persoonlijkplanreizentoekomstwerk

Persoonlijke update: 1 maand onderweg!

25 april 2015 9 Comments

Buiten alle posts over de leuke dingen die wij hier doen, heb ik ook beloofd jullie op de hoogte te houden over de persoonlijke ontwikkelingen. Want net als op Facebook lijkt alles in de blogposts natuurlijk fantastisch-geweldig-leuk (wat het meestal ook is)… Maar de onzekerheid van freelancen, het opeens dag-en-nacht bij elkaar zijn na een pauze van drie maanden en het balanceren van werken-wonen-reizen-en-lief-zijn-samen is natuurlijk soms ook gewoon heel spannend!

ecuador-cuicocha-edith-vrijWERKEN

Eigenlijk het belangrijkste punt op de lijst, want zonder werk is er geen geld en zonder geld houden we het hier niet lang uit. Gelukkig heb ik vanuit Nederland aardig wat opdrachten mee kunnen nemen, waardoor ik elke week zo’n 20 uur aan het werk ben en een vast inkomen heb – ook al is het niet echt een vetpot om daar met z’n tweeën van te leven, maar het zorgt wel voor basisinkomen en dus wat zekerheid. We hadden gehoopt dat Jesús hier in Ecuador wat kluswerk zou kunnen vinden; iets waar we wel voorzichtig mee moeten zijn, want op zijn toeristenvisum mag hij eigenlijk niet werken. Dit soort werk ligt echter niet voor het oprapen en om nou de deuren langs te gaan en overal aan te bellen, gaat ook wat ver. Misschien later, als we echt wanhopig zijn ;-) Vooralsnog helpt hij mij waar hij kan: hij heeft ondertussen geleerd foto’s te bewerken en bijsnijden voor bij mijn artikelen, hij maakt zelf ook behoorlijk goede foto’s en video’s voor onze eigen blogpostst en kan hotelinspecties ondertussen in z’n eentje af.

ecuador-fotograaf-jesus

Workaway-job in Baños

Over twee weken hebben we een leuke nieuwe uitdaging in het verschiet, waarbij Jesús ook aan het werk kan. Via de website Workaway.info hebben we een leuke taalschool-slash-hostal gevonden, waar een boel klussen moeten gebeuren op het gebied van schilderen, reparaties, waterleidingen, plus marketingactiviteiten zoals het maken van een social mediastrategie en nieuwsbrief. Het is in Baños, een leuke plaats waar een boel outdooractiviteiten te doen zijn zoals mountainbiken, raften en canyoning. We gaan hier twee weken aan de slag, Jesús zal elke dag een uur of 4 à 5 uur werken, ik waarschijnlijk 1 of 2 uur (omdat ik ook veel ander werk heb) en in ruil voor ons werk krijgen we een mooi appartement waar we gratis mogen verblijven. Heel fijn! En ’s middags als het werk gedaan is kunnen we er dan dus lekker op uit trekken in de omgeving. Klinkt top en zo kan Jesús ook wat werkervaring op doen. Het idee van ‘gratis werken’ bevalt hem eigenlijk niet, maar ik heb hem ervan weten te overtuigen dat goedbetaalde banen niet zomaar uit de lucht vallen en dat dit een goede eerste stap is. We moeten de data nog even vastzetten, maar dat zal over een week of twee zijn. Zin in!

ecuador-otavalo-cosecha-coffee

Klussen voor reisorganisaties

Verder zijn we hier in Ecuador ook af en toe op pad voor de Ecuadoraanse reisorganisatie Ecole Viajes. Zoals bijvoorbeeld onze trip naar Otavalo & Cotacachi, waar we verschillende hotels hebben bekeken en excursies uitgeprobeerd. En volgende week begint een leuke klus waarbij we de website van een community guesthouse in Guamote onder handen gaan nemen, met nieuwe foto’s en webteksten. Als bedankje is ons een hele gave trip naar de Amazone aangeboden, whiehoeeee! Dat zijn nog eens leuke dingen, want deze trip hadden we anders zelf omwille van de kosten waarschijnlijk niet gemaakt. We zijn nog op zoek naar iemand die ons nodig heeft op de Galápagoseilanden, roept u maar als je wat weet… haha ;-) Verder staan er ook wat lijnen uit bij reisorganisaties in Bolivia voor straks, dat moeten we nog even afwachten wat daar uitkomt.

Oeps, best spannend allemaal…

Dit klinkt allemaal heel gaaf en stoer, en dat is het natuurlijk ook, dat weten wij ook wel. Maar tegelijkertijd mogen jullie ook weten dat het af en toe best spannend is. Komt er genoeg geld binnen? Hebben we genoeg werk voor de komende weken? Hoe zien de komende twee weken eruit, waar slapen we, wordt het geregeld door een organisatie of moeten we zelf nog iets boeken/betalen? En gaat Jesús uiteindelijk ook iets vinden waar hij wat mee kan verdienen? We zijn pas vier weken bezig, dus vaak moeten we tegen onszelf zeggen dat deze dingen ook wat tijd kosten. Eigenlijk mogen we niet klagen als we zien hoe we er nu voor staan, dus dat doen we dan ook maar lekker niet ;-)

quit-ecuador-onze-straat-lagasca

De straat die we al een maand lang liefkozend ‘onze straat’ noemen

WONEN

Tja, onze eerste maand in Ecuador zit er alweer op! En dat betekent dus ook dat we ons appartementje hier in Quito moeten verlaten. Het was een fijne plek, maar na een maand in de stad zijn we er ondertussen ook wel weer klaar mee. Het avontuur lokt en we kijken ernaar uit vanaf morgen even een paar weken rond te reizen. Onze volgende ‘vaste’ woonplaats zal dus waarschijnlijk twee weken in Baños zijn. En daarna weten we het nog niet; de tijd is te kort om nog ergens wat langer te wonen denk ik, dus wellicht blijven we de laatste periode in Ecuador een beetje rondreizen tot het tijd is om naar Bolivia te gaan.

REIZEN
Bolivia ja ja ja!

Jaaaaaa, Bolivia dus! Het kostte flink wat uitzoekwerk, want met Jesús’ Cubaanse paspoort mag hij niet over land door Peru naar Bolivia reizen. Maar we zijn eruit, na telefoontjes met verschillende ambassades en airlines: Jesús mag wél naar Bolivia vliegen met een overstap in Lima, mits hij niet door de douane in Peru gaat. Dus 4 juni vertrekken we naar Bolivia, waar we vervolgens drie maanden zullen blijven. Mijn vriendin Anne komt ons in Bolivia twee weken opzoeken, want zij moet voor werk in Brazilië zijn en dat is immers ‘bijna’ naast de deur. Superleuk! Daarna reizen & werken wij zelf nog even verder door Bolivia, om vervolgens op 27 augustus weer terug naar Ecuador te vliegen voor de laatste weken van onze trip.

ecuador-vaccinaties-gele-koorts

Jesús moest nog even een gele koortsvaccinatie halen voor de Boliviatrip!

 

Plannen voor de komende weken

In Ecuador hebben we voor de aankomende weken ook wat leuke dingen gepland. Eerst naar Tena, aan de rand van de Amazone waar we even tropisch gaan uitrusten en misschien nog even een rafttripje ofzo gaan doen. Dan naar Guamote, om het community guesthouse Inti Sisa te bezoeken waar we voor gaan werken aan de website. Dan via een aantal dagen in Quito naar de Amazone bij Cuyabeno, waar Jesús zich nu al verheugt op de kaaimannen en anaconda’s (en ik iets minder op de gigantische tarantula’s zie ik op vele foto’s heb gezien, brrrrr). Daarna vertrekken we naar Baños, waar we dus twee weken zullen gaan wonen en werken. Voor de komende maand zijn de plannen dus gesmeed, let’s bring it on!

LIEF ZIJN SAMEN

Tja, ook geen onbelangrijke ;-) Na drie maanden gemis was het heeeeel fijn om elkaar weer te kunnen zien, knuffelen en vasthouden. Elke keer als we even uit elkaar zijn geweest en elkaar vervolgens weer zien, gaat het doorschakelen naar het ‘normale dagelijkse ritme’ een stukje sneller. Het voelde al snel weer heel vertrouwd. Hier in Ecuador gaat het echter wel weer even anders dan het ritme dat we in Cuba gewend waren, dus we moeten af en toe zeker wel even balanceren en afstemmen. Ik heb veel werk te doen en Jesús niet, dus dat is af en toe even puzzelen. Nu heeft Jesús de afgelopen weken het internet ontdekt, iets wat in Cuba natuurlijk nogal non-existent is… Fascinerend om te zien wat dit met hem doet. Hij googelt de hele dag allerlei info over Cuba en Castro, leest ineens dingen die hij in Cuba nooit eerder heeft gehoord of gezien. En hij kijkt ongeveer non-stop naar Discovery Channel en National Geographic-filmpjes, haha. Locked up abroad, Air crash investigation, Spaanse nieuwsuitzendingen, er gaat een wereld voor hem open. Ik laat hem maar even, ik kan me bijna niet voorstellen hoe het moet zijn om zolang geen toegang tot info te hebben en in één keer de hele wereld onder de knop van een iPad te hebben. Hopelijk gaat hij het internet straks gebruiken voor zaken die ons wat gaan opleveren ;-)

ecuador-quito-oldtown-samen
Duizelingwekkende ervaringen

Verder lukt het mij prima om me hier in Ecuador aan te passen, het land is een stuk ontwikkelder dan ik dacht. Ook soms duurder dan ik dacht, zeker met de zwakke euro en sterke dollar… Want de Amerikaanse dollar is de officiële munteenheid hier in Ecuador. Dus onze trip wordt steeds een beetje duurder, als die euro maar blijft dalen… Aiii. Voor Jesús is het een stuk bijzonderder om hier in Ecuador te zijn. Ondanks dat hij er drie jaar geleden ook al eens is geweest, gaat hij nu pas écht op in het lokale leven. Hij is in Cuba niet gewend dat hij op een dag zó actief bezig is, daar is 1 activiteit per dag wel weer genoeg. Maar hier zitten onze dagen een stuk voller, met Engelse les, werkafspraken, boodschappen doen en koken, artikelen uitwerken, foto’s bewerken, planning maken voor de komende dagen, contact houden met het thuisfront… Soms duizelt het hem gewoon even als we op straat lopen: zoveel indrukken, verkeer, mensen, reclameborden, stoplichten… Ik kan me bijna niet indenken hoe dat voor Jesús soms moet zijn. Na een maand merk ik wel dat het al een stuk beter gaat, hij kan zijn eigen weg beter vinden in de stad en in de winkels en kan zichzelf ook beter bezig houden (lang leve de iPad en internet, haha).

Zo, het is een heel verhaal geworden. Nu zijn jullie weer een beetje op de hoogte! De eerste maand sluiten we positief af en ik ben heel benieuwd wat er de komende weken en maanden op ons pad komt. We houden jullie op de hoogte hoor, met leuke verhalen, foto’s en filmpjes!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

9 Comments

mams 25 april 2015 at 14:42

Hi, heerlijk om terug te lezen wat jij in grote lijnen j.l. al vertelde per skype.
De reactie van Jesus had ik al een beetje ingeschat. Zoveel nieuwe indrukken, je zou er inderdaad duizelig van worden. Onze wereld wordt nu ook zijn wereld. Straks in Banos heeft Jesus ook wat om handen en voelt hij zich vast ook prettig daarbij.
Wij zien uit naar Koningsdag en hopen op goed weer. Tot hoors en hug voor beiden, mams

Reply
Edith 27 april 2015 at 23:29

Hi mam, leuk om een berichtje te krijgen! Koningsdag gaat hier nogal ongemerkt voorbij… Of het moet zijn dat alle mensen hier in het indianendorp Guamote zich origineel verkleed hebben voor Koningsdag, maar dat idee krijg ik niet ;-) xx

Reply
Robert | Traveljunks 26 april 2015 at 08:21

Wat leuk om te lezen. Spannend allemaal, maar wel op een leuke manier zeg. Ik kan me er wel iets bij voorstellen met datgene wat Jesús allemaal te verwerken krijgt. Wij hebben enkele jaren geleden twee Cambodjaanse leraren van onze stichting mee naar Laos genomen, …..met het vliegtuig! Daar konden ze eerste alleen maar over dromen. Die gezichten van hun waren om nooit meer te vergeten ;-) Prachtig! Veel succes in Bolivia!

Reply
Edith 27 april 2015 at 23:31

Ooh wat bijzonder! Ja dat vliegen heeft wel iets magisch he? Jesus vloog helemaal in z’n eentje, dat maakte het volgens mij nog extra spannend… Maar naar Bolivia vliegen we straks samen, joechei!

Reply
karlijntravels 27 april 2015 at 05:30

Wat leuk om zo’n persoonlijke update te lezen! Spannend allemaal. En wat bijzonder om te lezen hoe Jesús de toegang tot internet beleeft. Ik kan me helemaal voorstelken hoe geweldig (en overweldigend) dat moet zijn! Verl succes en plezier de komende tijd!

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 28 april 2015 at 05:09

Dank je Karlijn! Reacties vanuit Turkije naar Ecuador en terug, hihi. Jesús heeft sinds een week een e-mailadres, dus hij is nu aan het mailen met iedereen in Cuba die hij ook maar vaag kent en die ook een mailadres heeft, gewoon omdat het kan… :-) Veel plezier op jullie reis!

Reply
Anne 29 april 2015 at 00:06

Heee Edith, nou, dan ook nog maar even een reactie vanuit Brazilië (als we dan toch zo lekker internationaal bezig zijn met reacties vanuit Nederland én Turkije :-)…)… Heel fijn om zo even bij te lezen over jullie persoonlijke leventje daar! Een lieve vriendin van mij stuurde mij pas nog: “geen pieken zonder dalen”! Die onthouden we maar :-) Jullie zijn super goed bezig, petje af, en ik hoop dat jullie nog een geweldige tijd samen gaan hebben! Ik kan niet wachten tot ik bij jullie ben in Bolivia!!! Zooooo’n zin om jullie te zien en zo’n zin in vakantieieieieieeee!!! Liefsss voor jullie (enne: Jesús mag mij ALTIJD een email sturen, gewoon om te oefenen, met emails sturen, of met Engels, of met mijn Spaans of……) :-)

Reply
Edith 29 april 2015 at 00:24

Hahaha geweldig, nou Jesús vond het een topidee! You’ve got mail denk ik, hij ging meteen enthousiast aan de slag :-) Het is Cubaans-Spaans, dus succes ermeeeeee! En wij kunnen ook niet wachten, hóe leuk dat we elkaar snel weer zien in Bolivia!

Reply
Maaike Wind 16 mei 2015 at 10:50

Hey, wat gaaf dat het je lukt om zo veel te reizen! Ik probeer ook altijd zo veel mogelijk reizen in m’n baan te stoppen, maar dat is toch nog wel lastig. Het lukt aardig hoor, maar hoe jij dit zo beschrijft, gaaf man! Veel plezier!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.