kleine hop over de grens. Het is een aanrader om met de app op zoek te gaan naar street art, ik vond het echt een verrassing wat ik tegenkwam!

Reply
Dutch Girl in London 18 mei 2018 at 15:51

Wat een toffe post! Ik ga in augustus naar Antwerpen en deze tips komen zeker van pas :-) Ik woon om de hoek van de street art hotspot in Londen (Shoreditch) en ben groot fan van deze kunstvorm. Vroeger zocht ik voor mijn vooronderzoek voor een city trip of vakantie altijd naar restaurants, maar tegenwoordig zoek ik altijd als eerste naar de street art spots :-D

Reply
Edith 20 mei 2018 at 17:55

Wat leuk, ik vond de streetart in Antwerpen echt tof! Het is lang geleden dat ik op citytrip in Londen was, nog voordat Shoreditch vol met streetart was. Goede reden om nog een keer terug te gaan! ;-)

Reply
Dutch Girl in London 20 mei 2018 at 19:15

Oe, dat is dan wel héél lang geleden dat je in Londen bent geweest!

Reply
Edith 20 mei 2018 at 22:37

Laatste keer in 2006 denk ik, toen mijn toenmalige schoonouders er woonden. Ben daarna nog vaak in Londen geweest, maar altijd korte bezoekjes voor werk en zonder tijd voor toeristische uitstapjes…

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.